Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iMac Pro: ο υπολογιστής του Εμίρη του Κατάρ

iMac Pro: ο υπολογιστής του Εμίρη του Κατάρ
ired.gr

Δεν είναι πανέμορφο; Για το iMac Pro μιλάω. Δείτε την εικόνα από πάνω. Θέλεις να το ... γλύψεις που έλεγε κι ο αείμνηστος Steve Jobs όταν έφτιαχνε το Mac OS X. Η Apple έβαλε τα δυνατά της κι έφτιαξε ένα Apple Park σε μορφή υπολογιστή. Μπράβο της. Πιστεύω ότι ο Tim Cook, ένα τέτοιο θα έχει να κοσμεί το γραφείο του από δω κι εμπρός.

Θα το έχει για δύο λόγους. α) Επειδή ΜΟΝΟ αυτός μπορεί να το έχει (λόγο κόστους) και β) γιατί δεν εργάζεται επαγγελματικά με Mac (ο ίδιος έχει ομολογήσει πως τον καλύπτει το iPad Pro για όλες τις δουλειές του) κι έτσι, θέλει ένα τόσο ΟΜΟΡΦΟ μηχάνημα για ... να βλέπει ταινίες.

Έχετε καταλάβει, φαντάζομαι, ότι τα έχω πάρει ... κάπως. Έλεγα ότι η Apple, μετά την αποτυχία του Mac Pro (ξέρετε το «recycle bin» μηχάνημα του 2011-13) και του ‘νέου’ (το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;) MacBook Pro, μαζί με την κατακραυγή και τα ειρωνικά σχόλια από τον ανταγωνισμό που τα συνόδεψε, θα αποφάσιζε να απαντήσει δυναμικά και να μας δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και να βγάλει ένα αληθινό Pro μηχάνημα για να κλείσει τα στόματα.

Αντ’ αυτού, αποφάσισε να μας κλείσει τα σπίτια (γιατί αυτό θα συμβεί αν αποφασίσουμε να αγοράσουμε το ανοσιούργημα που έφτιαξε) και να μας δείξει ότι θεωρεί επαγγελματίες το ... Σουλτάνο του Μπαχρέιν και τον Εμίρη του Κατάρ! Δεν εξηγείται αλλιώς.

Το iMac Pro είναι η Φεράρι του Εμίρη και η Ρολς Ρόις του Σουλτάνου. Δεν είναι ο τούρμπο τράκτορας του επαγγελματία. Είναι εύκολο να μπερδέψεις μια θηριώδη μηχανή - σαν αυτή μιας Φεράρι και να τη νομίσεις επαγγελματική, αλλά δεν πάει έτσι. Το επαγγελματικό έχει κι άλλα χαρακτηριστικά για να χαρακτηριστεί έτσι.

Δείτε ακόμη: Τα Windows αγριεύουν! 

02

Ας δούμε λοιπόν τα προβλήματα του iMac Pro (τρομάρα του) για να καταλάβουμε γιατί η Apple έχει ... θύελλα στον εγκέφαλο.

Για τους ίδιους λόγους - κατ’ αρχήν - που όλοι οι επαγγελματίες σνομπάρισαν το «τασάκι» Mac Pro, θα σνομπάρουν και το iMac Pro.

  1. Μηδενική επεκτασιμότητα.
  2. Αδυναμία προσθήκης νέου υλικού, ή αλλαγής του παλιού.
  3. Τερατωδώς πανάκριβο γι’ αυτό που προσφέρει (είναι ξεκάθαρο ότι αγοράζεις ντιζάιν κι όχι μηχάνημα εργασίας).
  4. Τελικά δε σου γεμίζει το μάτι (μη με παρεξηγήσετε ωραίο ΕΙΝΑΙ, επαγγελματικό δεν είναι).

Δείτε ακόμη: Θα κυκλοφορήσει iMac για επαγγελματίες φέτος; 

03

Ας πούμε ότι παίρνεις ένα iMac Pro και θέλεις κάποια στιγμή να του προσθέσεις μνήμη RAM. Τι πιο απλό, σωστά; Χάσατε. Θα πάτε στο κοντινότερο σέρβις, όπου με τα ειδικά εργαλεία και τις γνώσεις τους θα ανοίξουν το ερμητικά κλεισμένα σα στρείδι κέλυφος, θα πετάξουν τις παλιές σας μνήμες, επειδή το μηχάνημα δεν έχει έξτρα slots, και θα σας φουσκώσουν με ένα κάρο λεφτά για να βάλλετε καινούριες. Και η Apple θα γελάει με τα λεφτά που θα σας παίρνει κοροϊδίστικα για να μπορεί ο κάθε Tim Cook να δουλεύει με iPad Pro. Γιατί αυτός βλέπετε, δεν είναι επαγγελματίας, είναι λεφτάς.

Αλλάξατε γνώμη για τον επεξεργαστή; Ας προσέχατε. Τον πήρες, τον παντρεύτηκες. Θέλετε περισσότερο σκληρό δίσκο; Βάλτε τον απέξω, θα σας στοιχίσει 100 φορές φθηνότερα. Θέλετε - μετά από κάποια χρόνια - άλλη ταχύτερη κάρτα γραφικών; Πού πας ρε Καραμήτρο; Έχεις ακούσει να αλλάζουν καρμπιρατέρ στη Φεράρι;

Τα μηχανήματα της Apple τα τελευταία χρόνια, όσο πάνε, γίνονται όλο και πιο ... disposable. Κοινώς «μιας χρήσης». Και κάποτε αυτό ήταν συνώνυμο του φτηνιάρικου - θυμάστε τα BIC; Ένας καλός Parker είχε ανταλλακτικά, δεν τον πέταγες μόλις άδειαζε. Ένα iMac Pro, όταν σε μερικά χρόνια (το πολύ 4 με τις ταχύτητες που πάει η τεχνολογία) θα έχει γίνει από Porche ... Σκαραβαίος, δεν θα αξίζει και ούτε θα μπορείς να το αναβαθμίσεις. Είναι σαν το iPad Pro (και μη): το πετάς ή το σκοτώνεις, ή το χαρίζεις (διαλέχτε) και παίρνεις το καινούριο.

Ξέρω όμως επαγγελματίες που ΑΚΟΜΗ εργάζονται με τα παλιά Mac Pro τους (τους πύργους εννοώ). Ναι, έχουν μείνει πίσω από απόψεως τεχνολογίας και αναβαθμίσεων, αλλά, άμα τους καεί η κάρτα γραφικών μπορούν να την αλλάξουν. Αν θέλουν μνήμη μπορούν να βάλουν. Αν θέλουν σκληρό δίσκο ή άλλο επεξεργαστή μπορούν να βάλουν. Και, το κυριότερο, μόνοι τους. Χωρίς να πάνε στο σέρβις ή να καλέσουν τεχνικό.

04

Ας πάμε τώρα στα ενδότερα του iMac Pro για να δούμε τι φύκια για μεταξωτές κορδέλες θέλει να μας πουλήσει η Apple.

Επεξεργαστής Intel Xeon με μέχρι 18 πυρήνες. Αν τον παραγγείλεις εξ’ αρχής. Και πάλι, ένα HP Z 800 Workstation παίρνει δύο τέτοιους και υπάρχουν και μηχανήματα που παίρνουν και 4. Τίποτε το τόσο «Pro» εδώ.

Μνήμη RAM, μέχρι 128 GB ECC για μηχανήματα επαγγελματικά. Το παραπάνω ΗΡ παίρνει μέχρι 192 GB της ίδιας μνήμης και είναι μηχάνημα της εποχής των Windows Vista (έλα μου;).

Κάρτα γραφικών, εδώ γελάνε. Η εμμονή της Apple στις RADEON της AMD, μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να θεωρηθεί. Και πάλι, το μηχάνημα της ΗΡ που πήρα ως παράδειγμα είχε από τότε NVIDIA FX Quadro (και μπορούσε να πάρει τουλάχιστον 4 τέτοιες). Για τους μη-γνωρίζοντες, μια τέτοια κάρτα σήμερα (τα νέα μοντέλα) στοιχίζει 6.000€(!), αλλά μιλάμε για επαγγελματίες έτσι; Και στον επαγγελματικό χώρο, δεν υπάρχει άλλο όνομα στις κάρτες γραφικών.

Δείτε ακόμη: Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iMac σαν οθόνη (monitor) 

Να μη μιλήσω για σκληρούς δίσκους τώρα. Η Corsair κυκλοφόρησε μόλις (χωρίς να είναι η μόνη) τους καινούριους SSD-PCI Express Corsair SSD Force MP500 με ταχύτητες 3.000MB/s ανάγνωσης και 2.400MB/s εγγραφής και με κόστος τα 180€ στα 256 GB χωρητικότητας και μπορείς σε ένα ΗΡ όπως αυτό που αναφέραμε να βάλεις μέχρι και όσους θέλεις στα υπόλοιπα PCI Express (έχει 6) που θα σου περισσέψουν από τις κάρτες γραφικών. Και επιπλέον, μπορείς να βάλεις και άλλους 4 κλασικούς SSD ή μηχανικούς σκληρούς δίσκους στα hard disk bays του μηχανήματος, μαζί με 3 ακόμη DVD στα επιπλέον 3 5,25΄΄ φατνία στην πρόσοψη. Και με κόστος που είναι πια προσιτό στον ερασιτέχνη, πόσο μάλλον στον επαγγελματία. Αλήθεια πόσο θα στοίχιζε ένας τέτοιος δίσκος σαν τον Corsair για να μπει εξ’ αρχής (γιατί μόνο έτσι γίνεται) στο iMac Pro. Πείτε μου την τιμή, μου αρέσουν τα θρίλερ.

05

Και για να μην το κουράζουμε άλλο, ας πάμε στην τιμή: 4.999 (ούτε καν 5.000) δολαριάκια εισαγωγική τιμή. Που σημαίνει, ένα φουλ με διπλή πίτα και απ όλα μέσα, θα πιάσει «χαλαρά» και τα 10.000$ αν κρίνουμε και από την συνήθη τιμολογιακή πολιτική της Apple. Εμίρη του Κατάρ με διαβάζεις; Τρέχα να προ-παραγγείλεις τώρα κιόλας.

Αυτά τα λεφτά φίλοι μου, δεν τα δίνει ο επαγγελματίας για φρου-φρου κι αρώματα. Κι αν βρεθεί έστω κι ένας εδώ στην Ελλάδα ειδικά να τα δώσει, να μου τον δείξετε, να του κάνουμε ειδικό αφιέρωμα.

Ξέρω, το Mac πάντα θα ξεχωρίζει γιατί έχει το macOS, αλλά κι εκεί η Apple, δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει πια το συγκεκριμένο λειτουργικό. Η WWDC 2017 και το High Sierra (αλήθεια τώρα;) το έδειξαν περίτρανα.

Η Apple σκοτώνει το Mac και το macOS, αλλά το κάνει με στιλ. Αυτό της το αναγνωρίζω. Προσωπικά λυπάμαι πολύ. Γιατί για μένα, Apple σημαίνει Mac κι όχι iPhone ή iPad, αλλά δικαίωμά τους είναι να κάνουν ό,τι θέλουν. Κι εμένα, όπως και του κάθε επαγγελματία, είναι δικαίωμά μου να στραφώ σε άλλους κατασκευαστές που θα καλύψουν τις ανάγκες μου ως επαγγελματία κι όχι ως Σεΐχη.

Δείτε ακόμη: Επτά τεχνολογίες που “σκότωσε” η Apple με το νέο MacBook Pro 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status