iOS 11 - Νέα φορμά εικόνας θα πιάνουν λιγότερο χώρο

iOS 11 - Νέα φορμά εικόνας θα πιάνουν λιγότερο χώρο
ired.gr

Παρόλο που η Apple σταμάτησε τη διάθεση iPhone με 16 GB χώρου, η έλλειψη χώρου, ωστόσο, δεν έπαψε να είναι ένα πρόβλημα για πάρα πολλούς χρήστες, κι αυτό εφόσον πήραν νέα συσκευή όπως το iPhone 7 με τα 32 GB. Και με τη δυνατότητα των νεότερων iPhone (6S και άνω) για 4Κ βίντεο, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Ακόμη και χρήστες με 128 GB μπορεί να βρεθούν με έλλειψη χώρου, αν τραβάνε πολλά βίντεο ειδικά.

Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος, η Apple, στο iOS 11, πρόσθεσε νέα format εικόνας που κάνουν πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου. Τα δύο νέα format που παρουσιάστηκαν - τα HEVC (High Efficiency Video Codec) και HEIF (High Efficiency Image Format) - θα προσφέρουν στους χρήστες πολύ ισχυρότερη συμπίεση χωρίς καμία απώλεια ποιότητας, έχοντας σαν αποτέλεσμα την, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα, εξοικονόμηση σημαντικού αποθηκευτικού χώρου, στη συσκευή μας.

Έτσι, στην προσπάθεια να ελεγχθεί αν αληθεύει κάτι τέτοιο, ο Greg Barbosa του 9to5Mac έκανε σύγκριση δύο φωτογραφιών με το παλιό και το νέο format. Μία φωτογραφία λοιπόν που τραβήχτηκε με τις συνήθεις συνθήκες από ένα iPhone 7, είχε μέγεθος 2 MB με το παλιό φορμάτ και 1,2 MB με το νέο. Μιλάμε για συμπίεση που έφτασε σχεδόν στο διπλάσιο, όπως ισχυρίστηκε κι ο Craig Federeghi στην παρουσίαση.

Στις Ρυθμίσεις > Κάμερα > Formats, μπορεί κάποιος να βρει στο iOS 11 το πώς θα κάνει εναλλαγή μεταξύ παλιού και νέου format. Η επιλογή «High Efficiency» αφορά το νέο, ενώ η ρύθμιση «Most Compatible» αφορά το παλιό. Οι ρυθμίσεις αυτές επιδρούν και στα βίντεο. Οι φωτογραφίες εξακολουθούν να αποθηκεύονται ως JPG αρχεία, ενώ τα βίντεο σώζονται σαν ΜΡ4 συμπιεσμένα με το σύστημα αρχείων h.265 .mov. Στα βίντεο, η συμπίεση με το νέο codec πλησιάζει και πάλι το 1 προς 2.

Οι εν λόγω δυνατότητες αφορούν μόνο συσκευές με επεξεργαστή Α9 και ανώτερο, δηλαδή iPhone 6S, SE και 7.

Δυστυχώς οι επεξεργαστικές απαιτήσεις είναι υψηλές και η Apple, όπως φαίνεται, θεώρησε καλό ότι δεν έπρεπε να ενσωματώσει τη δυνατότητα σε παλιότερες συσκευές.

Δείτε ακόμη: Το iOS 11 θα υποστηρίζει μόνο 64-bit εφαρμογές 

από Elichord