Το Apple Watch στέφεται βασιλιάς των συσκευών έλεγχου καρδιάς

Το Apple Watch στέφεται βασιλιάς των συσκευών έλεγχου καρδιάς
ired.gr

Από 7 δημοφιλείς συσκευές παρακολούθησης υγείας (fitness trackers) που δοκιμάστηκαν, το Apple Watch βρέθηκε ότι έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια στη μέτρηση καρδιακών παλμών ενός χρήστη, ύστερα από έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford και της Σουηδικής Σχολής Υγείας και Αθλητισμού, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Περιοδικό Προσωποποιημένης Ιατρικής (Journal of Personalized Medicine).

Η μελέτη, με τίτλο «Ακρίβεια Συσκευών Καρπού», θέλησε να εξακριβώσει την ακρίβεια με την οποία οι πιο γνωστές συσκευές που φοράμε στο χέρι μας, μπορούν να μετρήσουν τους καρδιακούς μας παλμούς - και πιο συγκεκριμένα, καθώς ο καρδιακός παλμός συνδέεται με κατανάλωση ενέργειας και καύση θερμίδων, σαν αποτέλεσμα φυσικής άσκησης.

Τα ευρήματα της μελέτης

Εξήντα εθελοντές, 31 γυναίκες και 29 άντρες συμμετείχαν, που ο καθένας τους πέρασε ένα διάστημα φορώντας έναν αριθμό fitness trackers και μεταξύ αυτών τα Basis Peak, FitBit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn, και Samsung Gear S2 πέραν του Apple Watch - ενώ εκτελούσαν ενέργειες όπως ποδηλασία, τρέξιμο και περπάτημα.

Τα συλλεχθέντα δεδομένα από τις συσκευές, συγκρίθηκαν κατόπιν με βάση ένα σύστημα ακριβείας που χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο σύγκρισης, όπως ένας νοσοκομειακός ηλεκτροκαρδιογράφος. Αν και εφαρμόστηκε ένας λόγος σφάλματος της τάξης του +/- 5% στα δεδομένα, ανακαλύφθηκε ωστόσο ότι, σε όλων των ειδών τις δραστηριότητες, το Apple Watch έδειξε το μικρότερο ποσοστό απόκλισης (της τάξης του 2%), σε σύγκριση με όλες τις άλλες συσκευές καρπού.

02

Κι ενώ το Apple Watch παρουσίασε αποκλίσεις της τάξης του 1,2-2,8%, άλλες συσκευές, όπως το Samsung Gear 2 π.χ., παρουσίασαν το μέγιστο ποσό απόκλισης, της τάξης του 6,8% κατά μέσο όρο - δηλαδή μεταξύ 4,6 και 9%. Το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι το Apple Watch παρουσίασε τη μεγαλύτερη ακρίβεια μέτρησης καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια του περπατήματος.

03

Καμία από τις δοκιμαζόμενες συσκευές ωστόσο (ούτε το Apple Watch), δεν μπόρεσε να δείξει σωστά το ποσό των θερμίδων που καταναλώνονταν σαν αποτέλεσμα των διαφόρων ενεργειών που εκτελούνταν, με αποκλίσεις που έφταναν από 27,4% για το FitBit Surge, μέχρι το τεράστιο 92,6% για το PulseOn.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν διάφορες άλλες μετρήσεις που έχουν γίνει για το Apple Watch στον τομέα. Δύο εβδομάδες πιο πριν για παράδειγμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, κατέληξαν ότι το Apple Watch μπορούσε να ανακαλύψει καρδιακά προβλήματα με ακρίβεια της τάξης του 97%. Και πίσω στον Οκτώβριο του 2016, το αρχικό πρώτο Apple Watch, πέτυχε ακρίβεια της τάξης του 90% σε μετρήσεις καρδιακών παλμών.

Δείτε ακόμη: Apple Watch - Νέα πατέντα δείχνει εύκαμπτη οθόνη 

από Elichord