iOS 10.3.2 - Μια άσχημη έκπληξη μας περιμένει

iOS 10.3.2 - Μια άσχημη έκπληξη μας περιμένει
ired.gr

Αν και η έκδοση 10.3.1 του iOS που πρόσφατα κατεβάσαμε ήταν πολύ καλή, σταθερή και με χρήσιμες νέες αναβαθμίσεις, η νέα έκδοση - 10.3.2 - που ετοιμάζει η Apple και σύντομα θα παρουσιάσει, μας ετοιμάζει μια δυσάρεστη έκπληξη και, για την ακρίβεια, θα επηρεάσει εκατομμύρια κατόχους iPhone ανά τον κόσμο.

Με λίγα λόγια: το iOS 10.3.2 όπως φαίνεται από την beta που παρουσιάστηκε, πρόκειται να διακόψει την υποστήριξη σε παλιότερα μοντέλα, στη μέση της ζωής ενός λειτουργικού της Apple, κάτι που ποτέ ως τώρα δεν έχει γίνει!

Τα μοντέλα για τα οποία μιλάμε, είναι τα iPhone 5 και 5c. Το πρόβλημα είναι ότι τα συγκεκριμένα μοντέλα υποστηρίζουν 32 bit αρχιτεκτονική, ενώ το iOS 10.3.2, μετά από δύο beta εκδόσεις που έχουν εμφανιστεί, υποστηρίζει μόνο 64 bit συσκευές, που σημαίνει, iPhone 5S και άνω. Μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει ξαναγίνει τέτοια κίνηση από τη μεριά Apple, να κόψει την υποστήριξη σε παλαιότερες συσκευές στη μέση της ζωής ενός λειτουργικού της, εκτός κι αν αυτό γινόταν για να διορθωθεί κάποιο πρόβλημα. Μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπάρχουν δηλώσεις από την πλευρά της Apple.

Έτσι λοιπόν, το iOS 10.3.2 δεν ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά γίνεται μια έκδοση που αφορά μόνο συγκεκριμένες συσκευές (όπως έγινε με την έκδοση 10.0.3 που αφορούσε μόνο τα iPhone 7, 7 Plus) και οι beta εκδόσεις του, λειτουργούν μόνο σε iPhone 5S και άνω, iPad mini 2 και άνω και iPod Touch 6ης γενιάς και άνω.

Για την ιστορία να πούμε ότι στις σημειώσεις έκδοσης, λέει ότι διορθώνει κάποια προβλήματα με VPN τρίτων κατασκευαστών και εντολών της Siri για τα carkit της Apple.

Άρα, πόσους κατόχους iPhone θα επηρεάσει η εν λόγω κίνηση της εταιρίας; Η Apple δεν έδωσε ποτέ στοιχεία για τις πωλήσεις του iPhone 5c (πέρα από το μύθο της «τεράστιας» επιτυχίας του), όμως το iPhone 5 έχει πουλήσει πάνω από 90 εκατομμύρια κομμάτια. Κατά συνέπεια, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο πλήθος από δυσαρεστημένους χρήστες. Και αν υπολογίσουμε ότι το iOS 10 θα παρουσιάσει ένα πλήθος ακόμη από νέα σημαντικά χαρακτηριστικά στις επόμενες ενημερώσεις του πριν αντικατασταθεί από το iOS 11, καταλαβαίνουμε ότι μια τέτοια κίνηση, θα δημιουργήσει περισσότερο από μια απλή δυσαρέσκεια.

02

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι, βέβαια, ότι η Apple υποστηρίζει τις συσκευές της πολύ περισσότερα χρόνια από ό,τι άλλοι άλλοι κατασκευαστές με Android λειτουργικά. Ακόμη και η ίδια η Google υπόσχεται μόνο 2 χρόνια υποστήριξης Android στις δικές της συσκευές Pixel και Pixel XL, ενώ το μέσο iPhone-iPad-iPod Touch, υποστηρίζεται για τουλάχιστον 4 χρόνια.

Ωστόσο, η έκδοση 10.3.2 του iOS περιέχει μια άσχημη έκπληξη για όλους τους κατόχους iOS συσκευών εν γένει. Γιατί; Διότι από δω και στο εξής, όλοι θα γνωρίζουν - εφόσον τελικά δεν «ανακρούσει πρύμναν» η Apple - ότι η υποστήριξη μιας συσκευής μπορεί να λήξει στη μέση της χρονιάς και πριν την έκδοση ενός νεότερου iOS. Και στην ουσία, μπορεί να κοπεί οποτεδήποτε.

Τα τελευταία νέα είναι ότι η Apple το ξανασκέφτεται και ζήτησε πίστωση χρόνου. Μπορεί τελικά να υπάρξουν εκδόσεις beta και για τα iPhone 5 και 5c, αλλά ακόμη, όλα παίζονται.

Δείτε ακόμη: iOS 10.3.1 - 6 νέα χαρακτηριστικά που πρέπει να δοκιμάσετε ευθύς αμέσως

από Elichord