macOS - Πώς να βρίσκετε συγκριμένους τύπους αρχείων

macOS - Πώς να βρίσκετε συγκριμένους τύπους αρχείων
ired.gr

Αν έχετε Mac και ψάχνετε κάποια αρχεία με τη βοήθεια του Spotlight, υπάρχει τρόπος να πετύχετε πολύ καλύτερα και πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα με τη χρήση των «search operators», στη λειτουργία αναζήτησης του macOS. Οι search operators τύπων αρχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε τύπο αναζήτησης - είτε με του Spotlight, είτε με το Finder - και μπορεί να περιλαμβάνουν είτε συγκεκριμένους τύπους αρχείων - π.χ. «JPEG» - η γενικότερο είδος αρχείων - π.χ «movie».

Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να εξετάσουμε πώς χρησιμοποιούνται οι search operators για την ανεύρεση διαφόρων ειδών αρχείων, στο OS X.

Αναζητώντας συγκεκριμένο είδος αρχείων

Αν λοιπόν αναζητάτε συγκεκριμένους τύπους αρχείων μπορείτε να γράψετε το εξής στο πεδίο αναζήτησης:

kind:(file type)

Το είδος που ψάχνετε μπορεί να έχει τις εξής μορφές: ‘image’, ‘movie’, ‘music’, ’email’, ‘application’, ‘text’, ‘archive’ κλπ.

Για παράδειγμα, αν ψάχνετε γενικώς εικόνες ασχέτως φορμά θα γράψετε:

kind:image

02

Αναζητώντας συγκεκριμένο φορμά αρχείων

Αν γνωρίζετε το φορμά των αρχείων που αναζητάτε, τότε μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένοι στην αναζήτησή σας:

kind:(file format)

Όπου στη θέση του φορμά μπορείτε να βάλετε τα: ‘jpeg’, ‘gif’, ‘aiff’, ‘pdf’, ‘rtf’, ‘psd’, ‘mp3’, ‘zip’ και κάθε είδος επέκτασης που χρησιμοποιείται στα διάφορα αρχεία υπολογιστών.

Αν για παράδειγμα ψάχνετε για τα ΜΡ3 που υπάρχουν στο Mac σας, θα γράψετε το παρακάτω:

kind:mp3

03

Αναζητώντας ονόματα αρχείων μαζί με συγκεκριμένους τύπους ή φορμά

Μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς των παραπάνω και μαζί να συμπεριλάβετε και τμήμα από το πιθανό όνομα του αρχείου:

kind:(operator) "text to search match"

Αν, για παράδειγμα, ψάχνετε όλα τα αρχεία PDF που υπάρχουν στο Mac σας τα οποία έχουν στο όνομά τους το «user guide», τότε θα γράψετε:

kind:pdf ‘user_guide’ (προσέξτε τα εισαγωγικά και την παύλα αντί κενού)

04

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό λειτουργεί πολύ καλά αν θυμόσαστε στο περίπου το όνομα του αρχείου και το είδος του. Παρόμοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο string με είδος αρχείων και μέρος του ονόματος όπως:

kind: image ‘summer vacations’

Αν έχετε μια σειρά φωτογραφιών διαφόρων φορμά με τίτλο που τμήμα του είναι το ‘summer vacations’, μπορείτε με αυτό τον τρόπο να τις βρείτε όλες.

Γενικά οι search operators είναι ένας πολύ δυνατός τρόπος για να δώσετε στο σύστημα αναζήτησης του Mac πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και ευελιξία και να κάνετε πολύ πιο στοχευμένες αναζητήσεις που σίγουρα θα σας λύσουν τα χέρια.

Δείτε ακόμη: Συναλλαγματικές ισοτιμίες στο Spotlight 

από Elichord