Έξυπνο και ασφαλές σπίτι

Έξυπνο και ασφαλές σπίτι
ired.gr

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αντικαθιστούν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους με τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές (smart devices). Οι συσκευές αυτές μπορούν να προσφέρουν διάφορες ανέσεις , απομακρυσμένο χειρισμό και είναι ικανές να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες των πιο απαιτητικών. Για παράδειγμα, η λεγόμενη «έξυπνη λάμπα» είναι μια συσκευή που συνδέεται στο WiFi του σπιτιού μας. Αφού πραγματοποιηθεί η σύνδεση της με το ασύρματο δίκτυο, μπορούμε να ελέγξουμε τα χρώματα και τη φωτεινότητα της (ανάλογα με τη διάθεση μας) από το κινητό μας τηλέφωνο.

Οι διαθέσιμες συσκευές που υπάρχουν στην αγορά αυτή την περίοδο επιτρέπουν την πλήρη αυτοματοποίηση και ψηφιακό έλεγχο όλων των λειτουργιών ενός σπιτιού. Μέσα από ένα κινητό/τάμπλετ μπορούμε να ελέγξουμε τον φωτισμό και την θερμοκρασία ανά δωμάτιο, να λάβουμε ειδοποιήσεις για ανησυχητικά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων επικίνδυνων αερίων αλλά και να παρακολουθήσουμε ζωντανά τι γίνεται στο σπίτι μας ανά πάσα στιγμή.

Η εξειδικευμένη ομάδα της DC Security μας προτείνει να ξεκινήσουμε την αυτοματοποίηση του σπιτιού μας, ξεκινώντας από την θωράκιση του απέναντι σε ληστές και διαρρήκτες.

Σύστημα συναγερμού

01

Το πλέον βασικό βήμα για την ασφάλεια ενός σπιτιού είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού. Μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από μια μεγάλη γκάμα υλικών και συσκευών και με τιμές που καλύπτουν όλες τις τσέπες. Καλό θα ήταν να προτιμήσουμε προϊόντα από επώνυμους κατασκευαστές για να μειώσουμε το κόστος συντήρησης και να αυξήσουμε την αξιοπιστία του συστήματός μας.

Ας ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά στα βασικά δομικά στοιχεία ενός συστήματος συναγερμού:

Ανιχνευτές κίνησης (ραντάρ): Οι συσκευές αυτές τοποθετούνται σε κάθε δωμάτιο ή σε κεντρικά σημεία του χώρου έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται την κάθε κίνηση
• Μαγνητικές επαφές (παγίδες): Εγκαθίστανται στις πόρτες και στα παράθυρα, ενεργοποιώντας τον συναγερμό όταν παραβιαστούν
• Πληκτρολόγιο: Συνήθως βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πόρτας και αποτελεί το σημείο ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του συναγερμού
• Σειρήνες: Ενεργοποιούνται άμεσα σε περίπτωση διάρρηξης του χώρου και διακρίνονται για το έντονο, υψίσυχνο ήχο τους.
• Κεντρική μονάδα: Η βασική μονάδα επεξεργασίας και διαχείρισης των σημάτων που στέλνονται από τις περιφερειακές συσκευές του συναγερμού

Βασικό κριτήριο επιλογής για ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα συναγερμού είναι ο τρόπος διασύνδεσης των επιμέρους τμημάτων του, κοινώς: ενσύρματή ή ασύρματη διασύνδεση.

Η διαδικασία εγκατάστασης ενός οικιακού συναγερμού ξεκινά με την πραγματοποίηση δωρεάν μελέτης από την εταιρεία που θα επιλέξουμε. Ένας εξειδικευμένος τεχνικός θα μελετήσει το χώρο και θα μας προτείνει την πιο συμφέρουσα και ολοκληρωμένη λύση για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το σπίτι μας.

Εάν διαθέτουμε λίγα λεπτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή υπολογισμού κόστους συναγερμού της DC Security για να προσεγγίσουμε με μεγάλη ακρίβεια το κόστος ενός συναγερμού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα μας. Η εφαρμογή θα μας ζητήσει ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με το σπίτι μας (όπως τον αριθμό δωματίων και τετραγωνικών μέτρων) και μέσα σε λίγα λεπτά θα μας παραδώσει μια προσφορά για ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού.

Τέλος, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε τον τρόπο που θα δράσει το σύστημα συναγερμού μας σε περίπτωση διάρρηξης. Μπορούμε να επιλέξουμε την ειδοποίηση μας μέσω email – sms ή να προτιμήσουμε μια πιο επαγγελματική λύση. Εφόσον μας ενδιαφέρει να υπάρχει επιτήρηση στο συναγερμό μας σε 24ωρη βάση, με ένα μικρό μηνιαίο πάγιο, μπορούμε να συνδέσουμε το σύστημα μας με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων. Το κέντρο παρακολουθεί το συναγερμό μας 24/7 και φροντίζει να ειδοποιήσει την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Κάμερες ασφαλείας

02

Εξίσου σημαντικό βήμα για την προστασία του σπιτιού μας είναι η εγκατάσταση ενός κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (κάμερες ασφαλείας). Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από δύο βασικά συστατικά : κάμερες και καταγραφικό.

Οι κάμερες ανάλογα με το σχήμα τους, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες :

• Dom : βρίσκονται εντός προστατευτικού θόλου, διακρίνονται για την ανθεκτικότητα και τη διακριτικότητά τους.
• Bullet : έχουν κυλινδρικό σχήμα, είναι ιδιαίτερα εμφανής και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε κατακόρυφη επιφάνεια.

Πέρα όμως από το σχήμα τους, οι κάμερες που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι σταθερές ή κινούμενες, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου και να διαθέτουν νυχτερινή λήψη.

Όλες οι κάμερες συνδέονται με μια πηγή τροφοδοσίας, η οποία μπορεί να διαθέτει και εφεδρική μπαταρία και με μια συσκευή καταγραφής.

Το καταγραφικό είναι υπεύθυνο για την αναμετάδοση και αποθήκευση των δεδομένων που λαμβάνει από τις κάμερες. Ανάλογα με τον αριθμό των καμερών που θα χρειαστούμε για την πλήρη κάλυψη του σπιτιού μας θα πρέπει να επιλέξουμε το αντίστοιχο μοντέλο ( 4,8,12,16,24 εισόδων). Το επόμενο που πρέπει να σκεφτούμε είναι οι ημέρες καταγραφής που επιθυμούμε να αποθηκεύουμε. Ανάλογα με τον αριθμό των ημερών και των καμερών που έχουμε, θα πρέπει να επιλέξουμε τον αντίστοιχο σκληρό δίσκο. Συνήθως η χωρητικότητα ενός τέτοιου σκληρού ξεκινάει από 500GB και είναι ειδικά κατασκευασμένος για μακροχρόνια καταγραφή και χρήση.

Όσον αφορά την πρόσβαση μας στο κλειστό σύστημα τηλεόρασης, μπορούμε είτε να συνδέσουμε απευθείας μια οθόνη-τηλεόραση πάνω στο καταγραφικό (μέσω HDMI) είτε να συνδεθούμε χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο λογισμό, μέσα από τον υπολογιστή ή το λάπτοπ μας. Αν επιθυμούμε να έχουμε απομακρυσμένη πρόσβαση στις κάμερες και από το κινητό - τάμπλετ μας, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την υπηρεσία απομακρυσμένης πρόσβασης DDNS (την προσφέρουν οι περισσότερες εταιρείες συστημάτων ασφαλείας) και να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας την αντίστοιχη εφαρμογή (ανάλογα με την έκδοση και τον τύπο του λειτουργικού συστήματος : android – ios).

Από Savvas