iOS 11 - Τι είχαμε, τι χάσαμε;

iOS 11 - Τι είχαμε, τι χάσαμε;
ired.gr

To λειτουργικό iOS 11, φέρει μια σειρά από συναρπαστικές νέες λειτουργίες και βελτιώσεις μεταξύ αυτών ένα επανασχεδιασμένο App Store και Κέντρο Ελέγχου, εγγραφή οθόνης, μία πιο έξυπνη εικονική βοηθό Siri και πληρωμές peer-to-peer. Όμως οι αλλαγές στο επερχόμενο λειτουργικό, δε σταματούν εδώ. Πέραν της εισαγωγής νέων χαρακτηριστικών, η Apple έχει καταργήσει και κάποια παλαιότερα χαρακτηριστικά. Στις παρακάτω γραμμές περιγράφουμε επτά από τα τωρινά χαρακτηριστικά τα οποία δεν θα συναντήσετε - όσο κι να ψάχνετε - στο επερχόμενο λειτουργικό σύστημα iOS 11.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσετε πως το επερχόμενο λειτουργικό είναι ακόμη σε δοκιμαστική μορφή, οπότε ίσως η Apple επαναφέρει κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά ανά πάσα στιγμή. Επί του παρόντος όμως πάμε να δούμε τι έχει αφαιρεθεί.

Διαβάστε επίσης: iPhone 7 - Tips and tricks που ούτε καν είχατε φανταστεί! 

1. Ενσωμάτωση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

removed 01

Στη νέα έκδοση του λειτουργικού, η Apple έχει αφαιρέσει την εισαγωγή προσωπικών στοιχείων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως Facebook, Twitter, Vimeo και Flickr. Στην προηγούμενη έκδοση και στο μενού Ρυθμίσεων είχατε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε πληροφορίες, με σκοπό την ανάκληση τους σε αναζήτηση από εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Πολλοί χρήστες δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού, οπότε η αφαίρεση δεν έχει τρομερό αντίκτυπο.

2. Κλείσιμο εφαρμογών στην οθόνη πολυδιεργασιών

removed 02

Εάν θέλατε να αφαιρέσετε μία εφαρμογή από το υπόβαθρο στο λειτουργικό iOS 10 και στις προηγούμενες εκδόσεις, δεν είχατε παρά να ανοίξετε την οθόνη πολυδιεργασιών με διπλό πάτημα του πλήκτρου αφετηρίας και στη συνέχεια να σύρετε την εφαρμογή προς τα επάνω για να την απομακρύνετε από την οθόνη.

Στο λειτουργικό iOS 11, η συγκεκριμένη χειρονομία δεν λειτουργεί στη συσκευή iPad, αλλαγή η οποία μας στενοχώρησε καθώς ήταν μία εύκολη ενέργεια. Αντίθετα έχει αντικατασταθεί από μία ενοχλητική καθ’ υμάς ακολουθία βημάτων η οποία απαιτεί να αγγίξετε παρατεταμένα την καρτέλα της εφαρμογής μέχρι να εμφανιστεί το σύμβολο διαγραφής “X” και στην συνέχεια να το πατήσετε για να κλείσει η εφαρμογή.

3. Εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών με 3D Touch

removed 03

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του λειτουργικού iOS 10 μετά την έλευση του iPhone 6s με λειτουργία 3D Touch, είναι το να αγγίζετε με μεγαλύτερη πίεση την αριστερή πλευρά της συσκευής σας για να εμφανίσετε την οθόνη πολυδιεργασιών ή να μεταβείτε στην προηγούμενη ανοιχτή εφαρμογή.

Δυστυχώς ούτε αυτή η λειτουργία φαίνεται να υφίσταται στην νέα έκδοση του λειτουργικού. Δεδομένης της χρησιμότητάς της πιστεύουμε πως είναι μεγάλο σφάλμα η αφαίρεση της συγκεκριμένης χειρονομίας και θα πρέπει να προστεθεί εκ νέου σε κάποιες από τις επόμενες δοκιμαστικές εκδόσεις.

4. Υποστήριξη εφαρμογών 32-bit

removed 04

Για την εξέλιξη αυτή ακούμε μήνες τώρα, πως η Apple επίσημα παύει να υποστηρίζει εφαρμογές 32-bit. Αυτό σημαίνει πως αν θέλουν οι προγραμματιστές να παραμείνουν οι εφαρμογές τους στο App Store, θα πρέπει να τις ενημερώσουν κάνοντας τες συμβατές με 64-bit επεξεργαστές, διαφορετικά δεν θα έχουν την δυνατότητα να εγκατασταθούν σε συσκευές οι οποίες θα φέρουν το νέο λειτουργικό.

5. Εμφάνιση πολλαπλών γραφικών στοιχείων

removed 05

Στην τωρινή έκδοση του λειτουργικού, η προβολή στοιχείων στην οθόνη κλειδώματος ενός iPad χωρίζεται σε δύο στήλες. Στο iOS 11 οι πληροφορίες προβάλλονται σε μία στήλη και είναι κεντραρισμένες στο κέντρο της οθόνης. Είτε βρίσκεστε με κάθετο είτε με οριζόντιο προσανατολισμό πάντα θα εμφανίζεται μόνο μία στήλη.

6. Αναζήτηση αγορασμένων εφαρμογών στο App Store

removed 06

Όταν βρίσκεστε στην ενότητα “Αγορές” της εφαρμογής App Store, μπορείτε να μετακινήσετε προς τα κάτω τη σελίδα για να ανακαλύψετε το πλαίσιο αναζήτησης. Μέσω της αναζήτησης σας επιτρέπεται εύκολα να εντοπίσετε συγκεκριμένες εφαρμογές που έχετε ήδη αποκτήσει. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν στην κατοχή σας έχετε πολλές εφαρμογές. Δυστυχώς στο νέο λειτουργικό iOS 11 έρχεται το τέλος της ενέργειας αυτής, καθώς έχει αφαιρεθεί το πλαίσιο αναζήτησης στο νέο App Store.

Διαβάστε επίσης: Η λειτουργία drag and drop υπάρχει (απενεργοποιημένη) και στο iPhone (https://www.ired.gr/blog/item/5583-dran-n-drop-feature-on-iphone.html)

7. Εφαρμογή iCloud Drive

removed 07

Παρότι που η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει αφαιρεθεί από το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα της Apple, εν τούτοις έχει αντικατασταθεί από μία νέα και εκτεταμένη εφαρμογή υπό τον τίτλο “Αρχεία”. Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή “κόμβο” για τη διαχείριση των αρχείων σας τοπικά, το iCloud Drive καθώς και cloud υπηρεσίες τρίτων κατασκευαστών. Η εφαρμογή “Αρχεία” προσφέρει δυνατότητες όπως, ομαδοποίηση αρχείων σε φακέλους, ένθετους φακέλους, λειτουργίες drag and drop, προβολή σε πλέγμα και πολλά άλλα.

Αυτές ήταν οι επτά λειτουργίες του τωρινού iOS 10 οι οποίες έχουν αφαιρεθεί από το επερχόμενο λειτουργικό, (iOS 11 beta). Καθώς η νέα έκδοση βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά όπως οι 3D Touch χειρονομίες να επανέλθουν μέχρι την τελική έκδοση του. Συντονιστείτε με το blog μας προκειμένου να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ανακαλύψεις μας για το νέο λειτουργικό.

από DINFUN