Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εκτυπωτή να αγοράσω; -Ένας χρήσιμος οδηγός

Τι εκτυπωτή να αγοράσω; -Ένας χρήσιμος οδηγός
ired.gr

Στη σημερινή εποχή, το να έχεις έναν υπολογιστή μόνο δεν είναι αρκετό. Πάντα θα υπάρξει κάτι που χρειάζεται εκτύπωση - πολλές φορές την τελευταία στιγμή - και όλο και αυξάνονται οι περιστάσεις όπου χρειάζεται να εκτυπώσουμε, κουπόνια, εισιτήρια, οδηγίες, εργασίες των παιδιών μας, έγγραφα της δουλειάς μας και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Από την άλλη, οι εταιρίες βρίσκονται σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό για το ποια θα μας πουλήσει τα μοντέλα της και οι τιμές επίσης, έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, όπου φτάνουν στο σημείο να αγοράζουμε ένα πολυμηχάνημα με 50€ και λιγότερα ακόμη.

Το ζήτημα δεν είναι πια το ποια μάρκα εκτυπωτή να προτιμήσω, όσο το τι είδους εκτυπωτή να πάρω. Οι εταιρίες βγάζουν πάνω-κάτω παρόμοια μηχανήματα, οπότε το ποιο μοντέλο, ποιας εταιρίας θα προτιμήσουμε δεν έχει ουσιαστικά σημασία από άποψη ποιότητας - μιας και όλες οι εταιρίες βγάζουν από φθηνά αξιοπρεπή μηχανήματα, έως πανάκριβα και εξειδικευμένα. Το σημαντικότερο πια είναι να ξέρουμε τι να ζητάμε από έναν εκτυπωτή γιατί αυτό είναι που θα καθορίσει τη μάρκα, το μοντέλο και τα χρήματα που θα δώσουμε γι’ αυτόν.

Με αυτό το σκεπτικό φτιάξαμε τον παρακάτω οδηγό που θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες σας και με βάση αυτές να προβείτε στην αγορά του σωστότερου - κατά το δυνατόν - εκτυπωτή για σας.

1. Εκτυπωτής ή πολυμηχάνημα;

02

Κάποτε, η ερώτηση αυτή θα είχε μια και μόνο απάντηση, όσον αφορά τον απλό χρήστη: εκτυπωτής και ξερό ψωμί. Αυτό γιατί τα πολυμηχανήματα (εκτυπωτής-σαρωτής-φωτοτυπικό-φαξ) ήταν από ακριβά ως απλησίαστα κι έτσι, ένας απλός χρήστης είχε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να αγοράσει έναν απλό εκτυπωτή και ίσως κι ένα επιτραπέζιο σαρωτή (αν τον χρειαζόταν), παρά ένα πολυμηχάνημα.

Σήμερα όμως, με τις τιμές των πολυμηχανημάτων στα 50€ (για ένα αξιοπρεπές μηχάνημα), και την ταυτόχρονη εξαφάνιση των φθηνών εκτυπωτών, η ερώτηση έχει και πάλι μόνο μία απάντηση και αυτή τη φορά είναι: πολυμηχάνημα. Πέραν των δυνατοτήτων για εκτύπωση-σάρωση-φαξ σε ένα και μόνο μηχάνημα που πιάνει και λιγότερο χώρο, έχετε όλες τις δυνατότητες σε ένα πακέτο και - πιστέψτε με - είναι άπειρες οι φορές που θα χρειαστείτε μια απλή φωτοτυπία (ταυτότητας ας πούμε) και θα ευλογείτε τον εαυτό σας που σκέφτηκε και προτίμησε την αγορά ενός πολυμηχανήματος.

Από την άλλη, η αγορά ξεχωριστών μηχανημάτων θα σας κοστίσει όχι μόνο περισσότερο (πολύ) σε χρήμα, αλλά και σε χώρο στο γραφείο-σπίτι σας και μάλιστα η διαφορά θα είναι τόση, που ακόμη και μια βλάβη ενός πολυμηχανήματος που θα σας αναγκάσει να το πετάξετε και να αγοράσετε άλλο, είναι πιο συμφέρουσα.

Άρα, πολυμηχάνημα. Τέλος!

Δείτε ακόμη: Εκτυπωτές AirPrint: 10 μοντέλα για όλες τις ανάγκες σας 

2. Inkjet ή laser

03

Και πάλι κάποτε, η απάντηση θα ήταν μία και μόνη: inkjet. Ο λόγος; Τα laser στοίχιζαν πολύ περισσότερο, απευθύνονταν στο μικρό ή μεγάλο γραφείο, ήταν ογκώδη και ανοικονόμητα, απαιτώντας πολλαπλάσιο χώρο για την εγκατάστασή τους και είχαν ακριβό σέρβις και ανταλλακτικά.

Σήμερα όμως, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Τα σημερινά laser πολυμηχανήματα είναι πια μικρά και κομψά, το σέρβις τους φθηνό, τα ανταλλακτικά τους επίσης προσιτά, κι έτσι το τοπίο θολώνει.

Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές που θα μας οδηγήσουν στη μία ή την άλλη λύση.

Από τη μία, τα inkjet πολυμηχανήματα είναι οριακά φθηνότερα, τυπώνουν ποιοτικότερες φωτογραφίες, έχουν φθηνότερα μελάνια και μηδενικό σέρβις. Χάλασε, το πετάς και παίρνεις άλλο.

Από την άλλη, τα laser έχουν πολύ μεγαλύτερη κάλυψη σε όγκο εκτυπώσεων με αποτέλεσμα τα μελάνια τους να έρχονται τελικά φθηνότερα καθώς τυπώνουν πολύ περισσότερες σελίδες σε σχέση με τα inkjet, με αποτέλεσμα να είναι κατά πολύ πιο οικονομικά για μεγάλο όγκο εκτυπώσεων, και οι εκτυπώσεις τους σε σύνθετα γραφικά και κείμενο είναι ποιοτικότερες από αυτές των inkjet, ενώ αντέχουν και στην κακομεταχείριση καθώς τα μελάνια τους ψήνονται στο χαρτί, κάτι που των inkjet δεν κάνει και μια σταγόνα νερό ή λίγος ιδρώτας μπορεί να καταστρέψει μια φρέσκια εκτύπωση. Επίσης, τα laser είναι συνήθως ταχύτερα από τα αντίστοιχα inkjet και αποδίδουν τη μέγιστη ποιότητα ακόμη και σε απλό χαρτί, ενώ τα inkjet θέλουν ειδικά χαρτιά για να αποδώσουν το μέγιστο της ποιότητας εκτύπωσής τους, ειδικά αν μιλάμε για φωτογραφία, κάτι που ανεβάζει το κόστος εκτύπωσης κατακόρυφα.

Γιατί να μην προτιμήσουμε λοιπόν απευθείας ένα laser πολυμηχάνημα; Το μειονέκτημα των laser μηχανών είναι το σέρβις. Δε θέλουν μόνο μελάνια (τόνερ για την ακρίβεια), αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστούμε αντικατάσταση τυμπάνου (που είναι πάντα πανάκριβο, τόσο ώστε σε ένα φθηνό μηχάνημα συμφέρει να το πετάξεις και να πάρεις άλλο), καθώς και άλλα ανταλλακτικά που έχουν αρκετό κόστος.

Αν λοιπόν, έχετε όγκο εργασιών και εκτυπώνετε πολύ και πολλά, τότε ένα laser πολυμηχάνημα είναι μια εξαιρετική επιλογή καθώς στο inkjet θα σας στοιχήσει «ο κούκος αηδόνι». Αν πάλι θέλετε να τυπώνετε πού και πού κάνα έγγραφο και σας ενδιαφέρει και η φωτογραφία μια στις τόσες, προτιμήστε οπωσδήποτε inkjet.

Δείτε ακόμη: Όλες οι εναλλακτικές λύσεις εκτύπωσης απευθείας από iPhone ή iPad 

3. Ο κούκος και το αηδόνι ή αλλιώς, μελάνια

04

Υπάρχει η παροιμία που λέει: «χάρισέ τους τη μηχανή και θα τους πουλάμε τα ανταλλακτικά» και δε θα μπορούσε να είναι πιο αληθινή απ’ όσο στο χώρο των εκτυπωτών. Τα σημερινά πολυμηχανήματα έχουν φθηνύνει τόσο, όχι γιατί οι εταιρίες μας αγάπησαν, αλλά γιατί ξέρουν ότι για την εκτύπωση θα χρειαστούμε μελάνια.

Και είτε θέλουμε μελάνια για inkjet, είτε τόνερ για laser, το μυστικό είναι ένα: πριν καταλήξετε στην αγορά ενός μηχανήματος κάντε πρώτα μια έρευνα για να δείτε πόσο κοστίζουν τα μελάνια ή τόνερ του και αν υπάρχουν φθηνότερα μελάνια τρίτων κατασκευαστών. Πολλές φορές (τις περισσότερες) ένα φθηνό πολυμηχάνημα, έχει μελάνια που κοστίζουν τόσο, όσο κάνει και η αρχική αγορά του μηχανήματος.

Και κάτι ακόμη: προτιμήστε μηχανήματα που αλλάζει το κάθε χρώμα μελανιού-τόνερ ξεχωριστά και δεν έχουν μόνο ένα μαύρο κι ένα ενιαίο τρίχρωμο (κυανό-ματζέντα-κίτρινο). Θα σας τελειώνει ένα χρώμα και θα πετάτε ολόκληρη την έγχρωμη κασέτα αν δεν προσέξετε το συγκεκριμένο σημείο. Μελάνια-τόνερ ξεχωριστά. Τελεία και παύλα. Θα δώσετε λίγα παραπάνω χρήματα για την απόκτηση του αρχικού μηχανήματος, αλλά θα τα βγάλετε πολλές φορές όταν θα κάνετε αντικατάσταση μελανιών.

4. Δίκτυο ή όχι;

05

Όλοι έχουμε σήμερα ασύρματο-ενσύρματο δίκτυο στο σπίτι μας και σύνδεση Internet. Το να μπορούμε λοιπόν να εκτυπώνουμε από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού μας και από οποιοδήποτε υπολογιστή (αν έχουμε άνω του ενός) ή tablet ή smartphone, χωρίς να πρέπει να είμαστε συνδεδεμένοι με καλώδιο, είναι μια πραγματικά μεγάλη ευκολία.

Αν πηγαίνετε για το απόλυτα φθηνότερο, δε θα έχετε δικτυακές συνδέσεις στο πολυμηχάνημά σας, αλλά αν σας ενδιαφέρει η ευκολία πρόσβασης στον εκτυπωτή (και σαρωτή) από διάφορα μηχανήματα, τότε δώστε ελάχιστα παραπάνω και πάρτε ένα μηχάνημα που να μπορεί να συνδέεται στο δίκτυο και να υποστηρίζει εκτύπωση από smartphone-tablet (αυτά πάνε μαζί συνήθως).

5. Εκτύπωση (και ίσως και σάρωση) διπλής όψης ή όχι;

06

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που πια δε θα μας κοστίσει ένα χέρι, ένα πόδι και το πρωτότοκο παιδί μας για να έχουμε, είναι η εκτύπωση-σάρωση διπλής όψης. Κάποτε έπρεπε να πουλήσουμε σκλάβο ένα μέλος της οικογένειάς μας για να αγοράσουμε ένα τέτοιο μηχάνημα, ήταν αποκλειστικά laser και απευθυνόταν σε μεσαία-μεγάλα γραφεία.

Σήμερα, θα βρείτε το χαρακτηριστικό αυτό ακόμη και σε φθηνά inkjet μηχανήματα (για την εκτύπωση τουλάχιστον) και σε πολλές φορές θα δείτε ότι υπάρχει κι ο feeder για διπλή όψη σάρωσης πολλαπλών σελίδων.

Αν έχετε όγκο εκτυπώσεων η οικονομία στο χαρτί το αξίζει κάτι τέτοιο. Και αν κάνετε συχνά σάρωση πολυσέλιδων εγγράφων, είναι πολύ εύκολο να βρείτε μηχανήματα με τη δυνατότητα αυτή και σε πολύ προσιτές τιμές.

Δείτε ακόμη: Φορητός εκτυπωτής LifePrint για τις φωτογραφίες σας! 

6. Το μέγεθος μετράει;

07

Μπορεί σε άλλες πτυχές της ζωής μας το μέγεθος να παίζει ρόλο, αλλά στις εκτυπώσεις -πιστέψτε μας - είναι πρακτικά ασήμαντο για το μέσο χρήστη.

Αυτό γιατί οι 999 στις 1000 εκτυπώσεις που θα κάνουμε ποτέ (και λίγες λέω) θα είναι σε σελίδα μεγέθους Α4 (το κλασικό χαρτί που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε), οπότε η ύπαρξη ενός πολυμηχανήματος εκτύπωσης-σάρωσης Α3 (το διπλάσιο σε μέγεθος) απευθύνεται μόνο σε όσους πραγματικά έχουν δουλειές που απαιτούν εκτύπωση σε μεγάλα μεγέθη.

Η διαφορά τιμής των μηχανημάτων Α3 από τα Α4 είναι τέτοια, που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση το κόστος κτήσης τους, εκτός κι αν έχετε ανάγκη από τα «χαρίσματά» τους.

7. Ειδικές περιπτώσεις

08

Υπάρχουν και κάποια ειδικά μηχανήματα όπως οι φωτογραφικοί εκτυπωτές θερμικής εκτύπωσης που τυπώνουν αληθινή φωτογραφία (όσο κανένας inkjet) επειδή χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με αυτήν των μεγάλων μηχανών των εταιριών φωτογραφίας. Είναι πια σπάνιο να βρείτε τέτοια και εν γένει δεν συμφέρει η απόκτησή τους, καθώς το πακέτο ειδικού φωτογραφικού χαρτιού-ειδικής μελανοταινίας, κάνει το κόστος εκτύπωσης πραγματικά ασύμφορο. Αν μάλιστα υπολογίσετε ότι τυπώνουν μόνο μικρού μεγέθους Α6 (10Χ15 εκ.) φωτογραφίες, τότε, καταλαβαίνουμε γιατί εξαφανίστηκαν από την αγορά.

Αν θέλετε εκτύπωση πραγματικών φωτογραφιών πηγαίνετε σε ένα φωτογραφείο και δώστε τις φωτογραφίες που θέλετε σε ένα USB stick. Είναι πολύ πιο συμφέρον.

Υπάρχει επίσης ένα μοντέλο εκτυπωτών-πολυμηχανημάτων της EPSON που, ενώ είναι inkjet, τυπώνει με το κόστος ενός laser (μεγάλος όγκος-χαμηλή τιμή ανά σελίδα) καθώς χρησιμοποιεί εξωτερικά μεγάλα δοχεία μελανιού ξεχωριστά για κάθε χρώμα που συνδέονται με σωληνάκια με τον εκτυπωτή (σαν ορός σε ασθενή ένα πράμα) και τον τροφοδοτούν απρόσκοπτα.

Το κέρδος εδώ είναι ότι έχετε την ποιότητα inkjet (με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της) στο χαμηλό κόστος του laser, χωρίς το σέρβις του laser. Αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, πράξτε ανάλογα.

Δείτε ακόμη: Οδηγός διαμόρφωσης ενός εκτυπωτή Wi-Fi ή δικτύου για τον υπολογιστή σας Mac 

8. Το δια ταύτα

Φτάνοντας στο τέλος αυτού του οδηγού αγοράς οικιακού εκτυπωτή τα τελικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Αν κάνετε πολύ μικρό όγκο εκτυπώσεων και φωτογραφιών, προτιμήστε inkjet.
  • Αν έχετε μεγάλο όγκο εκτυπώσεων στο μέγεθος ενός μικρού γραφείου ή οικιακής επιχείρησης, πηγαίνετε στο laser.

Για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, σταθμίστε τις ανάγκες σας και πράξτε ανάλογα. Και προσοχή στα μελάνια.

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status