Siri - Οι κατασκευαστές και πρώην υπάλληλοι της Apple, αναρωτιούνται…

Siri - Οι κατασκευαστές και πρώην υπάλληλοι της Apple, αναρωτιούνται…
ired.gr

Παρόλες τις ανακοινώσεις της Apple, όσον αφορά τη Siri και τις προόδους της στη φετινή WWDC, οι προγραμματιστές εφαρμογών, αλλά και πρώην υπάλληλοι της εταιρίας στο τμήμα ανάπτυξης της Siri, λένε ότι η Siri είναι αρκετά πίσω σε δυνατότητες εν σχέσει με τα ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως αυτά των Amazon και Google.

Στην παρουσίαση που έγινε, η Apple, μαζί με ένα σωρό νέες δυνατότητες που αφορούσαν τη Siri, παρουσίασε και το έξυπνο ηχείο της - HomePod - που θα ενσωματώνει τη γνωστή ψηφιακή περσόνα.

Όμως, παρόλες τις ανακοινώσεις για νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες της Siri, περισσότεροι από ένας πρώην υπάλληλοι της Apple στο συγκεκριμένο τμήμα, αμφιβάλουν για την ικανότητα της Siri να ανταγωνιστεί ευθέως την Alexa και το Google Now. Μάλιστα είπαν ότι δεν είχαν αντιληφθεί πόσο πίσω έχει μείνει η Siri, παρά μόνο όταν δοκίμασαν τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Συνέχισαν λέγοντας για το πώς η Alexa της Amazon μπορεί να διαχωρίζει τη φωνή από τους θορύβους του περιβάλλοντος και να υπολογίζει την απόσταση πέρα από την οποία δε θα μπορεί να ανταποκριθεί σε ερωτήσεις.

Ακόμη περισσότερο, είπε ένας πρώην υπάλληλος, στα χρόνια που ακολούθησαν την παρουσίαση της Amazon Alexa, η ομάδα που εργαζόταν στη Siri εμποδίστηκε και επιβραδύνθηκε με διάφορους τρόπους από του να «κυνηγάει άπιαστους στόχους, να αλλάζει συνεχώς στρατηγικές, μαζί με μια κουλτούρα που έβαζε προτεραιότητα το απόρρητο του χρήστη».

Κακά τα ψέματα, οι τεχνολογίες αυτές ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ χωρίς συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων και αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Siri έχει μείνει τόσο πίσω. Αν ο ψηφιακός βοηθός δε μπορεί να συγκεντρώσει στοιχεία για τις προτιμήσεις και τα γούστα μας (όπως ένας ανθρώπινος υπηρέτης που αυτό κάνει ως άνθρωπος) δε θα εξελίσσεται στο να μας γνωρίζει και να ανταποκρίνεται καλύτερα, αλλά θα παραμένει συνεχώς σε ένα μη-εξελισσόμενο αρχικό στάδιο. Άλλωστε αυτό είναι το νόημα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εκεί ακριβώς υστερεί η Siri σε σχέση με τους άλλους ψηφιακούς βοηθούς.

Στις δοκιμές λοιπόν μεταξύ Siri και των υπολοίπων ανταγωνιστικών προϊόντων, η Siri μένει αρκετά πίσω, μη μπορώντας να διακρίνει πολλές φορές βασικές ερωτήσεις. Η επιτυχία της Siri στα τεστ ήταν στο 62%, ενώ του ανταγωνισμού έφτασε στο 90%.

Και σα να μην έφτανε αυτό, η αποχώρηση των δημιουργών της Siri από την Apple που διαφώνησαν με την πολιτική της στο θέμα και αποφάσισαν να φτιάξουν μια δική τους (και πάλι) βοηθό - τη Viv που εξαγόρασε η Samsung - που θα λειτουργεί όπως την οραματίζονταν, δημιούργησε ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Όσον αφορά το «άνοιγμα» της Siri προς τρίτους που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, θεωρείται από τους προγραμματιστές, «πολύ λίγο, πολύ αργά», γιατί, ακόμη και μετά από αυτό, οι περισσότεροι αρνήθηκαν να ασχοληθούν λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που η Apple επέτρεπε να χρησιμοποιηθούν.

«Οι πιο πολλοί πέρασαν από τη φάση του ενθουσιασμού, στο να κάθονται ‘στον πάγκο’ τους απογοητευμένοι, έχοντας αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να εργαστούν με αυτό», είπε ο Brian Roemmele ένας προγραμματιστής που παρακολούθησε τα γεγονότα στο WWDC. «Και τελικά πολλοί κατέληξαν στο τελικό συμπέρασμα: Η Siri θα παραμείνει για πάντα χαζή

Από την άλλη, η Apple και ειδικά ο υπεύθυνος του τμήματος «Internet λογισμικού και υπηρεσιών» όπου υπάγεται και η Siri, Eddy Cue, δηλώνει ότι η Siri είναι η καλύτερη πλατφόρμα από όλες τις άλλες και ότι παίρνει «Α+ στη συζήτηση». Όμως προσθέτει, «Είναι ένα προκλητικό πρόβλημα και πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη. Θα γίνει καλύτερη γιατί χρειάζεται να γίνει καλύτερη!»

Θα γίνει όμως;

Δείτε ακόμη: Οδηγός Siri: Εντολές και άλλα κόλπα 

από Elichord