Ψηφιοποίηση φιλμ με εφαρμογή στο iPhone σας

Ψηφιοποίηση φιλμ με εφαρμογή στο iPhone σας
ired.gr

Η μετατροπή φιλμ σε ψηφιακά αρχεία φωτογραφίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένες συσκευές, όπως είναι οι σαρωτές αρνητικών, και αρκετό κόπο και χρόνο.

Όμως ένα νέο πρωτότυπο πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναιρέσει όλη αυτή τη φασαρία με τη χρήση απλά ενός smartphone και μιας φωτεινής πηγής. Το FilmLab, που ήδη βρίσκεται στο Kickstarter προς χρηματοδότηση (και τα πάει πολύ καλά), είναι μια εφαρμογή που θα σαρώνει και θα μετατρέπει αρνητικά σε κανονικές φωτογραφίες, όπως θα έκανε κι ένας ανεξάρτητος σαρωτής αρνητικών.

Εφόσον λοιπόν κάποιος έχει τα αρνητικά των φωτογραφιών του, μπορεί να τα τοποθετήσει επάνω σε μια φωτεινή πηγή, όπως μια φωτεινή πλάκα. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού μας και αυτόματα αναγνωρίζει τις άκρες του κάθε καρέ του φιλμ. Επιλέγουμε το καρέ που μας ενδιαφέρει, και η κάμερα θα τραβήξει αρκετές φωτογραφίες RAW (ασυμπίεστες), θα μετατρέψει τα χρώματα σε κανονικά από αρνητικά και θα τα συνθέσει όλα μαζί σε μια τελική φωτογραφία έτοιμη για αποθήκευση και εκτύπωση.

Προκειμένου να προσπεράσει τους περιορισμούς ανάλυσης της κάμερας ενός smartphone, η εφαρμογή τραβάει αρκετές φωτογραφίες RAW του καρέ και τις συνθέτει σε μια εικόνα πολύ μεγαλύτερης ανάλυσης. Ή μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες του φιλμ με την κάμερα του smartphone και εκ των υστέρων να τις μετατρέψουμε σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης μέσω της εφαρμογής.

Βρισκόμενη υπό ανάπτυξη από τον Abe Fettig, έναν επί 20 έτη προγραμματιστή των Google και Listening Room, η εφαρμογή είναι σχεδιασμένη ούτως ώστε να μπορεί εύκολα να ψηφιοποιεί τα καρέ ενός φιλμ με ακρίβεια. Το λογισμικό αναπτύσσεται κατά τρόπο που να διευκολύνει και τη μετατροπή παλιών φιλμ, αλλά και τον αυξανόμενο ολοένα αριθμό νέων φωτογράφων που θέλουν με ευκολία να μπορούν να μετατρέψουν τις φωτογραφίες τους και να τις μοιραστούν με τον κόσμο. Ο Fettig σκοπεύει να κάνει την εφαρμογή του συμβατή με πολλά διαφορετικά φορμά φιλμ όπως το 35mm, το μεσαίο φορμά, τα σλάιντ και όλα σε έγχρωμο και ασπρόμαυρο.

Εφόσον η εφαρμογή χρησιμοποιεί αρχεία RAW, αναμένεται να είναι συμβατή με κάμερες που έχουν αυτή τη δυνατότητα και με συσκευές iOS όπως είναι τα iPhone 6s και άνω, αλλά και Android συσκευές που τρέχουν το Android 5.0 Lollipop και ανώτερο. Ο Fettig ζητάει από την κοινότητα του Kickstarter να βοηθήσει στην τελική βελτίωση της εφαρμογής όπου θα συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα της αύξησης της ποιότητας εικόνας, η αυτόματη ισορροπία λευκού και η χρωματική ισορροπία.

Όσοι υποστηρίξουν το πρότζεκτ εξ αρχής, θα έχουν πρόσβαση στην έκδοση beta για 18 δολάρια. Η εφαρμογή - που θα στοιχίζει τελικά 30$ - θα προσφέρεται στους υποστηρικτές της για επιπλέον 5$, εκτός της beta. Αν η καμπάνια και η ανάπτυξη της εφαρμογής επιτύχουν, οι υποστηρικτές της θα έχουν πρόσβαση στη beta στις αρχές Ιουλίου, με την τελική έκδοση να εμφανίζεται κάπου στο τέλος του καλοκαιριού, ή αρχές φθινοπώρου.

Δείτε βίντεο εδώ:

Δείτε ακόμη: Φτιάξτε παγωμένο καφέ σε ένα λεπτό με το HYPERCHILLER

από Elichord