Η Apple δημιουργεί νέο chip διαχείρισης εργασιών Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Apple δημιουργεί νέο chip διαχείρισης εργασιών Τεχνητής Νοημοσύνης
ired.gr

Η Apple, έκανε τα πρώτα της (δημόσια) βήματα στο δρόμο της τεχνητής νοημοσύνης το 2011, με την ανακοίνωση του ψηφιακού βοηθού, Siri. Αν και οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε ως “η Siri”, η Apple πλέον έχει αλλάξει τακτική και χρησιμοποιεί τη φράση “το Siri”.

Έξι χρόνια μετά, η εταιρεία ετοιμάζεται να ενσωματώσει στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης, στα chips των συσκευών της. Η Apple εργάζεται για τη δημιουργία ενός επεξεργαστή που θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τις εργασίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Το project ονομάζεται “Apple Neural Engine” και το αποτέλεσμα που θα παραχθεί θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο που οι συσκευές της εταιρείας διαχειρίζονται διεργασίες που άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης, όπως την αναγνώριση προσώπων, την αναγνώριση ομιλίας κλπ.

Αν και η Apple επισήμως αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αναφορά αυτή, δεν προέβη και στη διάψευσή της. Το Bloomberg Technology, αν και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της πηγής του, εμφανίζεται κατηγορηματικό ως προς την ορθότητα της είδησης.

01

Είναι αλήθεια πως οι τεχνικοί της Apple προσπαθούν να ανταγωνιστούν αυτούς της Amazon και της Alphabet (Google) στον επικείμενο τεχνολογικό μεγάλο αγώνα δρόμου, αυτόν της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Ενώ αρχικώς η Apple κατείχε το προβάδισμα μέσω της αναγνώρισης φωνής που διέθετε το Siri, οι ανταγωνιστές έκτοτε βελτίωσαν τα προϊόντα τους και διέθεσαν στην αγορά προϊόντα όπως το Amazon Echo και το Google Home.

Θεωρείται βέβαιο πως αν η Apple τελικά ενσωματώσει στα chipsets που κατασκευάζει δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, θα μπορέσει και να αυξήσει το βαθμό που αυτή (η Τ.Ν.) ενσωματώνεται στην καθημερινότητά μας. Η χρήση στα αυτοκίνητα και η επαυξημένη πραγματικότητα (εκεί εκτιμώ πως θα ποντάρει φέτος η Apple), είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Αυξημένη Απόδοση

Οι συσκευές της Apple σήμερα διαχειρίζονται τις διεργασίες που σχετίζονται με την ΤΝ με δύο διαφορετικά chips. Τον κεντρικό επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Το νέο αυτό chip, θα μπορούσε να αναλάβει τις διεργασίες αυτές και να μειώσει τον όγκο των εργασιών που διεκπεραιώνουν η CPU και η GPU. Κατ’ αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται πόροι του συστήματος και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τους συνεπεξεργαστές κίνησης της σειράς “M” που δημιούργησε η Apple για τις φορητές συσκευές της.

Σύμφωνα λοιπόν με το Bloomberg, η Apple σκοπεύει να ενσωματώσει το τσιπ αυτό σε όλες τις μελλοντικές συσκευές της, εξελίσσοντας παράλληλα το λογισμικό που αυτές χρησιμοποιούν για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη αλλά και του αποτελέσματος. Όμως, θεωρείται πιο πιθανό η τεχνολογία αυτή να είναι έτοιμη προς εμπορική χρήση από το 2018 και μετά, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί και η χρήση της εντός του έτους που διανύουμε.

Διαβάστε επίσης: Μία πανέμορφη ιδέα (concept) για το iOS 11

Δυο λόγια

Είναι προφανές πως το Internet of Things επηρεάζει όλο και περισσότερο την καθημερινότητά μας. Εμφανίζει εξαιρετική προοπτική και οι κολοσσοί της τεχνολογίας το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Κανείς δεν περίμενε το Amazon Echo ή το Google Home να είναι δύο κερδοφόρα προϊόντα. Απλά, οι εταιρείες “πιάνουν στασίδι” για τις εξελίξεις που έρχονται. Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει ένα σημαντικό σκέλος του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και οι υπεύθυνοι των οικοσυστημάτων εξοπλίζουν τους ψηφιακούς βοηθούς τους συνεχώς με νέες λειτουργίες και δυνατότητες.

Η μάχη πλέον έχει μεταφερθεί στα οικοσυστήματα. Αυτά, θα ενσωματώνουν αστραπιαία τις νέες τεχνολογίες, δένοντάς τες ταυτόχρονα με το υπόλοιπο συμβατό hardware.

Ως προς την Apple, θα πάρουμε μία καλή γεύση για το τι θα συμβεί εντός του 2017, στην εναρκτήρια ομιλία του Tim Cook και της ομάδας του, τη Δευτέρα που μας έρχεται.

από Kostthem