Τα Windows αγριεύουν!

Τα Windows αγριεύουν!
ired.gr

Το iOS, το Android και το Linux έρχονται στο Windows Store αυτό το φθινόπωρο!

Η Microsoft ανακοίνωσε τη νέα της ενημέρωση για τα Windows 10, με το όνομα Fall Creators Update, και μαζί φέρνει εκπλήξεις όπως την πλήρη υποστήριξη των iOS συσκευών μέσω iTunes στο Windows Store και συγχρονισμό μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών όπως το iOS και το Android. Και όχι, η κόλαση δεν πάγωσε ακόμη!

Περί τίνος πρόκειται;

Όπως είπαμε λέγεται Windows 10 Fall Creators Update, και είναι η δεύτερη ετήσια ενημέρωση στην καινούρια στρατηγική που ακολουθεί η Microsoft, στην προσπάθειά της να κρατήσει το λειτουργικό της σύστημα σύγχρονο και ενδιαφέρον, με νέες δυνατότητες και (ενίοτε καυτά) χαρακτηριστικά, αφήνοντας την παλιά παράδοση που όλοι θυμόμαστε.

Η νέα ενημέρωση ακολουθεί την τελευταία που βγήκε - με όνομα Creators Update - και άρχισε να κυκλοφορεί από τον προηγούμενο μήνα στα μηχανήματα των χρηστών Windows 10, και στην οποία τα διάφορα εργαλεία που προσφέρονται είναι «δημιουργικά» περισσότερο.

Στην καινούρια όμως του Φθινοπώρου, η Microsoft επικεντρώνεται πιο πολύ στο να «απλώσει τα πλοκάμια της» προς τους χρήστες iOS (iPhone, iPad, iPod Touch) και Android συσκευών που είναι και οι πιο διαδεδομένες, σε αντίθεση με τις συσκευές που χρησιμοποιούν Windows 10 for Mobile.

Πρόκειται να διατεθεί κάπου μέσα στο Φθινόπωρο του 2017, η Microsoft δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε ακριβώς, καθώς ακόμη «εκτελούνται έργα», αλλά σίγουρα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Τι θα δούμε στη νέα ενημέρωση

Story Remix

Μια νέα (και σοβαρή) εφαρμογή δημιουργίας βίντεο - η απάντηση στο iMovie της Apple; - έρχεται με τη νέα φθινοπωρινή ενημέρωση. Το Story Remix, θα παίρνει τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας και θα τα μετατρέπει σε μια ενιαία ταινία με μουσική και εφέ μετάβασης σαν αυτά του σινεμά. Θα μοιάζει σαν ένα πάντρεμα του iMovie της Apple, των «stories» του Google Photos με ολίγη από Snapchat για περισσότερη «γεύση».

Θα λειτουργεί μέσω του «Συννέφου» (cloud) και θα «παίζει» σε Windows, iOS, Android και θα μπορεί κάποιος να αρχίζει σε μια συσκευή και να συνεχίζει σε μια άλλη αυτό που ξεκίνησε.

Δείτε ακόμη: Windows 10 - Δείτε ποιες λειτουργίες πρέπει να απενεργοποιήσετε οπωσδήποτε.

Το iTunes στο Windows Store

Με τον ερχομό των Windows 10S, αν κάτι δεν υπάρχει στο Windows Store, δεν μπορείς να το έχεις. Τέρμα το κατέβασμα εφαρμογών από ανεξάρτητες πηγές. Αυτό έγινε για λόγους ασφαλείας, καθώς οι εφαρμογές που είναι στο Windows Store υποστηρίζουν «sandboxing» και δεν δημιουργούν κενά ασφαλείας ώστε να κινδυνέψει το λειτουργικό, ακόμη κι αν η εφαρμογή παρουσιάσει πρόβλημα.

Αυτό σήμαινε iTunes «γιοκ», μέχρι τώρα. Η Microsoft όμως ανακοίνωσε ότι η Apple φέρνει το iTunes στο Windows Store! Κι έτσι θα μπορεί κάποιος να συγχρονίσει την iOS συσκευή του με το Windows 10 PC του χωρίς κανένα πρόβλημα. Μαζί με όλες τις άλλες λειτουργίες που κάποιος μπορεί να εκτελεί με το iTunes, όπως αγορές μουσικής, ταινιών, βιβλίων, έλεγχο και παρακολούθηση του λογαριασμού του κλπ.

Microsoft Graph

Το Microsoft Graph είναι η απάντηση της Microsoft στο Continuity της Apple. Και ακόμη περισσότερο, γιατί είναι cross-platform, υποστηρίζει και το Android και στην ουσία επιτρέπει - μέσω του Συννέφου της Microsoft - τη συνεργασία και το συγχρονισμό όλων των συσκευών ενός χρήστη, είτε iOS, είτε Android, με το Windows 10 PC του! Η Microsoft κατάλαβε - και πολύ σωστά - ότι, «αν δεν μπορείς να τους ανταγωνιστείς, ενώσου μαζί τους».

Timeline

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρχονται και οι λειτουργίες του Time Machine και Versions της Apple στα Windows 10, με το Timeline. Επιτρέπει να γυρίσουμε πίσω χρονικά σε ό,τι δουλεύαμε - αρχείο, εφαρμογή, ιστοσελίδα κλπ - και να συνεχίσουμε από εκείνο το σημείο την εργασία μας. Μοιάζει με μια εκτεταμένη άποψη των εργασιών μας, όπου μπορούμε να πάμε πίσω σε όποια χρονική στιγμή θέλουμε και να συνεχίσουμε από εκεί, άσχετα με το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

Συνέχισε από εκεί που έμεινες (Pick Up Where You Left Off - PUWYLO)

Όπως είπαμε και πριν, το cross-platform Continuity της Microsoft με ονομασία «Pick Up Where You Left Off - PUWYLO)», επιτρέπει να εργαζόμαστε με αρχεία, ιστοσελίδες και ό,τι άλλο, σε ένα Windows 10 PC ή tablet και να συνεχίζουμε σε ένα iPhone, iPad ή Android smartphone ή tablet. Ανοίγουμε ένα αρχείο Word - π.χ. - στο PC, το αποθηκεύουμε και συνεχίζουμε στο iPad μας την εργασία μας στο ίδιο αρχείο μέσω της εφαρμογής της Cortana.

Είναι ουρανόσταλτο δώρο για όλους όσους έχουν Windows και iOS συσκευές. Αν πράγματι εκτελεί όσα υπόσχεται σε Windows, iOS, Android, τότε μπορεί να είναι εφαρμογή-κλειδί, όλου του λειτουργικού, που θα απογειώσει τη χρήση Windows 10 σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Δείτε ακόμη: Πώς να προστατέψετε την ανωνυμία σας στα Windows 10 

Πρόχειρο (Clipboard)

Το Πρόχειρο (Clipboard) στα Windows 10 αποκτά δυνατότητες «Συννέφου» όπως έκανε αντίστοιχα και η Apple στο macOS, που θα επιτρέπουν να αντιγράφουμε κάτι στο Windows 10 PC μας και να το επικολλούμε στην iOS ή Android συσκευή μας! Έτσι θα έχουμε πια ένα - τύπου iCloud - «Πρόχειρο» και στα Windows, που όμως θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες λόγω της συμβατότητάς του με όλες τις πλατφόρμες.

«Παραγγελιές» απ’ το OneDrive

Το OneDrive - ως γνωστόν - είναι το σύστημα αποθήκευσης της Microsoft στο Σύννεφο (σαν το iCloud-drive της Apple, ή το Google-drive της Google) και είναι προσβάσιμο από παλιά και στο iOS και στο Android και στο macOS, όμως, ως τώρα, λειτουργούσε σαν σύστημα συγχρονισμού για αρχεία που είχαμε αποθηκευμένα στο Σύννεφο. Με το νέο σύστημα «Αρχεία κατά παραγγελία» (Files On-Demand), το OneDrive θα αποθηκεύει συνδέσμους μόνο των αρχείων στην συσκευή μας και θα τα κατεβάζει σε αυτήν, μόνο όταν αυτά ζητηθούν, ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

Το Linux στο Windows Store

Κατά την παρουσίαση της νέας φθινοπωρινής ενημέρωσης των Windows, ο εκτελεστικός υποδιευθυντής του τμήματος Windows και Συσκευών, Terry Myerson, ανακοίνωσε, πέρα από την ενσωμάτωση του iTunes στο Windows Store και τον ερχομό του Ubuntu Linux!

Αυτό θα γίνει με τη βοήθεια του «Linux Bash Shell», ενός χαρακτηριστικού που προστέθηκε στα Windows 10 πέρυσι, που επιτρέπει την εγκατάσταση του Linux σε περιβάλλον dual-boot στον υπολογιστή μας. Εννοείται ότι θα υποστηρίζονται και οι εκδόσεις SUSE και Fedora του Linux, οι οποίες επίσης θα έλθουν στο Windows Store!

Το Universal Windows Platform (UWP)

Το Universal Windows Platform (UWP) είναι το πρωτόκολλο που ακολουθούν όλες οι εφαρμογές που συμπεριλαμβάνονται στο Windows Store και είναι συμβατές με τα Windows 10S, αλλά και προσφέρουν αυξημένο βαθμό ασφαλείας και λειτουργικότητας σε ένα Windows 10 PC.

Όλο και περισσότερες εφαρμογές συμμορφώνονται πια με το UWP, με αποτέλεσμα το Windows Store να αποκτά ραγδαία αύξηση εφαρμογών, δίνοντας τη δυνατότητα σε εφαρμογές να τρέχουν ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει Windows 10, είτε είναι υπολογιστή είτε φορητή συσκευή. Και ταυτόχρονα προσφέρεται μεγαλύτερη συμβατότητα και ολοκλήρωση και με άλλες πλατφόρμες όπως τα iOS και Android.

Μεταξύ αυτών που ετοιμάζονται να αποκτήσουν UWP συμβατότητα είναι το γνωστό μας Spotify, η μηχανή rendering γραφικών της Autodesk, Stingray, που όχι μόνο θα είναι συμβατή με τα χαρακτηριστικά του, αλλά θα υποστηρίζει την πλατφόρμα Windows Mixed Reality της Microsoft. Το Autodesk SketchBook, έχει γίνει η de facto εφαρμογή σχεδίασης και ζωγραφικής και βρίσκεται στο Windows Store έχοντας δημιουργηθεί όλο από την αρχή σαν εφαρμογή που υποστηρίζει απόλυτα το Universal Windows Platform. Επίσης το Visual Studio Mobile Center είναι ήδη συμβατό με το UWP.

Αγαπητοί φίλοι, τα Windows αποφάσισαν να κερδίσουν και πάλι το χαμένο έδαφος και να αποδείξουν ότι η πλατφόρμα Windows 10 είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό λειτουργικό μιας και μόνο κατηγορίας συσκευών. Ας δούμε τι θα φέρει το μέλλον.

Δείτε ακόμη: Windows 10 - Μεταφορά φωτογραφιών και Video από τη συσκευή σας iPhone 

από Elichord