Apple - Νέα και φωτογραφίες για τα γυαλιά AR που ετοιμάζει

Apple - Νέα και φωτογραφίες για τα γυαλιά AR που ετοιμάζει
ired.gr

Οι φήμες που αφορούν τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Apple γίνονται όλο και πιο έντονες, με την εταιρεία του Cupertino να ανακοινώνει σημαντικές επενδύσεις στην εταιρία κατασκευής κρυστάλλων Gorilla Glass. Και αυτά είναι τα νεότερα.

Ας πούμε λοιπόν ότι έχεις τελειοποιήσει το smartphone, έχεις δημιουργήσει μια νέα κατηγορία με το tablet, έχεις ενσωματώσει τον ψηφιακό βοηθό σε πάρα πολλά gadget, έτσι ώστε να κάνεις το όνομά του γνωστό στους πάντες, και με κάποιον τρόπο έχεις καταφέρει οι οπαδοί σου να αγοράσουν μια καραβιά από άχρηστους αντάπτορες κάθε φορά μου αλλάζεις κάτι στα προϊόντα σου.

Αν λοιπόν σε λένε Apple και είσαι ο «βασιλιάς του τεχνολογικού λόφου» τι μένει να κάνεις στη συνέχεια;

Όπως φαίνεται η απάντηση βρίσκεται στην επαυξημένη πραγματικότητα. Και για την ακρίβεια τα γυαλιά AR της Apple φαίνεται πως «θα φορεθούν πολύ», τόσο, που ο Tim Cook σκοπεύει να εξαπολύσει του νέο τεχνολογικό προϊόν της εταιρίας, επάνω στην ανθρωπότητα.

Όπως καταλαβαίνετε τα γυαλιά αυτά είναι ένα νέο εξάρτημα που κάνει χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Δεν έχουμε συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας τους, αλλά προβλέπεται να εμφανιστούν μέσα στο καλοκαίρι του 2017 και προβλέπεται να στοιχίζουν γύρω στα 130$.

Όσον αφορά το τι είναι η επαυξημένη πραγματικότητα, σίγουρα όλοι θυμόμαστε το δημοφιλές παιχνίδι Pokemon Go που έκανε θραύση πριν λίγο καιρό. Η επαυξημένη πραγματικότητα μας επιτρέπει να τοποθετήσουμε αντικείμενα που δεν υπάρχουν στο περιβάλλον που βλέπουμε γύρω μας.

02

Κατά αυτόν τον τρόπο, βλέπουμε μια πραγματικότητα που περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα από αυτά υπάρχουν στο περιβάλλον μας και για αυτό ονομάζουμε επαυξημένη. Πέρα από τα αντικείμενα που μπορούν να προστεθούν στο περιβάλλον μας, υπάρχουν επίσης πληροφορίες θα μπορούσαν να προβάλλονται την στιγμή κοιτάμε σε κάτι.

Δείτε ακόμη: Ετοιμάζεται η Apple για μια ακόμη φορά να μας... βάλει τα γυαλιά; 

Το επερχόμενο iPhone 8 της Apple, προβλέπεται να κάνει σημαντική χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, όμως εξαρτήματα που στηρίζονται σε αυτή την τεχνολογία ήδη υπάρχουν και από τους ανταγωνιστές της εταιρείας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα γυαλιά της Snapchat, Snap Spectacles, το Hololens της Microsoft, και τα παλαιότερα γυαλιά της Google, Google Glass.

Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί η Apple, θα ασχολιόταν με τη δημιουργία τέτοιων γυαλιών, η απάντηση είναι ότι χρειάζεται να μπει σε μία καινούργια κατηγορία προϊόντων. Η τελευταία φορά που η εταιρεία παρουσίασε ένα επιτυχημένο νέο προϊόν, ήταν με το iPad, αλλά και αυτό ακόμη δεν μπόρεσε να συνεχίσει την επιτυχημένη αρχική του πορεία. Το Apple Watch, δυστυχώς, δεν κατάφερε να έχει κάποια σοβαρή επίδραση στην αγορά. Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ένας σχετικά νέος τομέας και η Apple στην αρχή δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό ανταγωνισμό.

Ναι είναι αλήθεια ότι υπάρχει το Hololens της Microsoft, αλλά αυτό απευθύνεται σε εταιρικά περιβάλλοντα και για επαγγελματική χρήση με το αντίστοιχο κόστος. Η αποτυχία της Google από την άλλη στον τομέα με τα δικά της γυαλιά, την έκανε να στραφεί περισσότερο στην εικονική πραγματικότητα, και να ασχοληθεί με τα project Daydream και Cardboard, ενώ η Samsung ασχολείται σταθερά με το δικό της Gear VR, επίσης εικονικής πραγματικότητας.

Είναι μια ευκαιρία για τον Tim Cook να πλασάρει ένα νέο, επιτυχημένο προϊόν που δεν θα έχει πάνω του βαριά «τη σκιά» του Steve jobs.

03

Ο Tim Cook από τη μεριά του έχει επανειλημμένα εγκωμιάσει τα πλεονεκτήματα της επαυξημένης πραγματικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο μέλλον η Συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελεί κάτι αντίστοιχο με «τα τρία γεύματα τη μέρα».

«Ένα μεγάλο κομμάτι των ανεπτυγμένων χωρών, και τελικά όλες οι χώρες, θα αποκτήσουν την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας. Αντίθετα, δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν σας να κάθεται εδώ μαζί μου και να φοράει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας», είπε ο Tim Cook σε μια ομιλία του στη Γιούτα. «Η επαυξημένη πραγματικότητα θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να γίνει καθημερινότητα, γιατί υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όμως θα επιτευχθεί, και θα επιτευχθεί με μεγάλη επιτυχία, έτσι που να αναρωτιόμαστε πώς μπορούσαμε να ζούμε χωρίς αυτήν. Όπως αναρωτιόμαστε πώς μπορούσαμε να ζούμε χωρίς smartphone κάποτε.»

Άρα, η Apple εργάζεται σοβαρά στον τομέα αυτό και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Μάλιστα μια πηγή πληροφοριών λέει ότι το iPhone οχτώ θα είναι είναι η αρχική σημαντική είσοδος της εταιρείας στην χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας, οδηγώντας σε ένα πλήθος εξαρτημάτων που θα ακολουθήσουν γι’ αυτό τον σκοπό.

Και μάλιστα εργάζεται ταχύτατα έχοντάς τοποθετήσει μία ομάδα 1000 μηχανικών πάνω σε διάφορα AR πρότζεκτ στο Ισραήλ και έχει εξαγοράσει αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα αυτό, όπως είναι η Prime Sense του Τελ Αβίβ, που ασχολείται με την τεχνολογία τρισδιάστατης αίσθησης και η Real Face που εξειδικεύεται στην αναγνώριση προσώπου και την κυβερνο-ασφάλεια.

Δείτε ακόμη: Η Apple έχει παραπάνω από 1.000 μηχανικούς στο τμήμα της Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR). Τυχαίο, ή σχετίζεται με το επόμενο iPhone; 

Επίσης έχει προσλάβει έναν αριθμό σημαντικών ταλαντούχων μηχανικών της επαυξημένης πραγματικότητας. Σύμφωνα με μία αναφορά του Bloomberg, έχει προσλάβει ένα κορυφαίο μηχανικό της NASA για το project, τον Jeff Norris ιδρυτής του Mission Operation Innovation Office του Nasa Jet Propulsion Lab. Λέγεται ότι εργάζεται σε μια ομάδα που ασχολείται με την επαυξημένη πραγματικότητα και καθοδηγείται από ένα ακόμη ταλέντο, τον Mike Rockwell της Dolby Labs.

Η Apple επίσης έχει αποκτήσει έναν αριθμό από ευρεσιτεχνίες πάνω στην επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός σετ ακουστικών που έχει ενσωματωμένο και ένα remote control. Και ίσως το πιο πειστικό από όλα, είναι ένα περιστατικό τραυματισμού που συνέβη στο αρχηγείο του Cupertino, όπου δύο υπάλληλοι που εργάζονταν σε ένα project επαυξημένης πραγματικότητας έπαθαν ζημιές στα μάτια. Και επειδή το προϊόν αυτό δεν θα μπορούσε να είναι ένα Mac, iPhone ή iPad, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι πρόκειται για καινούργιο προϊόν, που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Μήπως είναι γυαλιά;

05

Οι διάφορες πατέντες που κατατίθενται επίσης λένε πολλά. Πίσω στον Φεβρουάριο του 2010, η Apple προσπάθησε να προστατέψει μια ιδέα της που αφορούσε «χάρτες επαυξημένης πραγματικότητας», κάτι που δείχνει ότι, δεδομένα χαρτών θα μπορούσα να προβάλλονται πάνω από video ζωντανό χρόνου, που θα συλλαμβάνεται από την κάμερα ενός iPhone. Η όποια επιτυχία της τεχνολογίας στο iPhone, θα άνοιγε το δρόμο και στα αντίστοιχα γυαλιά.

Επίσης πρόσφατα η Apple δήλωσε ότι επενδύει 200 εκατομμύρια δολάρια στη γνωστή κατασκευάστρια των κρυστάλλων Gorilla Glass, Corning. Παρόλο που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει να κάνει με το θέμα της ασύρματης φόρτισης του iPhone, ωστόσο τα κρύσταλλα της εταιρείας είναι επίσης κατάλληλα και για την εφαρμογή τους σε ένα ζευγάρι γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας.

Το τελικό κόστος, ωστόσο, των γυαλιών της Apple δεν μπορεί να υπολογιστεί με βεβαιότητα. Έχουμε από την μία τα απλοϊκά γυαλιά της Snapchat που κοστίζουν 130$, όμως τα γυαλιά της Apple θα είναι πολύ πιο πολύπλοκα.

06

Από την άλλη έχουμε το Hololens της Microsoft. Δεν είναι καταναλωτικό προϊόν καθώς απευθύνεται μόνο σε κατασκευαστές και το κόστος του των 3000$ σίγουρα είναι απαγορευτικό. Όμως τα γυαλιά της Apple θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και άρα η τιμή τους θα πρέπει να είναι σχετικά προσιτή.

Έτσι, μόνο να μαντέψουμε μπορούμε στο περίπου. Και γνωρίζοντας ότι η Apple έχει την τάση να παράγει ποιοτικά, αλλά και ακριβά προϊόντα, μια τιμή γύρω στα 500$ είναι πολύ πιθανή. Και πάλι όμως θα δούμε.

Δείτε ακόμη: Smart Glasses - Η Apple ετοιμάζει ένα iPhone για τα μάτια σας μόνο; 

από Elichord