Εκτύπωση αυτής της σελίδας

iOS 11 - Προεπισκόπηση: Να τι περιμένουμε!

iOS 11 - Προεπισκόπηση: Να τι περιμένουμε!
ired.gr

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η Apple στο Worldwide Developers Conference (WWDC), τον Ιούνιο, θα μας δείξει τι ετοιμάζει για το νέο της λειτουργικό για τα iPhone και iPad, το iOS 11.

Ο ερχομός του νέου iOS - κατά το Σεπτέμβριο ως συνήθως - θα φέρει έναν αριθμό νέων δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών στις συσκευές της Apple, αλλά με τη μανία της εταιρίας να μη λέει κουβέντα πιο πριν, το μόνο που γνωρίζουμε, είναι τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν τη διαφορά. Να λοιπόν τι περιμένουμε.

Ημερομηνία άφιξης του iOS 11

Αν και θα πάρουμε μια καλή γεύση του iOS 11 στην παρουσίαση της 5ης Ιουνίου, το βέβαιο είναι ότι θα το έχουμε στα χέρια μας στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου. Ως γνωστόν, η Apple παρουσιάζει επίσημα κάθε νέα έκδοση του iOS, μαζί με την εμφάνιση ενός νέου μοντέλου iPhone και αυτό είναι γύρω στα τέλη Σεπτέμβρη κάθε χρόνο (αν και για το iPhone 8 φέτος, πολλά ακούγονται περί του αντιθέτου).

Όμως, ακόμη κι αν υπάρξουν καθυστερήσεις για το iPhone 8, τα iPhone 7s και 7s Plus, είναι πολύ πιθανό ότι θα κυκλοφορήσουν στην ώρα τους και μαζί τους, το iOS 11. Τα τελευταία 2 χρόνια, η Apple πρόσφερε την beta του νέου λειτουργικού της μέσα στο καλοκαίρι για όλους αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα με ημιτελή προϊόντα σε φάση δοκιμής, και αυτό περιμένουμε και για φέτος το καλοκαίρι.

Νέα χαρακτηριστικά του iOS 11

Η Apple είναι πάντα μυστικοπαθής όσον αφορά τα προϊόντα της και όταν έχουμε να κάνουμε με software όπου δεν υπάρχει αλυσίδα προμηθευτών, για να υπάρξουν διαρροές, η μυστικότητα είναι ακόμη πιο σφιχτή. Όμως πάντα υπάρχουν φημολογίες που δείχνουν τι θα γίνει και αφήνουν να μαθευτούν πιθανά, έως σίγουρα, νέα χαρακτηριστικά. Έχουμε και λέμε λοιπόν ...

Apple Music, τώρα και με βίντεο: Η εταιρία ανέβαλε γι’ αργότερα τη λειτουργία βίντεο της Apple Music για να συμβαδίσει με τη νέα σειρά της, Carpool Karaoke που ετοιμάζει για μέσα στον Αύγουστο. Σε μια συνέντευξη με τον Jimmy Iovine της Apple, στο Bloomberg, μάθαμε ότι μια νέα έκδοση της Apple «με καλύτερη διαχείριση βίντεο», έρχεται με το iOS 11. Και αυτό μπορεί να πάει μαζί με μια ανασχεδίαση της εφαρμογής, κάτι που δε θα γίνει πρώτη φορά.

02

Δείτε ακόμη: “Σε παρακαλώ” Apple, όχι άλλες νέες λειτουργίες στο iOS 11! 

Siri: πέρασαν έξι χρόνια, από τότε που η εταιρία πρωτο-παρουσίασε την ψηφιακή βοηθό της, και τότε ήταν «ο κυρίαρχος του παιχνιδιού». Όμως στα επόμενα χρόνια, ολιγώρησε, αφήνοντας τη Siri να μείνει πίσω και ο ανταγωνισμός να την ξεπεράσει με την Alexa της Amazon να κατέχει τα πρωτεία, αλλά και την Cortana της Microsoft και το Google Now να προηγούνται για τα καλά. Πίσω στο 2015, η Apple εξαγόρασε την Αγγλική VocalIQ, που ασχολείται με θέματα προχωρημένης αναγνώρισης φυσικής ομιλίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι ίσως δούμε τελικά τη Siri να κερδίζει το χαμένο έδαφος, καθώς η τεχνολογία της VocalIQ, σε συνδυασμό με την προχωρημένη τεχνολογία μηχανικής εκμάθησης (machine learning) της Apple, μπορεί να δώσει στη Siri τη δυνατότητα για πλήρεις συζητήσεις, πέρα από απλές μεμονωμένες ερωτήσεις.

Ομαδικές FaceTime κλήσεις: για χρόνια, το FaceTime, ήταν μόνο για την επικοινωνία δύο προσώπων. Όμως νεότερες πληροφορίες μιλάνε για δυνατότητα ομαδικών κλήσεων - όπως γίνεται με άλλες υπηρεσίες, σαν το Skype - που θα έλθει με την έλευση του iOS 11. Οι πληροφορίες μιλάνε για μέχρι 5 άτομα ταυτόχρονα που θα μπορούν να συμμετέχουν σε μια συνομιλία, εν είδη διάσκεψης.

Νέα χαρακτηριστικά για το iPad: Μετά από μια αναβάθμιση δυνατοτήτων που ήλθαν με το iOS 9, το tablet της Apple, παραμελήθηκε με την έλευση του iOS 10. Έτσι, τα χαρακτηριστικά που προστέθηκαν με το iOS 9, δείχνουν πια την ηλικία τους. Είναι λογικό λοιπόν, ότι η Apple θα κάνει μια αναβάθμιση των χαρακτηριστικών που είναι αποκλειστικά για το iPad με την παρουσίαση του iOS 11. Κάποιοι μάλιστα, υποθέτουν ότι η δυνατότητα για «Μοιραζόμενο iPad» - δηλαδή πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών όπως στο Mac - κάτι που υπάρχει μόνο στα iPad για εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, είναι κάτι που θα προσφερθεί πια στους πάντες.

Dark mode: αρκετοί προγραμματιστές που «την ψάχνουν λίγο περισσότερο» έχουν ανακαλύψει ότι μια «Dark mode:» για το iOS - που κάνει το διάβασμα ευκολότερο σε υποφωτισμένα περιβάλλοντα - υπάρχει ήδη στο iOS 10. Απλά δεν μπορούμε ακόμη να την ενεργοποιήσουμε. Άρα, είναι μεγάλη πιθανότητα ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με την έλευση του iOS 11. Άλλωστε, κάτι τέτοιο ήδη έγινε για την Apple TV και το tvOS από πέρυσι.

Βελτιωμένοι Χάρτες: η Apple έχει που μονομαχεί με τους Χάρτες της Google, από τότε που έβγαλε τη δική της εφαρμογή Χαρτών πίσω στην εποχή του iOS 6 - και πάντα μένει πίσω. Είναι αλήθεια ότι βελτιώνεται σταθερά, αλλά σταθερά υπολείπεται των επίσης πιο βελτιωμένων χαρτών Google. Η εταιρία έχει εξαγοράσει άλλες εταιρίες που έχουν τεχνολογία πάνω στον τομέα και είναι πιθανόν ότι θα δούμε νέες δυνατότητες - όπως την εσωτερική χαρτογράφηση μέσα σε κτίρια και τη χρήση drones για ταχύτερη ενημέρωση των χαρτών της - να γίνονται πραγματικότητα με την εμφάνιση του iOS 11.

03

Δείτε ακόμη: Μία πανέμορφη ιδέα (concept) για το iOS 11 

Διαπροσωπικό σύστημα πληρωμών μέσω Apple Pay: από την παρουσίαση του Apple Pay - που δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο σε πολλές χώρες, ούτε στη δική μας - ένα χαρακτηριστικό που λείπει, είναι η δυνατότητα ανταλλαγής χρημάτων μεταξύ ατόμων (κάτι που θα μπορούσε να λειτουργεί σε οποιαδήποτε χώρα, καθώς δε χρειάζεται υποστήριξη και υποδομή από επιχειρήσεις). Και κάποιες διαρροές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό βρίσκεται μέσα στο οπλοστάσιο του iOS 11, αλλά μπορεί να μην αναφερθεί στη WWDC (όπως έγινε και με την παρουσίαση του ίδιου του Apple Pay, όπου η Apple περίμενε την παρουσίαση του iPhone 6 πριν το εμφανίσει).

Και ποιες συσκευές θα είναι συμβατές;

Η Apple είναι η μοναδική εταιρία που διατηρεί συμβατότητα προς τα πίσω με παλιότερες συσκευές της σε τέτοιο βάθος χρόνου (τουλάχιστον 4-5 χρόνια). Παίρνεις συσκευή με Android και συνήθως την παντρεύεσαι με το Android που έχει - γνωστός καημός. Όμως αργά ή γρήγορα, κάποιες συσκευές πρέπει να εγκαταλειφθούν πια γιατί έχουν πολύ παλαιό hardware. Και το iOS 11 θα είναι αμιγώς 64-μπιτο και με αμιγώς 64-μπιτες εφαρμογές. Κάτι που σημαίνει ότι οι 32-bit συσκευές, θα πάψουν να υποστηρίζονται. Και από την έλευση του iOS 10.3 μπήκε ένα «αλάρμ» για όλες τις 32-bit εφαρμογές που στο iOS 11 δεν θα τρέχουν, αν οι κατασκευαστές τους δεν τις αναβαθμίσουν. Αυτό σημαίνει ότι το iOS 11 θα είναι συμβατό με συσκευές iPhone 5s και άνω και iPad Air και άνω.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status