Facebook: Ετοιμάζει οδηγό για να ξεχωρίζετε τα ψεύτικα νέα

Facebook: Ετοιμάζει οδηγό για να ξεχωρίζετε τα ψεύτικα νέα
ired.gr

Ζούμε σε έναν κόσμο που θεωρείται “περίεργος” ένας άνθρωπος ο οποίος δεν χρησιμοποιεί τα social media. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τρόπο ζωής και μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αναγκαίο “κακό” πλέον ακόμα και στο εργασιακό μας κομμάτι.

Πολλές φορές όμως πέφτουμε θύματα δημοσιεύσεων οι οποίες δείχνουν πως έχουν δημιουργηθεί για τη δική μας ενημέρωση, αλλά η πραγματική αιτία διαφέρει κατά πολύ. Υπάρχουν δημοσιεύσεις οι οποίες είναι κακόβουλες, spam ή απλώς ψεύτικες.

Το Facebook σκοπεύει να δημιουργήσει έναν μικρό οδηγό για να ελαχιστοποιήσει στο μέγιστο που μπορεί τον κόσμο που δίνει βάση σε αυτά τα ψεύτικα νέα.

facebook fake news feed 01

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως στα News Feed θα προστεθούν μικρές “διαφημίσεις” με οδηγούς και συμβουλές ώστε να μάθει το κοινό να ξεχωρίζει το κατά πόσο αυτό που διαβάζει είναι αληθινό. Ωραία η γενική ιδέα, αλλά επί της ουσίας δεν πρόκειται για κάποιο εργαλείο που θα αποτρέπει spam δημοσιεύσεις, αλλά για οδηγό κριτικής και λογικής σκέψης.

Οι συμβουλές αυτές που θα εμφανίζονται ποικίλουν και αφορούν διάφορα θέματα, όπως την κατανόηση των πηγών του κειμένου που διαβάζετε και την αξιοπιστία του URL.

Πέραν αυτού, φαίνεται πως το Facebook, στα πλαίσια αυτής του της προσπάθειας, έχει πραγματοποιήσει συνεργασία με “fact-checkers” για να φιλτράρει τα περιεχόμενα που εμφανίζονται στο News Feed, αλλά ακόμα κι αυτό, βασίζεται στους Users.

Ως τώρα φαίνεται πως αυτός ο οδηγός έχει ξεκινήσει ήδη να υφίσταται σε 14 χώρες ενώ συνεχίζει να εξαπλώνεται! Το Facebook δεν έχει δηλώσει τη λίστα με τις χώρες που σκοπεύει να το εφαρμόσει αλλά πως θέλει να καλύψει το περισσότερο δυνατόν που μπορεί.

Ας ελπίσουμε πως θα μαζευτούν αρκετά στοιχεία για να υπάρξει μελλοντικά κάποιος αλγόριθμος που θα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία του περιορισμού των ψεύτικων αυτών νέων, και φυσικά, να το δούμε και στην χώρα μας!

Διαβάστε επίσης: Μετατρέψτε το πρόσωπό σας σε Emoji με αυτή την εφαρμογή

Από Emma