Δωρεάν εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφίας (μέρος 1ο)

Δωρεάν εφαρμογές για επεξεργασία φωτογραφίας (μέρος 1ο)
ired.gr

Σίγουρα το Adobe Photoshop παραμένει ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς στην επεξεργασία φωτογραφίας, αλλά το υψηλό κόστος του, η μεγάλη δυσκολία εκμάθησης και οι εξειδικευμένες λειτουργίες του το κάνουν χρήσιμο μόνο για επαγγελματίες του χώρου των γραφικών.

Ο απλός οικιακός χρήστης όμως, δεν έχει ανάγκη «ένα κανόνι για να πυροβολάει σπουργίτια», οπότε, η εξεύρεση ενός προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφίας πιο φιλικού στη χρήση και - ακόμη καλύτερα - δωρεάν είναι επιβεβλημένη.

Δείτε λοιπόν τις προτάσεις μας παρακάτω. Σ’ αυτό το πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με τις επιτραπέζιες εφαρμογές - για PC, Mac, Linux - και στο επόμενο θα περάσουμε στις κινητές πλατφόρμες iOS και Android.

Επιτραπέζιες εφαρμογές

GIMP

02

Συχνά έχει ονομαστεί το Photoshop του φτωχού και όχι άδικα. Ξεκίνησε από την πλατφόρμα του Linux για να εξαπλωθεί σε Windows και Mac και είναι πράγματι ένας άξιος δωρεάν αντικαταστάτης του Photoshop. Είναι ένα πρόγραμμα με επαγγελματικές δυνατότητες αντίστοιχες του Photoshop και πραγματικά μπορεί να λύσει τα χέρια στον κάπως πιο ψαγμένο απλό χρήστη, αλλά και στον επαγγελματία ακόμη που δε θέλει να δώσει κάτι εκατοντάδες ευρώ για το θηρίο της Adobe.

Κάνει για Windows, macOS, Linux.

PhotoScape

03

Ένα πιο απλοϊκό πρόγραμμα που απευθύνεται στον απλό χρήστη που θέλει να κάνει μια βασική επεξεργασία στις φωτογραφίες του, slideshows και animated GIFs, να συλλαμβάνει εικόνες από την οθόνη του και να συνδυάζει ή να χωρίζει φωτογραφίες. Αν και είναι δωρεάν, ανήκει στο μεγαλύτερο πακέτο Open Candy network (https://www.digitaltrends.com/go/?provider=manual&url=http%3A%2F%2Fwww.opencandy.com%2Ffaqs%2F) και γι’ αυτό θα σας παρουσιάζει περιστασιακά διαφημίσεις για άλλες «προτεινόμενες» εφαρμογές. Κάνει όμως καλά τη δουλειά του κατά τ’ άλλα.

Κάνει για Windows, macOS.

Δείτε ακόμη: 5 καταπληκτικές εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών που μας ενθουσίασαν 

The Nik Collection

04

Το The Nik Collection είναι μια συλλογή προγραμμάτων - μια σουΐτα κοινώς - που κάνουν διάφορες εργασίες, παρέχοντας επαγγελματικά αποτελέσματα σε απλό περιβάλλον χρήσης. Λειτουργεί και σαν plug-in για το Photoshop και σαν ξεχωριστά προγράμματα. Ήταν επί πληρωμή, αλλά η Google αποφάσισε να το παρέχει δωρεάν αφότου το αγόρασε από το δημιουργό του. Η σουΐτα περιλαμβάνει τα: Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, Sharpener Pro, Dfine και HDR Efex Pro. Μπορείτε να κάνετε «παλαίωση» σε εικόνες, να αλλάξετε συγκεκριμένα χρώματα, να βελτιώσετε τη χρωματική απόδοση και ευκρίνεια φωτογραφιών, να τις κάνετε ασπρόμαυρες και σε διάφορες μονόχρωμες αποχρώσεις, να φτιάξετε εικόνες HDR από μία και μόνο πόζα και άλλα πολλά με το συνδυασμό των εφαρμογών της σουΐτας.

Κάνει για Windows και Mac.

paint.NET

05

Εδώ έχουμε την περίπτωση όπου ο μαθητής έβαλε το δάσκαλο «να φάει τη σκόνη του». Το paint.NET ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια από ένα κολέγιο να φτιάξουν ένα πρόγραμμα καλύτερο από το γνωστό και φτωχό Microsoft paint για Windows. Ο σκοπός ήταν να φτιαχτεί μια εφαρμογή με περισσότερες δυνατότητες και τελικά κατέληξε να γίνει μια εφαρμογή που πλησιάζει το Adobe Photoshop σε κάποια σημεία. Αρκετά πιο εύχρηστο όμως από αυτό, δίνει τη δυνατότητα στον απλό χρήστη να κάνει από απλή επεξεργασία, μέχρι και προχωρημένη.

Κάνει για Windows.

Δείτε ακόμη: Φτιάξτε τις φωτογραφίες σας στο Internet 

Online εφαρμογές

pixlr.com

06

Περνάμε σε μια κατηγορία που στέκεται και σε desktop και σε Mobile πλατφόρμες, γιατί λειτουργεί μέσα σε έναν browser - κάτι κοινό και στις δύο πλατφόρμες - αλλά δε θα συνιστούσαμε τη χρήση της σε κινητά λόγω της μικρής τους οθόνης.

Το pixlr.com είναι μια εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών που δουλεύει μέσα από τον browser σας. Χωρίζεται σε δύο εφαρμογές ουσιαστικά, την Pixlr Editor (advanced) και την Pixlr Express (efficient). Το καλό εδώ είναι ότι παρέχονται και οι εκδόσεις για iOS και Android ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε και σε smartphone ή tablet χωρίς την ανάγκη του browser.

Το μεν Pixlr Editor είναι μια πιο «Photoshop» εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφίας, αλλά και αρκετά πιο απλή στη χρήση. Από την άλλη το Pixlr Express είναι πιο «εφετζίδικο» και σας επιτρέπει να παίξετε με τις φωτογραφίες σας προσθέτοντάς τους διάφορα εφέ.

Κάνει για Windows, macOS, Linux, iOS, Android.

Sumopaint

07

Το Sumopaint είναι ένα «Photoshop lite» και είναι πραγματικά καλό σε ό,τι κάνει. Έχει ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό του Photoshop, μπόλικα εργαλεία και μια μινιμαλιστική σχεδίαση που δεν κουράζει το μάτι, αλλά συγκεντρώνεται στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε με αυτό. Απευθύνεται περισσότερο σε προχωρημένους ή επαγγελματίες χρήστες που απλά δε θέλουν να δώσουν ένα σκασμό λεφτά για το αυθεντικό Photoshop. Υπάρχει και μια έκδοσή του για κατέβασμα σε desktop αν σας ενδιαφέρει.

Κάνει για Windows, macOS, Linux, iOS, Android.

iPiccy

08

Αν είστε φίλος του Microsoft Paint και τα θηρία τύπου Photoshop σας τρομάζουν, τότε το iPiccy μάλλον είναι για σας. Σας επιτρέπει να επεξεργάζεστε φωτογραφίες με έναν αυτόματο τρόπο, εφαρμόζοντας εφέ σε ολόκληρη τη φωτογραφία. Διορθώστε μια φωτογραφία επιβάλλοντάς της το αντίστοιχο εφέ διόρθωσης και αυτό ήταν. Μπορεί να σας φαίνεται απλοϊκό, αλλά φτάνει σε μεγάλο βάθος επεξεργασίας με το συνδυασμό των διαφόρων εφέ που παρέχει. Φτάνει μέχρι την επεξεργασία ρυτίδων, μάσκαρα, δέρματος σε πρόσωπα πέρα από τα απλά που μπορεί να θέλουμε. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι δεν έχει αναίρεση (undo), οπότε, αν κάτι δεν πάει καλά, αρχίζετε από την αρχή.

Κάνει για Windows, macOS, Linux, iOS, Android.

Δείτε ακόμη: Διορθώστε τις selfies και τα πορτρέτα σας στο iPhone 

PicMonkey

09

Μια εφαρμογή online που θα σας βοηθήσει να κάνετε γρήγορη και εύκολη επεξεργασία των εικόνων σας και να τις μετατρέψετε σε μίνι αριστουργήματα. Έχει τέσσερα κύρια εργαλεία: Editing (Επεξεργασία), Touch Up (Διόρθωση), Design (Σχεδίαση), και Collage (Σύνθεση). Πρόκειται για μια εφαρμογή που κάνει για τον κάθε απλό και μέσο χρήστη, καθώς παρέχει όλα όσα θα χρειαστεί κανείς για να κάνει από απλές μέχρι και μέτρια προχωρημένες διορθώσεις και μετατροπές στις φωτογραφίες του. Λειτουργεί σε δοκιμαστική έκδοση της πλήρους έκδοσης, αλλά θα σας αφήσει να κάνετε τα περισσότερα από αυτά που θέλετε με αυτήν.

Κάνει για Windows, macOS, Linux, iOS, Android.

easel.ly

10

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν είναι ακριβώς εφαρμογή επεξεργασίας, αλλά κάτι το ιδιαίτερο και την παρουσιάζουμε γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμη σε κάποιους και είναι η μόνη δωρεάν στο είδος της. Το easel.ly είναι μια εφαρμογή «info-graphic» με πληθώρα έτοιμων templates. Αν θέλετε να μετατρέψετε μια φωτογραφία σε chart ή να την συμπεριλάβετε σε μια αναφορά, αυτό θα κάνει η εφαρμογή. Το κενό template θα σας επιτρέψει να προσθέσετε ένα αριθμό από αντικείμενα και εφέ - αν θέλετε να παίξετε και λίγο - και μετά να στείλετε το αποτέλεσμα όπου θέλετε.

Κάνει για Windows, macOS, Linux, iOS, Android.

Συνεχίζεται ...

από Elichord