iPhone 7 - Πώς να απομακρύνετε κακόβουλο λογισμικό (ιό) από τη συσκευή σας

iPhone 7 - Πώς να απομακρύνετε κακόβουλο λογισμικό (ιό) από τη συσκευή σας
ired.gr

Κακά τα ψέματα, οι ιοί σε μία iOS συσκευή iPhone ή iPad είναι σπάνιοι. Στη πραγματικότητα τις περισσότερες φορές που λαμβάνετε κάποιο μήνυμα πως έχετε προσβληθεί από ιό θα πρέπει να το αγνοείτε. Πρόκειται για κακόβουλη διαφήμιση η οποία σας παροτρύνει να εγκαταστήσετε μία εφαρμογή για να απαλλαχθείτε από τον ιό, είτε στην εφαρμογή περιήγησης Safari είτε σε κάποιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Παρόλα αυτά υπάρχει κακόβουλο λογισμικό στο λειτουργικό iOS αν και όπως είπαμε είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Για να εκπαιδευτείτε στον πώς μπορείτε να ανιχνεύσετε τον ιό και στη συνέχεια να τον αφαιρέσετε από τη συσκευή σας, δημιουργήσαμε τις παρακάτω οδηγίες.

Πώς να εντοπίσετε έναν ιό στο λειτουργικό iOS

Από τεχνικής άποψης ο ιός δεν είναι τίποτε άλλο από μερικές γραμμές κώδικα, ο οποίος εγκαθίσταται στη συσκευή σας μέσω εφαρμογής ή προγράμματος. Διαδίδονται κυρίως με spam μηνύματα κειμένου ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παραπάνω ισχύουν για έναν πολύ μικρό αριθμό επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού στο λειτουργικό iOS. Ορισμένες εφαρμογές μερικές εξ αυτών υπεράνω υποψίας, έχουν υποστεί κατάλληλη επεξεργασία προκειμένου να “περάσουν” τον έλεγχο πριν εμφανιστούν στο App Store. Υπάρχουν και άλλες τις οποίες ενδέχεται εν αγνοία σας να τις εγκαταστήσετε, όταν η συσκευή σας έχει υποστεί Jailbreak. Για όσους δεν γνωρίζουν τον όρο παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Διαβάστε: Jailbreak: Καλή ή κακή ιδέα; 

Και στις δύο περιπτώσεις η αρχιτεκτονική sandbox του λειτουργικού iOS θεωρητικά θα πρέπει να αποτρέψει οποιαδήποτε επίθεση κακόβουλου λογισμικού, διακόπτοντας την πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές. Για να εξακριβώσετε εάν έχετε εγκαταστήσει κάποιον ιό στη συσκευή σας απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα:

- Έχετε προχωρήσει σε Jailbrak στη συσκευή σας; Κι αν ναι έχετε εγκαταστήσει εφαρμογές από μη επίσημη πηγή ή αμφισβητήσιμη; Εάν απαντήσατε καταφατικά στις παραπάνω ερωτήσεις το ενδεχόμενο να φιλοξενείτε κάποιον ιό στη συσκευή σας, είναι πολύ πιθανό. Αναζητήστε και απεγκαταστήστε τον “ένοχο”.

- Παρουσιάζεται απρόσμενη συμπεριφορά όταν χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες εφαρμογές; Μήπως μάλιστα έχετε εντοπίσει μία συγκεκριμένη εφαρμογή; Η συνήθη συμπεριφορά είναι η ανακατεύθυνση σε άγνωστες ιστοσελίδες μέσω της εφαρμογής περιήγησης Safari ή το άνοιγμα της εφαρμογής App Store. Να επισημάνουμε πως είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει προσβληθεί η “καρδιά” του λειτουργικού συστήματος από κακόβουλο λογισμικό, προκαλώντας προβλήματα και αστάθεια σε ολόκληρη τη συσκευή. Εάν κάτι τέτοιο έχει συμβεί, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη της Apple.

virus 01

Μήπως έχετε εγκατεστημένη προβληματική εφαρμογή;

Υπάρχει η πιθανότητα αντί να έχετε προσβληθεί από ιό, να έχετε εγκαταστήσει απλά μια προβληματική εφαρμογή. Να ξεκαθαρίσουμε πως αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για κακόβουλη κίνηση απαραίτητα ή εάν πρόκειται για αξιόπιστη πως έχει προσβληθεί με κακόβουλο κώδικα ή έχει γίνει επέμβαση από hacker.

Είναι προφανής περίπτωση όταν υπάρχει εγκατεστημένη προβληματική εφαρμογή καθώς προκαλεί πρόβλημα μόνο όταν τη χρησιμοποιείτε. Το σύνηθες και σε αυτή την περίπτωση είναι η ανακατεύθυνση σε άγνωστη ιστοσελίδα ή στο App Store, χωρίς την απαίτηση της συγκατάθεσή σας. Η πρώτη ενέργεια είναι να αναζητήσετε εάν υπάρχει ενημέρωση για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία πιθανόν να διορθώνει το πρόβλημα.

Προτείνουμε επίσης να ελέγξετε την ιστοσελίδα της εφαρμογής - αν υπάρχει - ή τα κοινωνικά δίκτυά της για να εντοπίσετε εάν έχει γίνει αναφορά του προβλήματος από άλλους χρήστες. Εάν ο developer διαθέτει support καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε και να αναφέρετε το πρόβλημα που έχετε εντοπίσει.

Εάν δεν βρείτε ανταπόκριση, το καλύτερο θα ήταν να απεγκαταστήσετε την εφαρμογή και να την αντικαταστήσετε με κάποια άλλη παρόμοια. Το App Store ξεχειλίζει από εφαρμογές παντός είδους. Εάν το πρόβλημα επιλυθεί τότε ανακαλύψατε το ποιόν του “ενόχου” κι έχετε απαλλαχθεί.

Απαλοιφή ιστορικού και δεδομένων

Ακολουθεί μία γρήγορη συμβουλή η οποία ενδέχεται να σας λύσει προβλήματα ανακατεύθυνσης ιστοσελίδων. Παρακαλούμε μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Safari > Απαλοιφή ιστορικού και δεδομένων > Εκκαθάριση ιστορικού και δεδομένων, για επιβεβαίωση.

virus 02

Απενεργοποίηση κι επανεκκίνηση

Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο ενεργοποίησης μέχρι στην οθόνη να εμφανιστεί το ρυθμιστικό “Απενεργοποίηση”. (Υπολογίστε 3 - 5 δευτερόλεπτα περίπου για την πλήρη απενεργοποίηση της συσκευής σας). Στη συνέχεια σύρετε το ρυθμιστικό έτσι ώστε η συσκευή σας να απενεργοποιηθεί. Για να επανεκκινήσετε τη συσκευή σας κρατήστε ξανά πατημένο το πλήκτρο ενεργοποίησης. Στη συνέχεια περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί η οθόνη εισαγωγής συνθηματικού (θα πρέπει να εισάγετε το συνθηματικό πρόσβασης μετά την επανεκκίνηση για να ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας, αντί του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID την πρώτη φορά).

Εάν η παραπάνω ενέργεια δεν έχει διορθώσει το πρόβλημα θα πρέπει να κινηθείτε επιθετικά και να λάβετε πιο δραστικά μέτρα.

Επαναφορά της συσκευής από αντίγραφο ασφαλείας

Θέλουμε να πιστεύουμε πως διατηρείτε τακτικά εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής σας. Αν ναι η επαναφορά του iPhone σας με βάση το πιο πρόσφατο αντίγραφο, θα επαναφέρει τη συσκευή σας ένα βήμα πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα. Αν αποτύχετε, τότε το πιο πρόσφατο εφεδρικό αντίγραφο που διαθέτετε εμπεριέχει τον κακόβουλο κώδικα ή άλλα προβλήματα. Δοκιμάστε με παλαιότερα αντίγραφα εάν υπάρχουν διαθέσιμα, ώστε να απαλλαγείτε από το πρόβλημα.

Αποκαταστήστε τη συσκευή σας ως νέα

Εάν αγανακτήσετε, καθώς όλα τα εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας που διαθέτετε εμπεριέχουν το πρόβλημα, τότε προτείνουμε να ξεκινήσετε από το μηδέν.

Επαναφέρετε τη συσκευή σας iPhone ακολουθώντας τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Γενικά > Επαναφορά > Περιεχόμενα και ρυθμίσεις > Διαγραφή όλων των περιεχομένων και ρυθμίσεων. Θα σας ζητηθεί να εισάγετε το συνθηματικό πρόσβασης και να επιβεβαιώσετε τη διαδικασία. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγραφή και στη συνέχεια διαμορφώστε το iPhone “ως νέα” συσκευή.

virus 03

Έχουμε περιγράψει στο παρελθόν αναλυτικά για το πώς μπορείτε να κάνετε πλήρη διαγραφή της συσκευής σας. Εάν επιθυμείτε περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Διαβάστε: Eπαναφορά iPhone: Όλες οι απαραίτητες οδηγίες για να την πραγματοποιήσετε 

Αφού ολοκληρώσετε τη διαμόρφωση με επιτυχία, προτείνουμε να κάνετε εκ νέου εγκατάσταση των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε (καλό είναι να αποφύγετε να εγκαταστήσετε πιθανές προβληματικές εφαρμογές και είτε να μάθετε να ζείτε χωρίς αυτές είτε να τις αντικαταστήσετε με παρόμοιες). Το να αλλάζετε συνήθειες γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι επώδυνο, αλλά δυστυχώς δεν έχετε εναλλακτική.

Προστατέψτε τη συσκευή σας από κακόβουλο λογισμικό στο μέλλον

Αναβαθμίζετε τη συσκευή σας τακτικά. Προτείνουμε να αποφύγετε την επέμβαση Jailbreak κι αν προχωρήσετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το λογισμικό που εγκαθιστάτε ή τις πηγές που εισάγετε στη συσκευή σας. Να είστε προσεκτικοί με τις επιθέσεις που πιθανόν δεχθείτε από κοινωνικά δίκτυα. Αποφύγετε το άνοιγμα συνδέσμων εάν δεν γνωρίζετε από που προέρχονται.

Προσπαθήσαμε να αναλύσουμε όσο γίνεται περισσότερο το πώς να εντοπίσετε κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας και τις μεθόδους για να απαλλαχθείτε από αυτό. Εάν έχετε πέσει θύμα τέτοιου είδους κώδικα ή εφαρμογών παρακαλούμε καταθέστε μας την εμπειρία σας στα σχόλια.

από DINFUN