Το iPhone δυναμώνει εταιρείες, το iPhone καταστρέφει

Το iPhone δυναμώνει εταιρείες, το iPhone καταστρέφει
ired.gr

Χθες, η εταιρεία Imagination Technologies, υπεύθυνη για το σχεδιασμό επεξεργαστών γραφικών που βρίσκονται στο εσωτερικό της συσκευής iPhone της εταιρείας Apple, κοινοποίησε στα media - με λίγα λόγια - πως θα χάσει τη δουλειά της σε δύο χρόνια από σήμερα. Η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε άμεσα, μειώνοντας την τιμή της μετοχής της εταιρείας στο 1/3 της αξίας της.

Η πρώτη αντίδραση πολλών αναλυτών ήταν απογοήτευση για λογαριασμό της Imagination, η οποία έχασε την αξία της σε λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζεται κάποιος για να βουρτσίσει σωστά τα δόντια του. Η εταιρεία υπηρετεί αξιόπιστα αρκετά χρόνια τις iOS συσκευές, όμως η Apple φαίνεται να σχεδιάζει τη δημιουργία in-house επεξεργαστών GPU, στην προσπάθειά της να περιορίσει την εξάρτηση από τρίτες εταιρείες της παραγωγικής αλυσίδας.

Η εταιρεία Imagination Technologies είναι το ατυχές θύμα αυτής της υπόθεσης, αλλά ας μην ξεχνάμε πως η εξέλιξή της οφείλεται στη συσκευή iPhone.

Nα είναι κάποιος ή να μην είναι τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας;

Η τιμή στην οποία διαπραγματευόταν η μετοχή της Imagination Technologies τις προηγούμενες ημέρες ήταν “με iPhone”. Η Apple πούλησε πάνω από 78 εκατομμύρια συσκευές iPhone τους τελευταίους 3 μήνες του 2016, παρασύροντας προς την άνοδο και όλους τους εμπλεκομένους με την κατασκευή της συγκεκριμένης συσκευής.

iphone 01

Η εταιρία Imagination δεν αποτελεί εξαίρεση, παρά το γεγονός πως πρόκειται για διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς χορηγεί την άδεια για την κατασκευή GPU, από την εταιρεία Power VR. Για την εταιρεία Imagination δεν υπάρχει καμία αλλαγή εκτός του γεγονότος πως αποτιμάται η μετοχή της πλέον “χωρίς iPhone”.

Διαβάστε επίσης: Αναίμακτη μετάβαση από iPhone σε Galaxy S8 

H συσκευή iPhone είναι αυτή που στην ουσία ανέδειξε την εταιρεία Imagination κι έχτισε την τιμή της μετοχής της, ρίχνοντας τη πάλι στην αρχική της αξία. Με τέτοιου είδους εμπειρίες είναι εξοικειωμένοι οι iOS developers, καθώς απολάμβαναν την επιτυχία τους χάρη στο iPhone έως ότου η Apple αποφάσιζε να ενσωματώσει την εφαρμογή τους στο δικό της λειτουργικό. H Apple δίνει και η Apple αφαιρεί.

Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι κατά πόσο η Apple είναι σε θέση να ελέγξει έναν τέτοιου μεγέθους όγκο πωλήσεων. Τα 78 εκατομμύρια πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου του έτους αναλογούν σε έσοδα της τάξεως του 69%. Έχουμε παρατηρήσει πως η Apple έχει δώσει προτεραιότητα στο λειτουργικό iOS περιορίζοντας την ταχύτητα ανάπτυξης του λογισμικού των υπολογιστών της.

Επιπλέον για την κατασκευή της συσκευής, η εταιρεία αναγκάζεται να συνεργαστεί με τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τη Samsung για τα εξαρτήματα της συσκευής, που μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να παρέχει σε μεγάλες ποσότητες. Η συσκευή iPhone είναι το πιο επιτυχημένο προϊόν της Apple, και γι’ αυτό η εταιρεία προσπαθεί να στηρίζεται σε δικές της βάσεις για να εξασφαλίσει το μέλλον του προϊόντος της.

Εκτός από την εταιρεία imagination Technologies, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η GT Advanced Technologies, ένας ειδικευμένος κατασκευαστής γυαλιού από ζαφείρι, ο οποίος προσελήφθη προκειμένου να επενδύσει στις οθόνες της συσκευής iPhone. Η Apple συνεργάστηκε με την εταιρεία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής.

Δυστυχώς η υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος αποδείχθηκε προβληματική, με αποτέλεσμα η Apple να υπαναχωρήσει. H εταιρεία όμως GT ξεκληρίστηκε και αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση. Η συνεργασία της με την Apple είχε πολύ μεγάλο ρίσκο για μία μικρή εταιρεία. Εάν δεν είχε προχωρήσει σε αυτή τη συνεργασία θα είχε παραμείνει απλά μια ακόμη μικρή εταιρεία.

iphone 02

Η επικερδής συσκευή iPhone, θέτει τους δικούς της όρους

Στην αγορά αξεσουάρ τρίτων κατασκευαστών υπάρχουν εταιρείες όπως η Twelve South, η οποία κατασκευάζει περιφερειακά και θήκες προστασίας για τα προϊόντα της Apple. To brand Mophie στο σύνολο του, κυριαρχεί στην αγορά των θηκών προστασίας με ενσωματωμένες μπαταρίες για συσκευές iPhone.

Λόγω του ότι η συσκευή iPhone πωλείται σε μεγάλες ποσότητες και με υψηλό κέρδος, η Apple είναι ελεύθερη να καθορίζει τους όρους της σε κάθε κατασκευαστή που επιθυμεί να συμμετέχει. Αρκεί να παρατηρήσετε τη γραμμή παραγωγής και την αλυσίδα εφοδιασμού για τις επερχόμενες οθόνες της συσκευής iPhone.

Διαβάστε επίσης: iPhone 8 - Πού πρέπει να στοχεύσει ώστε να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό του; 

Ειδικά για την εταιρεία Imagination Technologies υπάρχει επιπρόσθετη πλοκή η οποία δικαιολογεί τη δραστική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς, τη χθεσινή ημέρα. H Apple είχε προχωρήσει σε συζητήσεις για την αγορά του συνόλου της εταιρείας, αλλά υπαναχώρησε πιθανότατα, λόγω της υψηλής τιμής.

Η ανάπτυξη και κατασκευή ενός επεξεργαστή GPU, από μηδενική βάση είναι πολύ δύσκολη και η Apple προφανώς προτίμησε να αγοράσει την τεχνογνωσία και την πνευματική ιδιοκτησία στην οποία στηρίζονται οι μηχανικοί της. Ένα τέτοιο σενάριο είναι πιο προσιτό μόνο και μόνο επειδή η Apple δήλωσε πως θα μεταφέρει ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο της συσκευής iPhone, αλλού. Δεν ξέρουμε κατά πόσο δίκαιη ή ηθική είναι η ενέργεια αυτή, αλλά είναι σίγουρα ενδεικτική της δύναμης που διαθέτει η συσκευή iPhone.

από DINFUN