Ελέγξτε την αυτόματη διόρθωση

Ελέγξτε την αυτόματη διόρθωση
ired.gr

Η αυτόματη διόρθωση είναι σίγουρα μια υπόθεση του τύπου «ανακατωμένος ο ερχόμενος» που λέμε. Αν και μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά τυπογραφικά λάθη, από την άλλη, η τάση του να καταλαβαίνει «άλλ’ αντ’ άλλων», έχει οδηγήσει, πέρα από τη ντροπή που δημιουργεί, σε κάποια λάθη που σε κάνουν να κρατάς την κοιλιά σου από τα γέλια. Κι αν δε μας πιστεύετε, ψάξτε το Internet και θα δείτε ότι είναι γεμάτο με γελοιογραφίες από τη μια και πραγματικές συνδιαλέξεις από την άλλη, που είναι μνημεία της «βλακείας» του συστήματος.

Να λοιπόν πώς θα μπορέσετε με κάποια απλά κόλπα να φέρετε κάπως (αρκετά) σε λογαριασμό, το iPhone σας.

Πριν προχωρήσουμε όμως, να ξέρετε ότι η αυτόματη διόρθωση έχει την τάση να μαθαίνει τις λέξεις που συνήθως χρησιμοποιείτε περισσότερο, οπότε αν το διορθώνετε συχνά στις προτάσεις που σας παρέχει, θα αρχίσει να μαθαίνει και θα κάνει λιγότερα λάθη στο μέλλον.

Κι ένας πρώτος τρόπος είναι η εκπαίδευση της αυτόματης διόρθωσης, όπου γράφετε κάποιες λέξεις σε μια εφαρμογή - όπως οι Σημειώσεις - και πατάτε το «x» στις προτάσεις του για να τις ακυρώσετε και να του δώσετε το μήνυμα ότι θέλετε να καταλάβει αυτό που γράφετε και να το μάθει.

Να μερικά ακόμη κόλπα.

Επαναφορά του πληκτρολογίου

2a

Αν για κάποιο περίεργο λόγο νιώθετε ότι η αυτόματη διόρθωση σας κυνηγάει και θέλει να σας κάνει κακό, τότε βλέπετε πολλά θρίλερ μάλλον, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει τέτοιος χαμός που, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να επαναφέρετε το πληκτρολόγιό σας για να εξαναγκάσετε την αυτόματη διόρθωση να ξεμάθει όλα τα στραβά που έχει μάθει καθώς θα διαγράφεται το λεξικό της.

Για να το κάνετε ...

  • Πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά > Ρυθμίσεις πληκτρολογίου.
  • Πατήστε το «Ρυθμίσεις Πληκτρολογίου».

Εδώ ξεκινάτε από την αρχή με ένα εντελώς νέο λεξικό και μπορείτε να διδάξετε το «δαίμονα του τυπογραφείου» από την αρχή. Ναι, καλή τύχη σ’ αυτό.

02

Χρησιμοποιήστε την αντικατάσταση κειμένου

3a

Παρόλο που δεν είναι ακριβώς ένα χαρακτηριστικό της αυτόματης διόρθωσης, η αντικατάσταση κειμένου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε κάποια από τα πιο επίμονα και ενοχλητικά λάθη της αυτόματης διόρθωσης με την αντικατάστασή τους από λέξεις ή συντομογραφίες που έχετε ορίσει εσείς.

  • Πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληκτρολόγιο > Αντικατάσταση κειμένου.
  • Πατήστε το «+» για να προσθέσετε μια νέα λέξη ή συντομογραφία και, είτε αντικαταστήστε τη με αυτή που θέλετε να εμφανίζεται όταν γράφετε την πρώτη, είτε αφήστε κενό το πεδίο συντόμευσης ώστε να μη διορθώνει η αυτόματη διόρθωση τη συγκεκριμένη λέξη ή συντομογραφία που γράψατε στον ορισμό.
  • Πατήστε αποθήκευση και είστε έτοιμοι.

Πέρα από αυτό, η αντικατάσταση λέξεων σαν λειτουργία μπορεί να σας γλιτώσει από πολύ κόπο και πληκτρολόγηση, γι’ αυτό ρίξτε μια ματιά στο ήδη υπάρχον λεξικό της για να δείτε τι πρέπει να γράφετε ώστε να αντικαθίσταται με έτοιμες ολόκληρες λέξεις ή φράσεις και να γλιτώσετε έτσι πολύ κόπο και, βέβαια, προσθέστε κι άλλες δικές σας αν θέλετε.

03

Απενεργοποιείστε την αυτόματη διόρθωση

4a

«Πονάει κεφάλι; Κόβει κεφάλι». Δεν μπορείς να χάσεις σε ένα αγώνα που δεν υπάρχει και παρόμοια, δεν μπορεί η αυτόματη διόρθωση να σε βασανίζει χαιρέκακα, αν δεν υπάρχει αυτόματη διόρθωση. Αν λοιπόν είστε καλοί στην ορθογραφία και τη γραμματική, τότε η αυτόματη διόρθωση είναι πιο πολύ βραχνάς παρά βοήθεια, οπότε ... της κόβουμε το βήχα.

  • Πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Γενικά > Πληκτρολόγιο
  • Απενεργοποιήστε την αυτόματη διόρθωση με το να πατήσετε το διακόπτη δεξιά της (από πράσινο σε άσπρο).

04

Με ένα παρόμοιο τρόπο μπορείτε να απενεργοποιήσετε και το «Προβλεπτικό» (βρίσκεται κάτω κάτω στο ίδιο μενού), ώστε να μην αντικαθιστά λέξεις σας με Emoji και άλλα διάφορα.

Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να δαμάσετε το «δαίμονα του τυπογραφείου» (βασικά έτσι έπρεπε να το λένε κι όχι αυτόματη διόρθωση) και να γράφετε με το κεφάλι σας ήσυχο, χωρίς να φοβάστε ότι πάνω στη βιασύνη σας θα γράψετε κάτι που, χωρίς να το «πάρετε πρέφα», θα διορθωθεί μόνο και μόνο για να σας κάνει ρεντίκολο.

Ή μήπως όχι;

5

Δείτε ακόμη: Νέα τεχνολογία της Apple διορθώνει τα λάθη αυτόματης διόρθωσης 

από Elichord