Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφιέρωμα! Επεκτάσεις στις Φωτογραφίες του Mac

Αφιέρωμα! Επεκτάσεις στις Φωτογραφίες του Mac
ired.gr

Κάποτε η Apple πρόσφερε σαν πρόγραμμα ταξινόμησης, αποθήκευσης και επεξεργασίας φωτογραφιών στο Mac, το iPhoto και μαζί υπήρχε - επί πληρωμή - το πιο επαγγελματικό Apperture. Αυτό που έκανε το δεύτερο πιο δυνατό και εύχρηστο από το πρώτο, δεν ήταν μόνο οι πιο εκτεταμένες και προχωρημένες λειτουργίες επεξεργασίας που είχε, ή η δυνατότητα εισαγωγής RAW φωτογραφιών (τα ασυμπίεστα αρχεία των μεγάλων DSLR μηχανών), αλλά και η δυνατότητα να δέχεται Plug-ins παρόμοια με αυτά του πασίγνωστου Photoshop της Adobe.

Κάποια στιγμή όμως, η Apple απέσυρε και τα δύο αυτά προγράμματα και τα αντικατέστησε με το «απλοϊκό» - στην επιφάνεια - Photos (Φωτογραφίες) που είχε βέβαια τη δυνατότητα να εισάγει αυτούσια τα άλμπουμ και τη βιβλιοθήκη των iPhoto και Apperture, αλλά σε επεξεργαστικές δυνατότητες δε διέφερε ιδιαίτερα με το iPhoto και σε καμία περίπτωση δε μπορούσε να συγκριθεί με το Apperture.

Και, αν μιλάμε για τις επεξεργαστικές δυνατότητες των Φωτογραφιών, εξακολουθούν να μη συγκρίνονται με αυτές του Apperture, αν και έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι, όμως η Apple έκανε κάτι άλλο που είναι κατά πολύ καλύτερο και δίνει στις φωτογραφίες δυνατότητες που φτάνουν και ξεπερνούν το Apperture και σε πολλά σημεία φτάνει να αναμετρηθεί στα ίσα με το γίγαντα του χώρου, το Adobe Photoshop.

Πώς έγινε αυτό; Κάνοντας ανοιχτή την αρχιτεκτονική των Φωτογραφιών, η Apple έδωσε τη δυνατότητα σε τρίτους κατασκευαστές να δημιουργήσουν ένα είδος Plug-ins που τα ονομάζει Extensions (Επεκτάσεις) και που είναι ένα γενικότερο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του macOS. Οι επεκτάσεις έχουν δικό τους χώρο μέσα στις Προτιμήσεις Συστήματος του macOS και δεν αφορούν μόνο τις Φωτογραφίες, αλλά και πολλά άλλα προγράμματα του ίδιου του Mac.

Ο σκοπός των Επεκτάσεων γενικά είναι το να δίνουν επιπλέον δυνατότητες - μέσω λογισμικού τρίτων - στο λειτουργικό της Apple και στα προγράμματά του και πρόκειται για μια δυνατότητα που γενικά λύνει τα χέρια στον καθένα.

Αυτό λοιπόν το αφιέρωμά μας είναι ειδικά στις διάφορες επεκτάσεις που υπάρχουν για τις Φωτογραφίες και που τους δίνουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες μας με τρόπους που δε θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Το σπουδαίο των προγραμμάτων αυτών είναι ότι πολλές από αυτές λειτουργούν και σαν ξεχωριστές (stand alone) εφαρμογές, αλλά και σαν Plug-ins μέσα στις Φωτογραφίες, άλλοτε με το ίδιο ακριβώς περιβάλλον που έχουν σαν stand alone και άλλοτε με κάπως διαφορετικό και προσαρμοσμένο ειδικά για τις Φωτογραφίες.

Ανοίγοντας τις Φωτογραφίες, κάνουμε διπλό κλικ σε μια φωτογραφία της βιβλιοθήκης μας για να τη δούμε σε μεγάλο μέγεθος μόνη της και μετά πατάμε το πλήκτρο με τα τρία ρυθμιστικά (πάνω δεξιά δίπλα στις «Λεπτομέρειες») για να περάσουμε σε κατάσταση επεξεργασίας.

02

Δείτε ακόμη: Εφαρμογή "Φωτογραφίες" για Mac 

Στην αριστερή πλευρά του παραθύρου όπου υπάρχουν διάφορες επιλογές επεξεργασίας, η τελευταία κάτω γράφει Επεκτάσεις και αν πατήσουμε πάνω της, εμφανίζονται οι εγκαταστημένες επεκτάσεις που έχουμε για τις Φωτογραφίες.

03

Αν δε βλέπετε τίποτε, ενώ έχετε εγκαταστήσει επεκτάσεις, ή δε βλέπετε κάποια ενώ την έχετε εγκαταστήσει, πατήστε το «Περισσότερα» κάτω-κάτω για να μεταφερθείτε στο τμήμα Επεκτάσεων των Φωτογραφιών στις Προτιμήσεις Συστήματος ώστε να «τσεκάρετε» αυτές που δεν είναι τσεκαρισμένες για να εμφανιστούν μετά στο αντίστοιχο μενού.

04

1. Aurora HDR

05

Μια από τις κορυφαίες επεκτάσεις που υπάρχουν για τη μετατροπή των φωτογραφιών σας σε αριστουργήματα που δε θα μπορούσατε ποτέ να πετύχετε ακόμη κι αν είστε μάγος του Photoshop κι έχετε την καλύτερη κάμερα στον κόσμο. Το Aurora HDR είναι ένα πρόγραμμα με πολύ μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας και διόρθωσης, πολύ εύκολο στη χρήση και αρκετά presets που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια πρώτη εκκίνηση στη διόρθωση των φωτογραφιών σας και μετά να τις τροποποιήσετε κατά το δοκούν.

Θα το βρείτε και στο App Store και στον ιστότοπο της εταιρίας του, αλλά στο App Store κοστίζει 9€ λιγότερο αυτή τη στιγμή (90€) οπότε συμφέρει περισσότερο. Μπορεί η τιμή του να σας φαίνεται ψηλή, αλλά οι δυνατότητές του και τα αποτελέσματα που δίνει αξίζουν μέχρι τελευταίας δεκάρας. Λειτουργεί και σαν stand alone app με το ίδιο περιβάλλον.

2. Luminar

06

Από την ίδια εταιρία (MacPhun) που παράγει και το Aurora HDR (καθώς και ένα σημαντικό αριθμό ακόμη εφαρμογών-επεκτάσεων φωτογραφιών για το Mac), το Luminar είναι ο μεγάλος αδελφός του Aurora καθώς περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αριθμό εργαλείων επεξεργασίας του πρώτου, αλλά και επιπλέον εργαλεία επεξεργασίας φωτογραφίας όπως οι μάσκες που μας επιτρέπουν να τροποποιήσουμε και να αλλάξουμε-αντικαταστήσουμε εντελώς τμήματα της φωτογραφίας μας, διόρθωση χρωματικού θορύβου, και άλλα πολλά.

Θα το βρείτε στο App Store στα 60€ και 9€ παραπάνω στον ιστότοπο της εταιρίας. Φαίνεται πως η MacPhun «σπρώχνει» το App Store. Έχει το ίδιο περιβάλλον επεξεργασίας και σαν Επέκταση και σαν stand alone app.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το HDR στη φωτογραφία και πώς το χρησιμοποιούμε; 

3. Intensify

07

Άλλη μία επέκταση από την ίδια εταιρία, μοιάζει με το Aurora, αλλά δε φτάνει στο επίπεδό του, είναι όμως πολύ καλό, εύχρηστο, με έτοιμα presets και δυνατά εργαλεία διόρθωσης που θα δώσουν άλλο επίπεδο στις φωτογραφίες σας. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι θα το βρείτε στο App Store για μόνο 5€ ενώ η ίδια η MacPhun το πουλάει για 15€ στον ιστότοπό της, οπότε ξέρετε από πού να το αγοράσετε.

Λειτουργεί και σαν stand alone με το ίδιο περιβάλλον.

4. Noiseless

08

Άλλο ένα πρόγραμμα από τη MacPhun που λειτουργεί και σαν stand alone app και σαν επέκταση με το ίδιο περιβάλλον, είναι το Noiseless, που πραγματικά κάνει θαύματα στο καθάρισμα του ψηφιακού θορύβου που βλέπουμε σε κακοφωτισμένες φωτογραφίες σαν έγχρωμο κόκκο, κάνοντάς τις να είναι καθαρές και ευκρινείς σα να τραβήχτηκαν με πολύ ακριβότερη κάμερα και σε πολύ καλύτερες συνθήκες.

Και πάλι συμφέρει η αγορά του από το App Store (5€) αντί του ιστοτόπου της εταιρίας του όπου κάνει 15€. Δεν ξέρω τι ζόρι τραβάνε εκεί στη MacPhun και πυροβολούν τα πόδια τους, αλλά είναι αλήθεια η διαφορά τιμών.

5. Tonality

09

Και πάλι από τη MacPhun, το Tonality είναι για τους λάτρεις του καλλιτεχνικού ασπρόμαυρου ή γενικώς μονόχρωμου σε διάφορες αποχρώσεις. Παρέχει έτοιμα presets κι ένα πλήθος ρυθμίσεων που μπορούν να κάνουν και την πιο αδιάφορη φωτογραφία σε μονόχρωμο αριστούργημα. Το περιβάλλον επεξεργασίας του είναι το ίδιο με αυτό που έχουν όλα τα προγράμματα της εταιρίας, οπότε αν δουλέψετε ένα, τα ξέρετε όλα σχεδόν.

Και αυτό κοστίζει μόλις 5€ στο App Store και 15 στον ιστότοπο της εταιρίας και επίσης λειτουργεί με το ίδιο περιβάλλον και σαν επέκταση και σαν stand alone εφαρμογή.

6. Snapheal

10

Έχετε τραβήξει μια υπέροχη πόζα και, όταν την κοιτάτε, σας εκνευρίζει ένα συγκεκριμένο στοιχείο της φωτογραφίας που θα θέλατε τόσο πολύ να το εξαφανίσετε. Γι’ αυτό η MacPhun (και πάλι) έχει ένα ακόμη πρόγραμμα (επέκταση και stand alone κατά τα γνωστά) που κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά. Σβήστε λοιπόν αυτόν τον ενοχλητικό που πέρασε ξαφνικά από πίσω ενώ βγάζατε το κορίτσι σας, ή εκείνα τα καλώδια της ΔΕΗ που χαλάνε την ομορφιά του τοπίου που τραβήξατε με τη βοήθεια του Snapheal που θα φροντίσει να γεμίσει το κενό με τμήματα της φωτογραφίας που θα μοιάζουν ολόιδια με το περιβάλλον της και το ενοχλητικό στοιχείο θα είναι σα να μην υπήρξε ποτέ.

Και πάλι 5€ στο App Store και 8€ στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Λειτουργεί με το ίδιο περιβάλλον και σαν επέκταση και σαν stand alone εφαρμογή.

Δείτε ακόμη: Επαναφορά φωτογραφιών στο Photos του Mac 

7. Photolemur

11

Άλλο ένα πρόγραμμα βελτιστοποίησης των φωτογραφιών σας που πραγματικά αξίζει να το δείτε σοβαρά. Στηρίζεται στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει όλα τα επιμέρους στοιχεία της φωτογραφίας σας (πρόσωπα, τοπία, αντικείμενα, ζώα) και αποφασίζει ποια είναι η καλύτερη ρύθμιση για τη βελτιστοποίησή της με ένα κλικ στην κυριολεξία. Δε δίνει άλλο εργαλείο πέρα από ένα σύρτη για τη ρύθμιση της έντασης του επιπέδου βελτιστοποίησης. Τα αποτελέσματά που δίνει είναι σχεδόν πάντα (99%) εντυπωσιακά. Θα δείτε αδιάφορες φωτογραφίες να γίνονται ψηφιακά αριστουργήματα με ένα κλικ.

Θα το βρείτε στο App Store για 30€. Λειτουργεί και σαν επέκταση και σαν stand alone app με το ίδιο περιβάλλον.

8. Affinity Photo

12

Ένα από τα κορυφαία προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας και γραφικών που κοντράρει επάξια το Photoshop και κοστίζει ένα μόλις κλάσμα της τιμής του, το Affinity Photo είναι το πρώτο πρόγραμμα από αυτά που εξετάζουμε που έχει άλλο περιβάλλον σαν stand alone (το πλήρες) και άλλο σαν επέκταση. Σαν επέκταση μας παρέχει 6 διαφορετικές επιλογές που κάνουν διαφορετικά πράγματα χωρίς όμως να παρέχουν την πλήρη λειτουργικότητα του συνολικού προγράμματος. Παρέχει όμως και μια επιλογή που λέγεται «Edit in Affinity Photo» και που σας δίνει τη δυνατότητα να «πεταχτείτε» από τις Φωτογραφίες στο πλήρες περιβάλλον επεξεργασίας του προγράμματος για επεξεργασία και με την αποθήκευση να επιστρέψετε με την επεξεργασμένη φωτό πίσω στις Φωτογραφίες.

Με κόστος 50€ στο App Store, είναι μια εφαρμογή που αξίζει να έχετε αν είστε μανιώδης της επεξεργασίας φωτογραφίας και έχετε γνώσεις Photoshop, αλλά όχι τα χρήματα να το αγοράσετε.

9. External Editors

13

Μια εκπληκτική επέκταση που κάνει κάτι μοναδικό. Μετατρέπει σε επεκτάσεις για τις Φωτογραφίες, προγράμματα που δεν έχουν τέτοια επέκταση. Αν λοιπόν θέλετε να επεξεργαστείτε μια φωτό με το Photoshop που δεν έχει επέκταση για τις Φωτογραφίες, μπορείτε να το κάνετε χάρη στο External Editors. Επιλέγοντας το External Editors, εμφανίζεται μια λίστα με όλα σας τα εγκατεστημένα προγράμματα που είναι συμβατά με επεξεργασία φωτό, επιλέγετε αυτό που θέλετε, μεταφέρεστε στο περιβάλλον του, επεξεργάζεστε τη φωτογραφία και, κατά την αποθήκευση, επιστρέφετε στις Φωτογραφίες με την επεξεργασμένη φωτογραφία σας. Πραγματικά κορυφαίο.

Θα το βρείτε στο App Store για μόλις 1€ και δεν νομίζω να κάνετε το λάθος να το αγνοήσετε. Όπως καταλαβαίνετε λειτουργεί μόνο σαν επέκταση.

Δείτε ακόμη: Mac OS X - Εφαρμόστε τις ρυθμίσεις μιας φωτογραφίας σε άλλες, στο λογισμικό macOS 

10. Raw Power

14

Αν έχετε φωτογραφίες Raw από μια DSLR μηχανή και θέλετε να τις επεξεργαστείτε ως έχουν χωρίς να τις μετατρέψετε σε JPG, τότε το Raw Power είναι η λύση για σας. Διαβάζει όλες τις Raw φωτογραφίες από οποιαδήποτε DSLR φωτογραφική μηχανή (αρκεί να είναι συμβατή με το macOS) και σας δίνει περισσότερα εργαλεία κι από αυτό το εργαλείο εισαγωγής Raw του Photoshop για τη ρύθμιση της φωτογραφίας σας.

Πρέπει μόνο να γνωρίζετε ότι αν εισάγετε Raw φωτογραφίες, οι περισσότερες άλλες επεκτάσεις δεν θα λειτουργούν καθώς είναι φτιαγμένες για τα κλασικά αρχεία φωτογραφιών (Jpg, tiff κλπ). Από την άλλη, το Raw Power επεξεργάζεται και φωτογραφίες Jpg,Tiff κλπ, αλλά θα απενεργοποιήσει κάποια εργαλεία του που χρησιμεύουν μόνο όταν υπάρχει πληροφορία Raw στη φωτό.

Κοστίζει 15€ στο App Store και λειτουργεί μόνο σαν επέκταση.

11. BeFunky

15

Το BeFunky είναι μια εφαρμογή διόρθωσης πορτρέτου-προσώπου που παρέχει εργαλεία για το καθάρισμα του δέρματος, όξυνση ματιών, λεύκανση δοντιών και μετατροπή HDR της φωτογραφίας του πορτρέτου σας. Κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά, εκτός από το HDR τμήμα που δεν πείθει και τόσο.

Κοστίζει μόλις 5€ και λειτουργεί με το ίδιο περιβάλλον και σαν επέκταση και σαν stand alone εφαρμογή.

Δείτε ακόμη: Mac OS X - Ενεργοποιήστε τις επιπλέον ρυθμίσεις στις Φωτογραφίες

12. Focus Photos Extension

16

Όπως λέει και το όνομά του, το Focus Photos Extension λειτουργεί μόνο σαν επέκταση μέσα στις Φωτογραφίες και θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε διάφορα εφέ εστίασης-θολώματος στις φωτογραφίες σας, όπως το περίφημο Bokeh που παράγουν οι επαγγελματικές DSLR σε πορτρέτα όπου τονίζουν το πρόσωπο και θολώνουν ελαφρά το υπόβαθρο.

Θα το βρείτε στο App Store για 10€.

13. Μερικά ακόμη

Θα βρείτε ακόμη στο App Store τα παρακάτω:

  • Romantic Photos Extension: 8€, επέκταση μόνο, παράγει υπέροχα εφέ που δίνουν μια άλλη αίσθηση στις φωτογραφίες σας.
  • Super Borders: Δωρεάν με αγορές εντός εφαρμογής, επέκταση μόνο, θα σας δώσει πολλά και διαφορετικά πλαίσια για να βάλετε τις φωτογραφίες σας.
  • HighDR Photos Extension: 10€, stand alone και επέκταση παράγει όμορφα HDR αποτελέσματα.
  • Resurface Photos Extension: 10€, stand alone και επέκταση θα δώσει υφές διαφόρων επιφανειών (καμβάς, χαρτί τοίχος κλπ) στις φωτό σας.
  • Perspective Photos Extension: 10€, επέκταση, διορθώνει προβλήματα προοπτικής στις φωτό σας.
  • Vintage Photos Extension: 9€, stand alone και επέκταση, θα δώσει μορφή παλιάς κλασικής φωτογραφίας στις φωτό σας.
  • SpeedFocusPhotos: 6€ stand alone και επέκταση, θα δημιουργήσει εντυπωσιακά εφέ ταχύτητας στις φωτογραφίες σας.
  • MagicSplashPhotos: 5€ stand alone και επέκταση, θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τα χρώματα σε μέρος ή ολόκληρη τη φωτογραφία σας.
  • Color Filters for Photos: 5€ επέκταση με διάφορα χρωματικά φίλτρα που θα δώσουν άλλη μορφή στις φωτογραφίες σας.

Δείτε ακόμη: Φτιάξτε τις φωτογραφίες σας δωρεάν με αυτό το κόλπο στο Mac 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status