Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία πανέμορφη ιδέα (concept) για το iOS 11

Μία πανέμορφη ιδέα (concept) για το iOS 11
ired.gr

Είναι γεγονός πως τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στο επερχόμενο, επετειακό iPhone, αλλά και η πλειοψηφία των φημών αλλά και των reports αφορούν κυρίως το smartphone (ή τα smartphones) που θα ανακοινώσει η Apple τον Σεπτέμβρη.

Όμως, έως τώρα, δεν έχουμε αξιόπιστα reports όσον αφορά το iOS 11, αν και, σίγουρα θα μάθουμε περισσότερα κατά την προεπισκόπησή του που θα διεξαχθεί στο εναρκτήριο keynote του φετινού WWDC.

Η ομάδα MacStories και πιο συγκεκριμένα ο Sam Beckett, σχεδίασαν ένα consept που εστιάζει στις βελτιώσεις που χρειάζεται η επόμενη έκδοση του iOS, στο iPad. Πραγματικά, οι ιδέες αυτές αξίζουν και θα μπορούσαν εν μέρει να μετατρέψουν (επιτέλους) το iPad και σε σοβαρό εργαλείο δουλειάς.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις αναμένεται η κυκλοφορία των επερχόμενων iPhones

Drag and Drop

Ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουμε είναι η system wide (σε όλο το σύστημα) δυνατότητα της απόθεσης αρχείων και πολυμέσων με ένα απλό σύρσιμο. Στο video παρατηρούμε πως ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να “πιάσει” και να “αποθέσει” (drag ’n’ drop) αρχεία μεταξύ εφαρμογών, ανοικτών αρχείων κλπ. Μεταξύ μας, αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από την Apple εδώ και καιρό. Εξάλλου, ανέκαθεν το drag ’n’ drop ήταν δημοφιλές στους υπολογιστές Mac.

Μπορεί να γίνει; Ασφαλώς, αλλά σίγουρα στα πολύ δυνατά μοντέλα.

Το “Ράφι”

Στο video παρατηρούμε επίσης τη λειτουργία “Shelf”. Το συγκεκριμένο “αποθετήριο”, εμφανίζεται όταν ο χρήστης μεταφέρει περιεχόμενο στο επάνω μέρος της οθόνης, ούτως ώστε να μπορεί αν επιστρέψει αργότερα να έχει πρόσβαση σε αυτό, ή να το χρησιμοποιήσει αργότερα μέσω άλλης εφαρμογής.

Επανασχεδιασμένο Split View

To Split View, όπως το φαντάζεται η ομάδα του MacStories, θα έπρεπε να δίνει περισσότερες επιλογές στον χρήστη. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες επιλογές απεικόνισης και επιλογής εφαρμογών και όχι μόνο μέσω της γνωστής μας “κάθετης λίστας” και του συνεχούς scrolling.

Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, εν έτει 2017 είναι απαράδεκτος ο σημερινός τρόπος επιλογής εφαρμογών για το multitasking. Μπορεί να γίνει εύκολα και για παλαιότερα iPads.

Finder στο iPad

Η Apple πιστεύει πως στο iOS δεν θα πρέπει να υπάρχει ορατό filesystem. Εν μέρει προσπάθησε να λύσει αυτό το πρόβλημα μέσω του iCloud Drive και τελικά, ...δεν το έλυσε.

Η αλήθεια είναι μία. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα πρέπει ο finder να μετακομίσει από το macOS, στο iOS. Η δυνατότητα να δημιουργήσει ο χρήστης φακέλους, όπου αυτός επιθυμεί και η εύκολη μεταφορά αρχείων, πρέπει να προστεθεί.

Έχουμε πιθανότητες να δούμε κάτι τέτοιο; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όχι. Η Apple θα επιμείνει στην “απλή” προσέγγιση του iOS. Ενώ παράλληλα θα πλασάρει το iPad ως Pro....

Κλείνοντας

Σε λίγες μέρες η ομάδα του Tim Cook θα μας παρουσιάσει τις δυνατότητες και τα νέα χαρακτηριστικά που θα φέρει το iOS 11. Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης του συγκεκριμένου (πολύ όμορφου) concept, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των χρηστών και στο iOS, εκτός από το επερχόμενο iPhone.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως για πολλούς, η δύναμη του iPhone (ή του iPad), είναι το iOS. Αν η Apple δεν φροντίσει να το εξοπλίσει με όλες τις απαραίτητες - πλέον - λειτουργίες, το iOS, από το μεγάλο πλεονέκτημα του iPhone και του iPad, θα μετατραπεί στο ακριβώς αντίθετο. Στον λόγο για τον οποίο οι χρήστες θα αποφεύγουν τα iDevices.

Ασφαλώς, το iOS εξακολουθεί να φέρει μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όμως εκτιμώ πως απλά πλέον δεν αρκούν. Είναι απαράδεκτο ένας χρήστης ενός tablet των 100€ να μπορεί να κάνει περισσότερα - έστω, όχι με τόσο polished τρόπο - από έναν χρήστη ενός tablet των 800€.

Ας δούμε τώρα το concept που ετοίμασε η ομάδα MacStories σε Full HD και 4K ανάλυση:

από Kostthem

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status