Σάρωση χαρακτηριστικών προσώπου για όλους στις ΗΠΑ!

Σάρωση χαρακτηριστικών προσώπου για όλους στις ΗΠΑ!
ired.gr

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, σύντομα θα είναι το κύριο στοιχείο που θα χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας αεροδρομίων για όλους: Αμερικανούς πολίτες και μη.

Ο πυρήνας αυτού του προγράμματος - με την ονομασία «Βιομετρική Έξοδος» (Biometric Exit) - υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ (US Customs and Border Protection - CBP), και πέρασε από δοκιμαστικό στάδιο κατά την εποχή της προεδρίας Ομπάμα, αν και, στην πραγματικότητα, η επεξεργασία του άρχισε πίσω στην αποφράδα 11/9, με την επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει τον πλούτο πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί από τις υπηρεσίες των αεροδρομίων μέσω φωτογραφιών διαβατηρίων και αιτήσεων για βίζα και αρχικά θα εφαρμοζόταν γύρω στο 2018. Όμως η προεδρία Τραμπ, επιτάχυνε τις διαδικασίες μαζί με την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για τους μετανάστες, τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που ξεσήκωσε τόσες αντιδράσεις παγκόσμια.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Ασφάλειας Συνόρων, τον περασμένο μήνα, ο διευθυντής «εφαρμογής σχεδίων εξόδου από τη χώρα», της CBP, Larry Panetta επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία θα επιτάχυνε τις διαδικασίες εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με το «The Verge».

«Η αναγνώριση προσώπου είναι το μονοπάτι πάνω στο οποίο θα βαδίσουμε», είπε ο Panetta. «Επί του παρόντος έχουμε τις φωτογραφίες των πάντων, άρα δε χρειάζεται να κάνουμε κάποιου είδους νέες καταγραφές. Έχουμε επίσης πρόσβαση στο Τμήμα Πολιτειακών Αρχείων κι έτσι έχουμε φωτογραφίες όλων των πολιτών των ΗΠΑ, έχουμε φωτογραφίες από αιτήσεις για βίζα, έχουμε φωτογραφίες ατόμων που περνούν (!) από τις ΗΠΑ απλώς και τα βιομετρικά τους στοιχεία που καταχωρούνται στο IDENT (βάση βιομετρικών δεδομένων)».

Περαστικά μας. Φαίνεται πως ο Όργουελ δεν έκανε και πολύ λάθος στην περιγραφή της μελλοντικής δυστοπικής κοινωνίας του, απλά στη χρονολογία έπεσε έξω.

Το πρόγραμμα Biometric Exit αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται πιλοτικά σε μία και μόνο πτήση που γίνεται από την Ατλάντα προς το Τόκυο και θα εφαρμοστεί και σε πολλά άλλα αεροδρόμια μέσα στο καλοκαίρι φέτος.

Αν και αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μόνο σε όσους έχουν βίζα και πετούν με διεθνείς πτήσεις, η CBP δεν αποκλείει την πιθανότητα (sic) της επέκτασης του προγράμματος σε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ και στις πτήσεις εσωτερικού. Αυτό το πιο διευρυμένο σχέδιο θα αποκαλείται «Βιομετρικό Μονοπάτι» (Biometric Pathway) και θα καλύπτει όλα τα πιθανά σενάρια όπου απαιτείται αναγνώριση ατόμων στα αεροδρόμια - περιλαμβανομένων των επιβιβάσεων σε πτήσεις εσωτερικού, ατόμων με διαβατήριο ΗΠΑ, αλλά ακόμη και την είσοδό τους στους χώρους αναμονής πτήσης των αεροδρομίων!

Η CBP επεκτάθηκε στο προτεινόμενο σχέδιό της στο συνέδριο ConnectID της περασμένης εβδομάδας, όπου ο John Wagner, βοηθός επιτρόπου της CBP, εξέφρασε το επείγον του θέματος και τον ενθουσιασμό (!) τους στο να εφαρμόσουν τη σάρωση βιομετρικών στοιχείων σε ευρεία κλίμακα στα αεροδρόμια των ΗΠΑ. «Θα το κάνουμε όλο αυτό για τη Βιομετρική Έξοδο. Δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να βιαστούμε», είπε ο Wagner στους συνέδρους. «Και γιατί να μην το κάνουμε διαθέσιμο σε όλους; Γιατί να μην προωθήσουμε αυτή την καινοτόμο ιδέα σε όλα τα αεροδρόμια;»

Καλά οι τύποι έχουν ξεφύγει εντελώς. Ευτυχώς είναι ενθουσιώδεις και καινοτόμοι, αλλιώς τι θα κάναμε; Αλλά ξέχασα, είναι «για το καλό μας»!

Ένα πιθανό όφελος ενός τέτοιου μέτρου ασφαλείας που ο Wagner τόνισε, είναι η επιτάχυνση των κουραστικών διαδικασιών επιβίβασης που καθυστερούν με τους συνήθεις τρόπους.

Παρόλα ταύτα, ανησυχίες έχουν επίσης εκφραστεί για τη χρήση του εν λόγω προγράμματος, δεδομένων των δυνατοτήτων μιας τέτοιας τεχνολογίας (σώπα!). Κατ’ αρχήν, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το ποιες φωτογραφίες θα κρατηθούν και ποιες όχι από τη CBP κατά τη διαδικασία επιλογής για τη δημιουργία των βιομετρικών στοιχείων. Και παρόλο που η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει προοδεύσει πολύ, εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα ακριβείας όταν έχει να κάνει με δέρματα σκούρου χρώματος. Μήπως γιατί την έχουν φτιάξει άνθρωποι που έχουν ψύχωση με όλους όσους είναι διαφορετικοί από αυτούς; Λέω εγώ τώρα...

Δείτε ακόμη: Η Αγγλική αστυνομία απενεργοποιεί smartphones 

από Elichord