Apple - Ετοιμάζει συσκευή ελέγχου σακχάρου για το Apple Watch;

Apple - Ετοιμάζει συσκευή ελέγχου σακχάρου για το Apple Watch;
ired.gr

Η Apple έχει μια μυστική ομάδα μηχανικών hardware και βιοτεχνολόγων μηχανικών που εξελίσσουν μια σειρά αισθητήρων για το Apple Watch η οποία θα επέτρεπε στο ρολόι της εταιρίας να μετράει το σάκχαρο του αίματος του χρήστη, ειδικά για διαβητικούς σύμφωνα με μια αναφορά που εμφανίστηκε στο CNBC.

Σαν τμήμα μιας αρχικής ιδέας του Steve Jobs, πριν το θάνατό του τον Οκτώβριο του 2011, αυτή η «άκρως μυστική» ομάδα ειδικών, εργάζεται σε ένα απροσδιορίστου διεύθυνσης γραφείο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, όπου είναι συνολικά εξοπλισμένοι «για την ανάπτυξη αισθητήρων που μπορούν συνεχώς και χωρίς επέμβαση να παρακολουθούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, προκειμένου να αντιμετωπίζεται καλύτερα ο σακχαρώδης διαβήτης», σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η εργασία της ομάδας έχει φτάσει όπως φαίνεται, σε στάδια τελικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το CNBC, και γι’ αυτό η Apple έχει αρχίσει πια μια σειρά από «δοκιμές εφαρμοσιμότητας» στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Πέραν τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρία έχει προσλάβει αρκετούς συμβούλους για να τη βοηθήσουν όσον αφορά τη νομοθεσία που έχει να κάνει με την εμπορική διάθεση ενός ιατρικού διαγνωστικού εργαλείου.

Πιστεύεται ότι η εταιρία του Cupertino, έχει που επεξεργάζεται το εν λόγω πρότζεκτ από το 2010, όταν ο τότε CEO της Apple, Steve Jobs, είχε - σύμφωνα με αναφορές - λάβει ένα email από τον CEO Bob Messerschmidt, μιας εταιρίας που εργαζόταν πάνω στην ανάπτυξη μιας σειράς αισθητήρων για διάφορα ιατρικά διαγνωστικά εργαλεία. Λέγεται ότι ο Bob Messerschmidt αργότερα, πέρασε στην ομάδα ανάπτυξης του Apple Watch που θα γινόταν μια μέρα, ένα εργαλείο μέτρησης ζωτικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος, όπως αυτό της οξυγόνωσης του αίματος, των καρδιακών παλμών και - απ’ ό,τι φαίνεται - των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Αν και τουλάχιστον 30 ειδικοί είχαν συμμετάσχει στη συγκεκριμένη ομάδα - όπως πιστευόταν - για να βοηθήσουν στο πρότζεκτ αυτό, οι εικασίες δίνουν και παίρνουν ιδιαίτερα τα τελευταία ένα-δυο χρόνια, καθώς η εταιρία έχει συμπεριλάβει και τουλάχιστον μια δωδεκάδα εξειδικευμένους βιοτεχνολόγους που, μέχρι πρότινος, εργάζονταν για εταιρίες όπως οι Vital Connect, Masimo, Sano, Medtronic, και C8 Medisensors.

01

Αν η Apple μπορέσει τελικά να παράγει και να βγάλει στην αγορά μια συσκευή παρακολούθησης σακχάρου, είτε συμπεριλαμβάνοντάς τη στο Apple Watch, είτε σαν ξεχωριστό εξάρτημα κάποιου είδους, η εν λόγω τεχνολογία θα συμπεριελάμβανε το «ιερό δισκοπότηρο» όλων. Και αυτό γιατί, μέχρι σήμερα, οι εταιρίες που εργάζονται πάνω στον τομέα των ιατρικών εξαρτημάτων και συσκευών διάγνωσης, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη συσκευή που να μετρά σωστά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος «διαμέσου του δέρματος» (through-the-skin).

Ενώ η τρέχουσα τεχνολογία εξαναγκάζει τους πάσχοντες να τρυπούν το δάχτυλό τους προκειμένου να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, πιστεύεται ότι η Apple πέτυχε να αναπτύξει ένα εξάρτημα που αποτελείται από διάφορους οπτικούς αισθητήρες που θα μπορούν να «ρίξουν φως» κατευθείαν διαμέσου του δέρματος και, χωρίς να το διαπερνούν, να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης.

Και αυτό, φίλοι μου, είναι επανάσταση, αν όντως επιτευχθεί.

Μια τέτοια επανάσταση, όπως τονίζουν κάποιοι ειδικοί, θα μπορούσε τελικά να είναι και το περίφημο «χαρακτηριστικό που σκοτώνει» (killer feature) που θα μετατρέψει το Apple Watch, από απλό gadget, σε μια σοβαρή και «must have» συσκευή για εκατομμύρια ίσως ανθρώπους ανά τον κόσμο, που χρειάζονται μια τέτοια τεχνολογία.

Ωστόσο, ο Terrance Gregg, σημαίνον στέλεχος της DexCom δήλωσε στο Reuters ότι: «Μια τέτοια επιτυχία σε αυτόν τον τομέα, θα στοίχιζε σε μια εταιρία εκατομμύρια και ίσως και δισεκατομμύρια δολάρια». Όμως κάτι τέτοιο, δεν νομίζω να απασχολεί ιδιαίτερα την Apple που έχει περάσει το τρισεκατομμύριο.

Δείτε ακόμη: Apple Watch - Μετρήστε την ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σας 

από Elichord