Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάνετε λήψεις video με τη συσκευή σας iPhone σαν επαγγελματίας

Κάνετε λήψεις video με τη συσκευή σας iPhone σαν επαγγελματίας
ired.gr

Όταν ο Steve Jobs ανακοίνωσε την πρώτη και πρωτοποριακή συσκευή iPhone 2G, την περιέγραψε ως “iPod, phone και internet communicator”, με επαναστατικό σχεδιασμό εκπληκτικά νέα χαρακτηριστικά για την εποχή και φωτογραφική μηχανή η οποία όμως δεν είχε λειτουργία λήψης video.

Δέκα χρόνια αργότερα η συσκευή iPhone έχει εξελιχθεί σε μία εκπληκτική φωτογραφική μηχανή και βιντεοκαμέρα, για τους περισσότερους χρήστες. Η Apple έχει κάνει τη λήψη video με τη συσκευή της ιδιαίτερα εύκολη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να φέρετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Σας παραθέτουμε μερικές οδηγίες και κόλπα ώστε να σας βοηθήσουμε να συλλαμβάνετε επαγγελματικά video με τη συσκευή σας iPhone ή με οποιοδήποτε smartphone διαθέτετε.

Πρώτα η αποθήκευση

Υπάρχουν δύο κατηγορίες χρηστών της συσκευής iPhone. Εκείνοι που έχουν αποθηκευτικό χώρο και εκείνοι που δεν έχουν. Έχετε υπόψιν σας πως τα video και μάλιστα ανάλυσης 4K, απαιτούν αρκετό αποθηκευτικό χώρο. Προτείνουμε να τον δημιουργήσετε αφαιρώντας δεδομένα που δεν χρειάζεστε.

Διαβάστε: iPhone - Ξεγελάστε τη συσκευή σας κερδίζοντας πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο 

Αποκλείστε τις ενοχλητικές ειδοποιήσεις

Σας προτείνουμε να θέσετε τη συσκευή σας σε λειτουργία πτήσης. Αυτό θα εμποδίσει πάντως είδους κείμενα, τηλεφωνικές κλήσεις και άλλες ειδοποιήσεις από το να αποσπάσουν την προσοχή σας κατά τη διάρκεια της λήψης. Εάν δεν προχωρήσετε στην πλήρη απενεργοποίηση, οι ειδοποιήσεις θα εμποδίζουν την οθόνη και φυσικά τη λήψη σας. Θα πρέπει να έχετε επίσης υπόψιν σας πως εάν λάβετε μία τηλεφωνική κλήση, η λήψη video θα διακοπεί αυτόματα, κάτι που επίσης είναι ενοχλητικό.

Εναλλακτικά, ενεργοποιήσετε τη λειτουργία “Μην ενοχλείτε”, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα διακοπής, εάν δεν επιθυμείτε να εμποδίσετε σημαντικά τηλεφωνήματα.

video 01

Μην κακοποιείτε τα video

Κατά τη λήψη φωτογραφιών, είτε διατηρείτε τη συσκευή σας με οριζόντιο είτε κάθετο προσανατολισμό, δεν χάλασε ο κόσμος. Το video όμως είναι μία διαφορετική ιστορία. Κατά κανόνα η λήψη θα πρέπει να γίνεται με οριζόντιο προσανατολισμό, προκειμένου να αποφύγετε τα μαύρα πλαίσια δεξιά και αριστερά της οθόνης, κατά την αναπαραγωγή.

Όμως κάποια κοινωνικά δίκτυα ζητούν την κάθετη λήψη πορτρέτου. Άρα θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας την τελική κατάληξη του video, για να επιλέξετε τον κατάλληλο προσανατολισμό. Εάν το video πρόκειται να προβληθεί στην TV, υπολογιστή, να μεταφορτωθεί στο YouTube ή στο Vimeo, τότε κατάλληλος είναι ο οριζόντιος προσανατολισμός. H εφαρμογή Snapchat είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λήψης κάθετου προσανατολισμού.

Σταματήστε την ανακίνηση της συσκευής

Πολύ δύσκολα κάποιος θα παρακολουθήσει ένα video με κίνηση της κάμερας. Η συσκευή iPhone έχει ενσωματωμένο σταθεροποιητή κίνησης ο οποίος μπορεί να αφαιρέσει κουνήματα από τις λήψεις σας. Τεχνικά υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά: Ένα οπτικό κι ένα ψηφιακό.

Ακόμη όμως και τα ενσωματωμένα “μαγικά” της συσκευής δεν βοηθούν πάντα. Θα πρέπει να την κρατάτε όσο το δυνατόν πιο σταθερά. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο όταν το θέμα σας είναι πρόσωπο που μιλάει απευθείας στην κάμερα, για κοντινές λήψεις, λήψεις παρέλευσης χρόνου η Slow-Mo λήψεις.

Μια τεχνική που σας προτείνουμε ώστε να σταθεροποιήσετε τη λήψη, είναι να πιέζετε τους αγκώνες σας στα πλευρά σας κι αν είναι εφικτό να κρατήσετε και την αναπνοή σας. Μπορείτε τέλος να χρησιμοποιήσετε τον περιβάλλοντα χώρο για να σταθεροποιήσετε την κάμερα. Αναζητήστε προσεκτικά επίπεδες επιφάνειες για να στηρίξετε τη συσκευή μπροστά σας ή απέναντι από εσάς, εάν εσείς είστε το θέμα.

video 02

Και εγένετο φως

Το iPhone συλλαμβάνει εξαιρετικά video σε σωστό φωτισμό, αλλά όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους ή σε μέτριο φωτισμό, τότε η βοήθεια “τρίτου” είναι αναγκαία. Να έχετε υπόψιν σας πως εάν η πηγή φωτός βρίσκεται πίσω από το θέμα σας ίσως η σιλουέτα του θέματός σας να είναι προβληματική. Για να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους θέματα, στρέψτε το θέμα μας προς την πηγή φωτός. Προσοχή στις σκιές που άθελά σας μπορεί να εμφανιστούν στο θέμα σας από εσάς ή τη συσκευή σας.

Αν κριθεί αναγκαίο ρυθμίστε την έκθεση αγγίζοντας την οθόνη και μόλις εμφανιστεί το κίτρινο εικονίδιο εστίασης / έκθεσης, σύρετε το εικονίδιο φωτεινότητας πάνω ή κάτω για να προσφέρετε τον κατάλληλο φωτισμό. Μπορείτε να κλειδώσετε την έκθεση, πιέζοντας την οθόνη έως ότου εμφανιστεί το κίτρινο εικονίδιο “AE / AF LOCK”. Οι ρυθμίσεις έκθεσης θα διατηρηθούν έως ότου αγγίξετε εκ νέου την οθόνη της συσκευής σας.

Εάν όλα τα παραπάνω δεν σας ικανοποιούν με το αποτέλεσμα η συσκευή σας iPhone έχει ενσωματωμένο φλας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πρόσθετο φωτισμό. Ενδεχομένως το θέμα σας να μην εμφανίζεται πάντα όπως επιθυμείτε, με αυτή την ενέργεια.

Χρησιμοποιήστε τον κανόνα tic-tac-toe

Το να τοποθετήσετε το θέμα σας στο Κέντρο της οθόνης είναι απλή υπόθεση, αλλά όχι και η ιδανική. Στην πραγματικότητα η ευθυγράμμιση του θέματός σας με τρίτα αντικείμενα στο χώρο μπορείτε να κάνει τις λήψεις πιο ενδιαφέρουσες για το κοινό. Η τακτική αυτή ονομάζεται κανόνας τρίτων.

Φανταστείτε ένα πλέγμα tic-tac-toe στην οθόνη της συσκευής σας και ευθυγραμμίστε το θέμα σας πάνω στις γραμμές του πλέγματος. Κατά τη λήψη φωτογραφιών η συσκευή iPhone διαθέτει προαιρετικό πλέγμα κανόνα τρίτων το οποίο μπορείτε να το εμφανίσετε στην οθόνη από τις ρυθμίσεις. Δυστυχώς δεν είναι εφικτή η ενεργοποίησή του, σε λειτουργία video.

Διαβάστε επίσης: iCloud Photo Library - Αξιοποιήστε τη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο 

Το περιτύλιγμα

Όλες οι παραπάνω οδηγίες αποτελούν μόνο τις βασικές ενέργειες που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας κατά τη λήψη video με τη συσκευή σας iPhone. Εννοείται πως πολλές από αυτές μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και με άλλα smartphones. Η κατάρτιση είναι καλή αλλά η πρακτική είναι καλύτερη. Ακολουθήστε τις οδηγίες κι όπου συναντήσετε απορίες, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status