Η Αγγλική αστυνομία απενεργοποιεί smartphones

Η Αγγλική αστυνομία απενεργοποιεί smartphones
ired.gr

Σύντομα η Αγγλική αστυνομία θα έχει τη δύναμη να απενεργοποιεί εκ του μακρόθεν smartphone και γενικώς κινητά πολιτών ακόμη και όταν αυτοί δεν έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη!

Ο Νόμος της Ψηφιακής Οικονομίας (Digital Economy Act), που μόλις ψηφίστηκε, περιλαμβάνει ένα τμήμα όπου δηλώνει ότι οι αστυνομικοί θα μπορούν να μπλοκάρουν κινητά χρηστών που «θεωρούν» ότι είναι ύποπτοι για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε στον «The Independent» ότι η Αγγλική αστυνομία δεν έχει αποκτήσει τέτοιες εξουσίες ακόμη καθώς, «η υλοποίηση τέτοιων εξουσιών που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία συνήθως παγώνει και οι περαιτέρω λεπτομέρειες εφαρμογής τους πρέπει να υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση».

Ο επόμενος Υπουργός Προεδρίας πρέπει να ετοιμάσει τις απαραίτητες διατάξεις, που έπειτα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τα δύο κοινοβούλια, πριν οι αξιωματούχοι της αστυνομίας μπορέσουν να αρχίσουν να στοχοποιούν κινητά χρηστών.

Επίσης η αστυνομία δεν θα μπορεί να απενεργοποιεί συσκευές άμεσα. Αντιθέτως, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ή ένας αξιωματούχος της αστυνομίας στο αξίωμα του αστυνομικού επιθεωρητή και πάνω, θα χρειάζεται να ζητάει ένταλμα που μετά θα στέλνεται στον αντίστοιχο πάροχο τηλεπικοινωνιών.

Η κυβέρνηση θέλει να «σπάσει» τις λεγόμενες «γραμμές προμήθειας» των συμμοριών που πουλάνε ναρκωτικά σε αστικές περιοχές.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πράξη όμως, αναφέρεται γενικόλογα στον τρόπο που η αστυνομία θα επιλέξει να ενεργοποιήσει τις εξουσίες αυτού του είδους, κάτι που αφήνει στα χέρια της την εξουσία να αποφασίσει πώς και με ποιο τρόπο θα τις χρησιμοποιήσει.

Το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι, αν και η πράξη στοχεύει τις γραμμές διακίνησης των συμμοριών, ωστόσο θα δημιουργήσει πιθανές (sic) αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών που ενδιαφέρονται για το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς δημιουργείται ένα κενό στη νομοθεσία - ένα κενό που θα καλύψει η αστυνομία κατά το δοκούν; - όπου κάποιος μπορεί να στοχοποιείται πριν αποδειχθεί ακόμη η όποια εμπλοκή του σε μια αξιόποινη πράξη.

«Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι αυτή η εισβολή στις ατομικές μας ελευθερίες πριν διαπραχθεί ένα έγκλημα, είναι απαραίτητη και αναλογικά ορθή όταν μπορεί να δοθεί εξουσία στις αρχές πριν αποφασιστεί αν έχει όντως διαπραχθεί ή όχι ένα έγκλημα», δήλωσε ο Myles Jackman νομικός διευθυντής της Οργάνωσης Ελευθερίας των Δικαιωμάτων (Open Rights Group) στο Motherboard.

Ας θυμηθούμε και την ταινία Ε.Φ «Minority Report», όπου ο εγκληματίας μπορεί να συλλαμβάνεται, σε μια μελλοντική κοινωνία, πριν ακόμη διαπράξει το έγκλημα, επειδή η αστυνομία έχει τα μέσα να προμαντεύει τις προθέσεις του! Πόσο πολύ μοιάζει μια τέτοια πρακτική της Αγγλικής κυβέρνησης (που πιστεύουμε ότι θα αντιγραφεί κι από άλλους) με το σενάριο της ταινίας σαν ιδέα;

Την περασμένη βδομάδα, οι αρχές μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο τελευταίο μήνυμα, στο WhatsApp, που άφησε ο επιτιθέμενος στο Λονδίνο, Khalid Masood. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν αποκάλυψαν το πώς πέτυχαν την πρόσβαση στο WhatsApp, δεδομένου ότι είναι κρυπτογραφημένο, αλλά αν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο με εξειδικευμένα εργαλεία λογισμικού, ποιος μας λέει ότι αυτά δεν θα πέσουν σε κακόβουλα χέρια προς ζημία όλων μας;

Άλλωστε η επίθεση που έγινε παγκόσμια (και συνεχίζεται) με το ransomware WannaCry, που παρέλυσε ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών υγείας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών της Αγγλίας και του μεγαλύτερου μέρους της Ρωσίας και Ασίας, είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση.

Τελικά ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακές μας;

Δείτε ακόμη: Η Αγγλική κυβέρνηση σκέφτεται να παρακολουθεί τους πολίτες της

από Elichord