Kitty Hawk Flyer: ένα εκπληκτικό όχημα που πετάει σαν drone

Kitty Hawk Flyer: ένα εκπληκτικό όχημα που πετάει σαν drone
ired.gr

Τα της τεχνολογίας και της χρησιμότητάς της τα έχουμε κουβεντιάσει και αναλύσει πολλάκις, όλα αυτά τα χρόνια. Όμως, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε πως τα περισσότερα projects αφορούν το μακρινό μέλλον, κάτι που φυσικά, δεν ισχύει. Μπορεί κατά καιρούς να σας παρουσιάζουμε σχέδια από κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις τα οποία απαιτούν χρόνια για να υλοποιηθούν, όμως, υπάρχουν και κάποια projects όπου αυτή η στιγμή τους, …έφτασε.

Η Kitty Hawk, είναι μία start up εταιρεία που ανήκει στον συνιδρυτή της Google, Larry Page και οι υπεύθυνοί της φιλοδοξούν να μπουν πρώτοι στην κούρσα των ιπτάμενων οχημάτων, στοχεύοντας χρονικά στα τέλη του 2017.

Το πρωτότυπο που έχουν κατασκευάσει, με την ονομασία Kitty Hawk Flyer, πρόσφατα πέρασε την πρώτη δημόσια δοκιμή του, πετώντας πάνω από μία λίμνη, 160 χιλιόμετρα βόρεια του San Francisco. Το πλήρως ηλεκτροκίνητο όχημα, διαθέτει θέση για έναν επιβάτη πάνω από οκτώ έλικες και ενσωματώνει ειδικό σύστημα προσθαλάσσωσης. Κατά τη δοκιμή ο θόρυβος που δημιουργούσε ήταν αρκετά έντονος και παρομοιάστηκε από τους παρευρισκόμενους ως ήχος προερχόμενος από ταχύπλοο. 

Στα πλαίσια της πρώτης δημόσιας δοκιμής του, το Kitty Hawk Flyer πετούσε επί πέντε λεπτά πάνω από τη λίμνη, σε ύψος πέντε μέτρων. Η εταιρεία εργάζεται σε αρκετά διαφορετικά πρωτότυπα και αυτή τη στιγμή με εκατό δολάρια μπορούμε να διασφαλίσουμε έκπτωση δύο χιλιάδων δολαρίων, από την τελική τιμή του. Επιπροσθέτως, με την εγγραφή μας στο πρόγραμμα αυτό, είναι πιθανό να οδηγήσουμε ένα από τα πρωτότυπα που ετοιμάζει η εταιρεία, πριν την επίσημη διάθεση του προϊόντος. 

Οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως όταν το τελικό προϊόν κυκλοφορήσει δεν θα παράγει τόσο έντονο θόρυβο, αλλά και πως η εμφάνισή του θα είναι αισθητά βελτιωμένη. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο video:

 Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αποτελούσαν για δεκαετίες ζητούμενο και για τις εταιρείες αλλά και για τους καταναλωτές. Αποτέλεσαν ένα από τα “μακρινά τεχνολογικά όνειρα” πολλών γενιών και επιτέλους, όλα δείχνουν πως ήρθε η ώρα να γίνουν και πραγματικότητα. Αν το χρονοδιάγραμμα της Kitty Hawk τηρηθεί, το Kitty Hawk Flyer θα διατεθεί στο καταναλωτικό κοινό στα τέλη του 2017.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη. Στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες ήδη γίνεται κουβέντα για το μέλλον ως προς τις αστικές μετακινήσεις και εταιρείες όπως η Airbus και η Uber διεξάγουν συνεχείς δοκιμές σε πρωτότυπα μοντέλα. Μάλιστα, η Uber σύντομα θα μας παρουσιάσει το Elevate project, το οποίο θα αφορά “ηλεκτροκίνητες, κάθετες προσγειώσεις και απογειώσεις”. Θα ξέρουμε περισσότερα επ’ αυτού σύντομα, μετά τη σχετική παρουσίαση που θα γίνει από την εταιρεία στο Dallas.

Διαβάστε επίσης: Ο Tim Cook απείλησε πως θα αφαιρέσει το Uber app από το App Store

Τα πρωτότυπα ιπτάμενα αυτοκίνητα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης σε αυτά τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα drones. Υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα να λυθούν, όπως αυτό της αυτονομίας, καθώς προς το παρόν μπορούν να επιτευχθούν πτήσεις μικρής μόνο διάρκειας. Επιπροσθέτως, προκύπτουν και θέματα ασφαλείας. Αρκεί να σκεφτούμε πως πρόκειται για κάτι το εντελώς καινούργιο, που θα πρέπει να κωδικοποιηθεί και ρυθμιστεί από τις Αρχές.  

Στο μεταξύ, εταιρείες όπως η Google, η Uber και η Apple εργάζονται πάνω σε αυτοκινούμενα οχήματα δρόμου. Η Apple, πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για δοκιμές τριών “πειραγμένων” από την εταιρεία Lexus RX450h SUVs, αν και, είναι ακόμα ασαφές αν στοχεύει στην κυκλοφορία ενός πλήρως αυτοκινούμενου οχήματος, ή αν σκοπεύει να ασχοληθεί μόνο με το software, δημιουργώντας μία πλατφόρμα, συμβατή με οχήματα κατασκευασμένα από τρίτους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως η τεχνολογία κάνει τεράστια άλματα. Τα ιπτάμενα οχήματα μπορεί κάποτε να ήταν ένα απλό τεχνολογικό όνειρο, πλέον όμως, απέχουμε λίγους μήνες από τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα από αυτά.

Ασφαλώς και θα κοστίζουν αρκετά χρήματα, σκεφτείτε όμως πως με το που γίνει η αρχή, θα ξεπηδήσουν και φθηνότερες λύσεις. Με τη διαφορά βέβαια πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εμπιστευόμαστε αποκλειστικά, σοβαρούς κατασκευαστές. 

από Kostthem