Το iPhone θα αποτελέσει το επίκεντρο των δεδομένων της υγείας μας

Το iPhone θα αποτελέσει το επίκεντρο των δεδομένων της υγείας μας
ired.gr

Η Apple επιθυμεί να αποτελέσει το iPhone το επίκεντρο της απόθεσης των δεδομένων της υγείας μας. Ο στόχος της εταιρείας είναι να καταγράφονται στη συσκευή οι επισκέψεις μας στους γιατρούς, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεών μας, οι θεραπευτικές αγωγές μας και άλλα, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.

Ψιθυρίζεται έντονα τελευταία πως η Apple έχει δημιουργήσει μία κρυφή ομάδα εντός του τμήματος Υγείας, η οποία επικοινωνεί και συνεργάζεται σε συνεχή βάση με δημιουργούς εφαρμογών, νοσοκομεία και άλλους παράγοντες, με σκοπό την αποθήκευση των σημαντικών ιατρικών δεδομένων μας στις συσκευές μας. Εκτιμάται πως με τη συγκέντρωση όλων των ιατρικών δεδομένων, ανά πάσα στιγμή, ένας χρήστης iPhone θα μπορεί να μεταφέρει την πλήρη εικόνα του σε έναν γιατρό ή σε ένα νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης: Τα πρώτα benchmarking tests δείχνουν πως τα νέα iPad Pro είναι ταχύτατα

Η Apple προσλαμβάνει ειδικούς στην καταγραφή και εγγραφή πρωτοκόλλων υγείας και παράλληλα επικοινωνεί με ιατρικές ομάδες, όπως το "The Argonaut Project”, το οποίο προωθεί την υιοθέτηση ανοικτών τεχνολογιών για τις πληροφορίες των δεδομένων υγείας. Παράλληλα, συνεργάζεται και με το γκρουπ "The Carin Alliance” το οποίο δρα με στόχο την αύξηση του ελέγχου των πολιτών στα καταγεγραμμένα δεδομένα της υγείας τους.

01

Επιπροσθέτως, η Apple τσεκάρει σε συνεχή βάση τις νεοφυείς εταιρείες που εστιάζουν στην αποθήκευση των δεδομένων υγείας, στο “σύννεφο”. Στην ουσία, η Apple προσπαθεί να κάνει με την υγεία, αυτό που έκανε και με τη μουσική. Την κατάργηση των CDs και των mp3s με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου συστήματος διάθεσης μουσικής και στη συγκεκριμένη περίπτωση, των δεδομένων της υγείας μας.

Μία τέτοια υλοποίηση, θα διευκόλυνε τη μεταφορά των δεδομένων υγείας, κάτι που σήμερα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και εμπεριέχει έντονη γραφειοκρατία, ακόμα και στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Πολλές φορές γιατροί και νοσοκομεία δεν μπορούν να βρουν κοινή φόρμουλα για τη γρήγορη και ασφαλή μεταβίβαση των ιατρικών δεδομένων των πολιτών.

Στην Ελλάδα πάντως το συγκεκριμένο θέμα έχει λυθεί, με πλήρη συμβατότητα. Υπάρχει για κάθε ασθενή, ένας φυσικός φάκελος σε κάθε νοσοκομείο που έχει επισκεφθεί, χωρίς καμία δυνατότητα παραλαβής ψηφιακού αντιτύπου και χωρίς καμία δυνατότητα διασταύρωσης των δεδομένων. Ούτε πρωτόκολλα, ούτε συμβατά formats, ούτε συνεργασίες με “εταιρείες του διαβόλου”. Απλά τα πράγματα.

Η Apple (για να περάσουμε και πάλι στο θέμα μας που είναι οι προσπάθειες που γίνονται στις σύγχρονες χώρες), ήδη επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τα ιατρικά τους δεδομένα στην εφαρμογή Υγεία. Και προφανώς, θα προσπαθήσει να διευρύνει τις δυνατότητες της εφαρμογής, σε συνεργασία με τους φορείς που πρότερα αναφέραμε.

Και στα δικά μας! (έστω, σε 15 χρόνια, ποτέ δεν είναι αργά)

από Kostthem