Άνοδος των μηχανών: Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν;

Άνοδος των μηχανών: Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν;
ired.gr

Το Χόλιγουντ έχει καταλάβει λάθος... Όλες αυτές οι υψηλής τεχνολογίας μηχανές που αναμένονται να κυκλοφορήσουν στο μέλλον δεν θα έρθουν να απειλήσουν ούτε την ανθρώπινη ύπαρξη ούτε τις ζωές μας. Θα έρθουν για τις δουλειές μας...

Το να αντικατασταθεί ο ανθρώπινος παράγοντας από μηχανές είναι ο φόβος του ανθρώπινου είδους εδώ και αρκετούς αιώνες, αλλά με την πάροδο των αιώνων η τεχνολογία αναπτύσσεται όλο και ταχύτερα με αποτέλεσμα να φτάνουμε όλο και πιο κοντά σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή.

Έως τώρα οι τομείς που κινδυνεύουν είναι στο εργοστασιακό και παραγωγικό κομμάτι, καθώς ένα ρομπότ δεν έχει την νοημοσύνη και την αίσθηση της αφής για να αντιληφθεί πότε μπορεί να βλάψει άνθρωπο. Οπότε η συνεργασία ρομπότ με ανθρώπους είναι ακόμα υπό κατασκευή καθώς είναι επικίνδυνη.

Διαβάστε επίσης: Αυτός ο εύκαμπτος αισθητήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αναδιπλούμενες οθόνες

Στο βιβλίο “Homo Deus: A Brief History of Tomorrow”, ο Yuval Noah Harari, ιστορικός του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, αναφέρει: “Θεωρώ πως πρέπει να ανησυχούμε, και εννοώ τώρα!”.

rise of robots 01

Η ανθρωπότητα έχει περάσει φτώχια, λοιμούς, πανούκλα και παρόλα αυτά έχει καταφέρει να αναπτυχθεί και τα έχει αφήσει όλα πίσω της. Εδώ όμως τίθεται θέματα επιβίωσης οικονομικής φύσεως. Ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να αντικατασταθεί από μηχανές και αυτό θα εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας που ήδη είναι σε κρίσιμα ποσοστά σε πολλές χώρες.

Οι οικονομολόγοι Carl Benedikt Frey και Michael Osborne δημιούργησαν έναν αλγόριθμο και υπολόγισαν πως μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα αυξηθεί στην Αμερική το ποσοστό ανεργίας κατά 47% λόγω αυτοματισμού που θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό.

Μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια ώσπου ο CEO μιας εταιρείας αντικατασταθεί από μηχανή, αλλά οι πιο “χαμηλόμισθες” θέσεις είναι εκείνες που κινδυνεύουν πρώτες.

Φημολογείται πως η πρώτη θέση εργασίας που θα αντικατασταθεί είναι οι οδηγοί φορτηγών καθώς ήδη υπάρχει η τεχνολογία αυτοματοποιημένων δρομολογίων και αυτο-οδηγούμενων οχημάτων.

Σκέφτεστε μια καριέρα στρατιωτικού; Επίσης άλλος ένας τομέας που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με θανατηφόρα robots και drones!

Οι άνθρωποι-στρατιώτες πρέπει να σκοτώσουν σε ώρα ανάγκης κι έχουν σκοτώσει ακόμα και πολίτες κατά λάθος”, αναφέρει ο Harari.

Τα ρομπότ θα μπορούσαν να τρέχουν αλγόριθμους με ηθικό περιεχόμενο ώστε να ξεχωρίζουν πότε πρέπει να επιτεθούν και πότε όχι. Επίσης σε περίπτωση που κρατηθούν ως όμηροι, δεν μπορούν να υποκύψουν σε βασανιστήρια ώστε να αποκαλύψουν κρατικά μυστικά.

Στον κλάδο της ιατρικής έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα και έχουμε δει ολόκληρα χειρουργεία να πραγματοποιούνται από μηχανές!

rise of robots 02

Στον κλάδο της παιδείας θα μπορούσαμε να δούμε καθηγητές AI (Artificial Intelligence) να κάνουν μάθημα σε τάξεις, ενώ δικηγόροι θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με τον ίδιο αλγόριθμο που αναφέραμε περί ηθικής.

Ακόμα και στην τέχνη όλα αυτοματοποιούνται σιγά σιγά. Ο Μουσικολόγος David Cope του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα με τίτλο “Experiments in Musical Intelligence” το οποίο είναι σε θέση να γράψει από το μηδέν χορικά του Μπαχ!

Κατά την διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης οι αγρότες κατάφεραν να περάσουν από τον υπάρχον κλάδο τους σε θέσεις εργασίας σε εργοστάσια αρκετά εύκολα. Στην εποχή μας κατά πόσο θα ήταν εφικτό ένας οδηγός ταξί να γίνει software engineer;

Ο Harari προβλέπει πως όσο μειώνονται οι θέσεις εργασίας λόγω της αντικατάστασης του ανθρώπινου δυναμικού από μηχανές, το ρευστό που θα προορίζονταν για τις θέσεις αυτές, θα πηγαίνει όλο στον άνθρωπο που θα έχει δημιουργήσει την εκάστοτε μηχανή, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει τρομερές διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία.

Άσχετα με την επιλογή καριέρας του καθενός μας, το μόνο σίγουρο είναι πως οι επιλογές θα αυξάνονται μελλοντικά. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας πολλοί κλάδοι θα δημιουργούνται και ακόμα πιο πολλοί θα ανανεώνονται και αναπτύσσονται περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης: Φέρτε την Εικονική Πραγματικότητα (VR) στο Mac σας!

Από Emma