Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρθρο Γνώμης - Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple είναι δύσκολο να λυθεί

Άρθρο Γνώμης - Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Apple είναι δύσκολο να λυθεί
ired.gr

Οι νικητές στη ζωή δεν είναι αυτοί που αξίζουν περισσότερο από τους άλλους πάντα. Οι λόγοι που οδηγούν στη νίκη και την επικράτηση πάνω στους αντιπάλους-ανταγωνιστές, είναι πολύπλοκοι και η επικράτηση δεν εξαρτάται πάντα από τις μεγαλύτερες ικανότητες ή τα καλύτερα χαρακτηριστικά.

Η επικράτηση της Microsoft στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών εδώ και κάποιες δεκαετίες - ειδικά όταν κόντεψε να οδηγήσει στο κλείσιμο της Apple - είναι ένα τρανό παράδειγμα της παραπάνω δήλωσης.

Και καθώς η Apple έχει γίνει αυτή τη στιγμή η πλουσιότερη εταιρία στον κόσμο και με σίγουρη την επικράτησή της στα smartphone και tablet, αλλά και την τεράστια πίεση που ασκεί πια και στο χώρο των desktop-laptop στους αντιπάλους της που έχουν μηχανές με Windows, νομίζω πως βλέπουμε το ίδιο έργο, απλά με άλλους πρωταγωνιστές.

Τι οδήγησε τη Microsoft από τη σίγουρη επικράτησή της ΚΑΙ στα smartphone - πριν εμφανιστεί το iPhone, το Windows Phone θεωρείτο το σίγουρο μέλλον για τα smartphone - αλλά και από του να δέχεται πιέσεις από το macOS που λίγο έλειψε να της στοιχίσουν ακριβά, ειδικά πριν βγουν τα Windows 10, με εκείνα τα απογοητευτικά Windows 8;

Η γρήγορη απάντηση είναι μία: παραιτήθηκε ο οραματιστής και ιδιοφυής ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, και το τιμόνι ανέλαβε ο λογιστής (στην ιδιότητα, αλλά και στη νοοτροπία) Steve Ballmer. Μια σειρά από τραγικά λάθη, αλαζονική συμπεριφορά και ανόητες (στην καλύτερη περίπτωση) επιλογές, οδήγησαν την εταιρία στο να χάσει τη βέβαιη πρωτοκαθεδρία της στα smartphone - μια πολλά υποσχόμενη νεο-αναδυόμενη αγορά - πριν εμφανιστεί το iPhone, και, αν δεν είχε παραιτηθεί ο Ballmer υπέρ του πανέξυπνου και χαρισματικού Satya Nadella, μπορεί να μη βλέπαμε τα Windows 10, αλλά το λουκέτο της Microsoft.

Δείτε στο βίντεο την απαξίωση του iPhone από μέρους Steve Ballmer, μια στάση που στοίχισε τελικά στην εξαφάνιση του Windows Phone. Steve Ballmer 

Πάρτε, ένα άλλο παράδειγμα, τη Google. Οι φωστήρες της εταιρίας νόμιζαν ότι το Android λειτουργικό τους που θα διέθεταν στους πάντες, θα ήταν αρκετό να νικήσει το iOS της Apple. Και δεν είναι ότι δεν έχει τα προσόντα για να το κάνει. Είναι ότι, όταν αφήνεις τους κατασκευαστές να αποφασίζουν αυτοί πότε (και αν) θα περάσει μια νέα ενημέρωση του λειτουργικού στις συσκευές τους - κάτι που στην ουσία θα κρατάει πάντα το Android σε δεύτερη μοίρα εν σχέσει με το iOS, αν δε γίνει και ο τάφος του τελικά - τότε μην ελπίζεις σε πρωτοκαθεδρίες. Το αποτέλεσμα; Η Google τελικά βγάζει δικά της τηλέφωνα για να προσφέρει στο κοινό μια συσκευή που θα μοιάζει με το iPhone στο θέμα των ενημερώσεων - και με μια τιμή και ένα σχέδιο που μοιάζει πάρα πολύ με αυτό του iPhone. Οπότε, γιατί να το προτιμήσεις;

Δείτε ακόμη: Να έλθουν οι κλώνοι; Αν η Apple δεν ενδιαφέρεται για τα desktop μηχανήματά της, να αφήσει άλλους να το κάνουν!

Μετά έχουμε το παράδειγμα της Samsung. Πρώτα αντέγραψε το iPhone, μετά αποφάσισε να χαράξει το δικό της δρόμο ... και τα τίναξε όλα στον αέρα (στην κυριολεξία). Πόσες εταιρίες προσπάθησαν να φτιάξουν το iPhone killer μόνο και μόνο για να σκοτώσουν το δικό τους smartphone τελικά;

Και από την άλλη η Apple, όσο κι αν κατηγορείται για έλλειψη πρωτοτυπίας και ιδεών τελικά (καθώς βαδίζει στη σίγουρη πεπατημένη μιας επιτυχημένης συνταγής), εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του χώρου των smartphone-tablet τουλάχιστον.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα; Αφού όλα είναι καλά και το iPhone είναι Νο. 1 γιατί να υπάρχουν λόγοι ανησυχίας; Το πρόβλημα είναι ότι η Apple είναι η πρώτη, όχι πια γιατί είναι η καλύτερη, αλλά γιατί δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικό ανταγωνισμό από τους αντιπάλους της. Έτσι την πάτησε και η άλλοτε κραταιά Nokia. Ποιος το φανταζόταν όταν κάποτε ήταν βασίλισσα των κινητών ότι θα βρισκόταν στο σημείο να κινδυνέψει να κλείσει;

Η ίδια ιστορία έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά. Κάποτε υπήρχε ένα πρόγραμμα που ήταν ο βασιλιάς της επεξεργασίας κειμένου: το Word Perfect. Μια σειρά από στρατηγικά λάθη στη μετάβαση από το DOS στα Windows 3.1 και η κλασική αλαζονεία του τύπου «τίποτε δε με κουνάει», οδήγησαν το νεότατο τότε Microsoft Word να του πάρει τα σώβρακα. Πείτε μου πόσοι ξέρετε αν το Word Perfect υπάρχει ακόμη; Ναι υπάρχει, αλλά ποιος νοιάζεται;

Ο κατάλογος με τέτοιες ιστορίες μπορεί να συνεχίσει επ’ άπειρον, αλλά καταλαβαίνετε που το πάω: η Apple δείχνει σημεία παρόμοια με αυτά που έδειχνε την πρώτη εποχή - αφότου έδιωξαν τον Steve Jobs απ’ το τιμόνι της εταιρίας - και μια σειρά από τραγικά λάθη και αποτυχημένες επιλογές οδήγησαν την εταιρία σχεδόν στο λουκέτο.

Αυτή τη στιγμή, το τμήμα των desktop-laptop της εταιρίας αντιμετωπίζει παρόμοια κρίση. Αν δεν ήταν το καταπληκτικό macOS και οι αποκλειστικές εφαρμογές του, όλοι οι επαγγελματίες θα είχαν μετοικήσει προ πολλού στα Windows.

Κι όσον αφορά το iPhone, το ότι στην Κίνα η Apple είναι η πέμπτη στις πωλήσεις μετά από τέσσερις κινέζικες εταιρίες smartphone - και όχι λόγω της τιμής τους - μάλλον δείχνει κάτι το ανησυχητικό. Το καλό για την Apple είναι το ότι τα Huawei και Xiaomi καθώς και μερικά άλλα, δεν έχουν εξαπλωθεί αρκετά (ακόμη) στη δύση. Με κινητά που κοντράρουν επάξια το iPhone σε hardware (ακόμη και στην περίφημη διπλή κάμερα), σχεδίαση παρόμοια ή και καλύτερη, συνεχείς ενημερώσεις και υποστήριξη του Android και ποιότητα και σχεδιαστικές-λειτουργικές καινοτομίες που μπορούν να δώσουν ακόμη και στην Apple ιδέες, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.

Όταν όμως ο πολύς «σερ» Jony Ive, αντί να σκέπτεται καινοτόμες ιδέες όπως τότε που σχεδίασε το πρώτο iMac, κάθεται και σχεδιάζει ... χριστουγεννιάτικα δέντρα και αφήνει τη Microsoft να του δείξει πώς θα έπρεπε να είναι το καινούριο iMac και στην ΗΡ να του δείξει πώς θα έπρεπε να είναι το Mac Pro, τότε το μέλλον διαγράφεται ανησυχητικό.

Δείτε ακόμη: Apple - Το τμήμα των υπολογιστών Mac υπό διάλυση;

Κι όσο για το Apple Watch ... σχεδιαστικά είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν πολύ ομορφότερα κινέζικα ρολόγια που στο ένα δέκατο της τιμής, κάνουν τα ίδια και περισσότερα. Μια ματιά στα διάφορα κινέζικα διαδικτυακά μαγαζιά θα σας πείσει, ότι δεν αξίζει να πετάξει κανείς 500€ (τουλάχιστον) για ένα απλό gadget που θα περάσει η μόδα του σε ένα με δύο χρόνια το πολύ. Απλά στη δύση ο κόσμος ξέρει μόνο την Apple και τη Samsung (στα ρολόγια), αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Το πρόβλημα της Apple λέγεται: αυταρέσκεια. Πιστεύει πως είναι ανίκητη, ότι κανείς δεν την απειλεί (και για την ώρα έτσι είναι) και - ελλείψει ουσιαστικού ανταγωνισμού - έχει πάψει να καινοτομεί και απλά βολεύεται με τη σίγουρη πεπατημένη. Σε σημείο που έχει πάψει να προσφέρει ουσιαστικές επιλογές μηχανημάτων στα desktop και laptop για τους επαγγελματίες που κάποτε έπιναν νερό στο όνομά της.

Το ίδιο λάθος έκανε η Samsung με το Galaxy S8. Δεν κατάλαβε ότι είχε να ανταγωνιστεί πρώτα το δικό της Galaxy S7 και μετά το iPhone 7. Και τρομαγμένη από την αποτυχία του Galaxy Note 7 έβγαλε ένα τηλέφωνο που ουσιαστικά δεν έχει καμία καινοτομία, αλλά αντίθετα πάμπολλες ομοιότητες με τον προκάτοχό του. Για άλλη μια φορά, όταν θα βγει το iPhone 8 η επικράτησή του θα είναι περίπατος στο πάρκο. Κι αυτό, όχι γιατί θα το αξίζει, αλλά γιατί οι αντίπαλοι δεν τόλμησαν.

Και δυστυχώς, ούτε και η Apple τολμάει πια. Και αυτή η έλλειψη οραματισμού θα της στοιχίσει ακριβά κάποια στιγμή.

Δείτε ακόμη: Η άποψη του ired - Apple, τι απέγινε η καινοτομία;

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status