Google - Κατηγορείται για μικρότερους μισθούς στις γυναίκες

Google - Κατηγορείται για μικρότερους μισθούς στις γυναίκες
ired.gr

Με την γελοία δικαιολογία ότι θα τους έπαιρνε 500 ώρες εργασίας και 100.000$ για να ερευνήσουν τις κατηγορίες που έγιναν προς το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, απάντησε η Google στις κατηγορίες προκαλώντας την οργή των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο γίγαντας του Mountain View της Καλιφόρνια, ισχυρίστηκε ότι θα ήταν «μεγάλος ο φόρτος» σε εργασία και κόστος ώστε να παρέχουν στο Υπουργείο τα αρχεία πληρωμών που ζητήθηκαν για την έρευνα των κατηγοριών!

Η Google διατείνεται ότι θα είναι μεγάλο το κόστος σε χρήματα και εργατοώρες, να κάτσει και να συγκεντρώσει τα οικονομικά αρχεία που ζήτησε η κυβερνητική αρχή, για να ερευνήσει τις κατηγορίες για μεροληπτική μεταχείριση κατά των γυναικών σε ίδιες θέσεις εργασίας και με ίδια απόδοση, με αντίστοιχους άντρες εργαζόμενους σε ίδιες θέσεις.

Οι αξιωματούχοι της εταιρίας κατέθεσαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Παρασκευή παραθέτοντας τις ανωτέρω αστείες δικαιολογίες, προκειμένου να αποφύγουν τη συμμόρφωση της εταιρίας τους με τις απαιτήσεις του Υπουργείου, που ζητάει εξηγήσεις για το κατά πόσον αληθεύουν οι κατηγορίες που του κατατέθηκαν.

Σχολιάζοντας τα ετήσια έσοδα της εταιρίας, της τάξης των 28 δις δολαρίων, εφόσον πρόκειται για μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες στον κόσμο, ο δικηγόρος του Υπουργείου, Ian Eliasoph, δήλωσε σκωπτικά, όσον αφορά τις αστείες δικαιολογίες της εταιρίας, «Η Google μπορεί να απορροφήσει ένα τέτοιο κόστος όπως ένα σφουγγάρι κουζίνας μια και μόνη σταγόνα νερό!»

Η ένταση μεταξύ των αντιδίκων εξελίχθηκε σε μια μικρή δικαστική αίθουσα του Σαν Φρανσίσκο, την τελευταία μέρα των καταθέσεων, σε μια δίκη πολύ υψηλού προφίλ για μια από τις πιο έντονες αντιδικίες μεταξύ κυβέρνησης και εταιρίας στις ΗΠΑ, όσον αφορά το καυτό θέμα της διαφοράς μισθού μεταξύ ανδρών-γυναικών σε ίδιες θέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο πρώτο κατηγόρησε την εταιρία για «εκ συστήματος μισθολογική διαφορά» των γυναικών, κατά τη διάρκεια μιας πρώτης ακρόασης που έγινε τον Απρίλιο, λέγοντας ότι μια προκαταρκτική εξέταση έδειξε ότι η εταιρία της Καλιφόρνια συστηματικά πληρώνει λιγότερα τις γυναίκες σε οποιαδήποτε θέση εργασίας.

Η δικαστική διαμάχη όμως, έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, όταν το Υπουργείο κατηγόρησε τη Google ότι αρνείται να του παρέχει πίνακες μισθοδοσίας και ιστορικό απόδοσης προσωπικού, κατηγορώντας την ότι παραβιάζει νομοθεσίες χρόνων. Σαν εργολάβος του Αμερικανικού Δημοσίου, η Google υποχρεούται να συμμορφώνεται με τους νόμους περί «ίσων ευκαιριών» και να επιτρέπει την έρευνα από την κυβερνητική αρχή.

02

Δείτε ακόμη: Το Google Pixel δεν αντέγραψε μόνο το iPhone 6, αντέγραψε και το iPhone 4 

Αξιωματούχοι του Υπουργείου δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ασυμβατότητα μισθολογίων σε έναν πρώτο έλεγχο μέρους του 2015 και ότι χρειάζονταν περισσότερα στοιχεία προκειμένου να κατανοήσουν από πού προερχόταν αυτή η διαφορά. Επίσης ζήτησαν στοιχεία επαφών των εν λόγω υπαλλήλων, προκειμένου να υπάρξουν ιδιωτικές συνεντεύξεις.

«Αυτό είναι ένα έργο που θα πάρει πολύ χρόνο και χρήμα και θα προσθέσει μεγάλη επιβάρυνση», δήλωσε η Lisa Barnett Sween, μια από τις δικηγόρους της Google, ισχυριζόμενη ότι ήδη είχαν αναλωθεί 2.500 ώρες εργασίας και 500.000$ για την μερική συμμόρφωση της εταιρίας στις απαιτήσεις του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι ήταν γενικόλογες και αστήρικτες. «Τα δικαστήριά μας πρέπει να ελέγξουν αυτή την κατάχρηση εξουσίας» (ναι η καημένη η Google αδικείται).

Η Google έχει έκτοτε αρνηθεί σθεναρά τις κατηγορίες περί μεροληψίας στην μισθολογία γυναικών, λέγοντας ότι έχει καλύψει τις όποιες διαφορές παγκόσμια και ότι παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους, ασχέτως φύλου και φυλής. Επίσης διατείνεται ότι οι απαιτήσεις του Υπουργείου θα θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητο των εν λόγω εργαζομένων, εκθέτοντας προσωπικά τους στοιχεία χωρίς λόγο! Όταν η Google - η εταιρία που ζει από τα προσωπικά μας στοιχεία - νοιάζεται για το απόρρητο κάποιου, είναι σαν να βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Σε μια άκρως αποκαλυπτική κατάθεσή του, ο Frank Wagner, διευθυντής τμήματος μισθοδοσίας της Google, παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι, αν μια γυναίκα πληρώνεται λιγότερο σε μια θέση, αυτή η διαφορά μισθού παραμένει, ακόμη και αν αυτή έχει την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο άνδρα συνάδελφό της!

Ο Wagner συνέχισε λέγοντας ότι «οι μισθοί των δύο θα εξισωθούν κάποια στιγμή στην πάροδο του χρόνου» (σε τρία τέρμινα που λένε κι οι τσιγγάνες που σου λένε τη μοίρα σου).

Ο δικηγόρος του Υπουργείου, Eliasoph, από την άλλη, ισχυρίστηκε ότι είναι εξοργιστικό το ότι η εταιρία αρνείται την παροχή του ιστορικού μισθολογίων του προσωπικού, όταν πια είναι περισσότερο από βέβαιο ότι υπάρχει μεροληψία από μεριάς της εταιρίας.

«Οι ισχυρισμοί της εταιρίας είναι σαν να κλείνουμε τα μάτια σε νομοθεσίες των τελευταίων 30 χρόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Kristin Zmrhal, υπεύθυνη του νομικού τμήματος της Google, επίσης κατέθεσε ότι οι έρευνες του Υπουργείου, απαιτούν τη διάθεση, δικηγόρων, μηχανικών και άλλων υπαλλήλων σε διάφορα τμήματα για να φτιάξουν νέα προγράμματα, να κάνουν εκτεταμένες αναζητήσεις και άλλες πολύπλοκες εργασίες (να δουν την ταινία "Ο Λογιστής" μήπως πάρουν καμιά ιδέα).

«Ήταν τόση η επιβάρυνση, που αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε εξωτερικό συνεργάτη για τη δουλειά», πρόσθεσε (λάθος μου, μάλλον την είδαν την ταινία).

Ο Eliasoph δήλωσε ότι η Google έχει κερδίσει πολλά εκατομμύρια σε εργολαβίες του Αμερικανικού Δημοσίου και πρόσφατα ανακοίνωσε «με τυμπανοκρουσίες», ότι κατέθεσε 150 εκατομμύρια σε διάφορες νέες εταιρίες.

03

Δείτε ακόμη: Πώς να δείτε όλα όσα ξέρει για σας η Google 

Είπε ότι η εταιρία δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα χρήματα για τη δουλειά, και ότι οι ισχυρισμοί της επίσης, ότι δε μπορεί να συμμορφώνεται απόλυτα με τη νομοθεσία, επειδή είναι μια μεγάλη εταιρία με πολύπλοκο μοντέλο λειτουργιών και μισθολόγησης, είναι τουλάχιστον αστείοι. «Η Google παίρνει αιτήσεις ρουτίνας και τις μετατρέπει σε βουνό δίνοντας έμφαση στο δήθεν μεγάλο αριθμό ατόμων που θα πρέπει να εμπλακούν.»

Η Sween, της Google, δήλωσε πάλι ότι η εταιρία έχει συμμορφωθεί πάντα με τη μέγιστη πλειοψηφία των απαιτήσεων του δημοσίου προσθέτοντας, «το Υπουργείο δε νοιάζεται καθόλου για τα δικαιώματα απορρήτου των εργαζομένων» (ενώ η Google νοιάζεται, εδώ γελάμε).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι δικηγόροι της εταιρίας προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να ακυρώσουν την όλη υπόθεση, ισχυριζόμενοι ότι οι αξιωματούχοι του Υπουργείου παραβίασαν τους κανόνες, με το να μιλήσουν για την υπόθεση στο «Guardian».

Στη συνέντευξή της τον Απρίλιο, η αξιωματούχος του Υπουργείου Janet Herold , δήλωσε ότι η μεροληπτική μεταχείριση ενάντια στις γυναίκες, είναι ακραία, «ακόμη και γι’ αυτό το χώρο της βιομηχανίας».

Έρευνες έχουν δείξει γενικότερα ότι οι γυναίκες αμείβονται κατώτερα από τους άντρες για την ίδια εργασία σε ολόκληρη τη Silicon Valley. Ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης νωρίτερα φέτος στην εταιρία ταξί Uber επίσης ξεσήκωσε ευρείες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις όσον αφορά το μισογυνισμό και την κακομεταχείριση στο χώρο της τεχνολογίας.

Η Google είναι η μία από τις τρεις πανίσχυρες εταιρίες της Silicon Valley που αντιμετωπίζει κατηγορίες από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ όσον αφορά τη μεροληπτική μεταχείριση και μισθολόγηση των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

από Elichord