Ιός WannaCry: Βγήκε ένα αντίδοτο!

Ιός WannaCry: Βγήκε ένα αντίδοτο!
ired.gr

Πάνω από μια βδομάδα μετά την αρχή της επίθεσης του ransomware WannaCry, η προσπάθεια για την εκκαθάρισή του συνεχίζεται. Πρώτα τα καλά νέα: Ένα νέο εργαλείο είναι τώρα διαθέσιμο για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων των PC με Windows ΧΡ (!) που έχουν μολυνθεί.

Λέγεται WannaKey, δημιουργήθηκε από ένα Γάλλο αναλυτή και μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα αρχεία ενός υπολογιστή που κλειδώθηκε λόγω του ransomware, αλλά υπάρχει ένα «προβληματάκι»: μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν το PC που μολύνθηκε δεν έχει κάνει επανεκκίνηση μετά τη μόλυνσή του.

Και τώρα τα κακά νέα: Η ζημιά στα PC με Windows ΧΡ θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν είχε εγκατασταθεί ένα διορθωτικό αρχείο που η Microsoft είχε φτιάξει αλλά ποτέ δεν το κυκλοφόρησε. Ή αν όσοι έχουν PC με Windows ΧΡ είχαν καταλάβει ότι είναι καιρός να πάρουν νέο PC και νέο λειτουργικό και να βγουν από την εποχή των σπηλαίων.

Η αλήθεια και, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, η Microsoft είχε σταματήσει πια την υποστήριξη των Windows ΧΡ εδώ και κάτι χρόνια και είχε προειδοποιήσει τους χρήστες του λειτουργικού να αναβαθμιστούν για τη δική τους ασφάλεια, αλλά ξέρετε τώρα πως είναι ο κόσμος. Φοβάται την αλλαγή και ειδικά σε κάτι που έχει συνηθίσει. Και βέβαια, η Microsoft κυκλοφόρησε το «μπάλωμα» λίγο μετά την επίθεση, αλλά ήταν πια αργά.

Όμως, το θέμα είναι ότι γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του ransomware που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όσα μηχανήματα δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενημερώσεις ασφαλείας και εδώ που τα λέμε, το να μην κάνει κανείς ενημερώσεις ασφαλείας στο μηχάνημά του, είναι εγκληματικό στη σημερινή εποχή που όλοι είμαστε μόνιμα συνδεδεμένοι στο Internet.


Το κακό με τον πολύ κόσμο είναι ότι δεν καταλαβαίνει τη σημαντικότητα του θέματος και το ακόμη χειρότερο είναι ότι δεν μιλάμε για τον μπαμπά ή τον παππού μας, αλλά για επιχειρήσεις και οργανισμούς που δείχνουν αυτού του είδους την εγκληματική αμέλεια. Όπως τότε στη Γαλλία που ένα ολόκληρο αεροδρόμιο κλείδωσε και δεν δεχόταν προσγειώσεις, γιατί κράσαρε ένα μηχάνημα που δεχόταν μετεωρολογικά στοιχεία για τις πτήσεις και λειτουργούσε με ... Windows 3.1!

Έλεος!

Δείτε ακόμη: Τα Windows 3.1 θέτουν εκτός λειτουργίας αεροδρόμιο στη Γαλλία 

από Elichord