Facebook - 5 ρυθμίσεις που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας

Facebook - 5 ρυθμίσεις που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας
ired.gr

Ίσως έχετε πολλά χρόνια σαν βετεράνοι χρήστες του Facebook και νομίζετε πως τα ξέρετε όλα. Όμως το γνωστό κοινωνικό δίκτυο έχει εξελιχθεί μέσα στην πάροδο των χρόνων, καθώς χιλιάδες εργατοώρες έχουν ξοδευτεί προκειμένου να το κάνουν αυτό που είναι σήμερα. Έτσι λοιπόν, έχει αποκτήσει πολλά χαρακτηριστικά που ακόμη και βετεράνοι χρήστες του μπορεί να μη γνωρίζουν.

Για να μπορούμε λοιπόν να έχουμε μια καλύτερη και πιο διασκεδαστική εμπειρία με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, ιδού 5 χαρακτηριστικά και κόλπα που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε.

1. Απενεργοποίηση της αυτόματης αναπαραγωγής βίντεο

Ο μέσος «τοίχος» είναι μια συνεχής ροή ενός τεράστιου - πια - αριθμού βίντεο. Και από την έλευση του live-streaming βίντεο και μετά, ο αριθμός των βίντεο έχει αρχίσει και παίρνει κατακλυσμιαίες διαστάσεις. Και το χειρότερο είναι, ότι το Facebook έχει αποφασίσει πως όλα αυτά τα βίντεο πρέπει να αναπαράγονται αυτόματα μόλις περάσουμε από πάνω τους.

Όμως αν ψάχνετε το Facebook μέσω του smartphone σας - κάτι που η πλειοψηφία των χρηστών κάνει - τότε όλες αυτές οι αυτόματες αναπαραγωγές, πέρα από κουραστικές, καταναλώνουν ραγδαία το πολύτιμο και ακριβό πακέτο δεδομένων που ο πάροχός σας σας δίνει. Άρα, για να αναπαράγονται ΜΟΝΟ τα βίντεο που εσείς θέλετε, κάνετε τα εξής:

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Βίντεο > Αυτόματη έναρξη βίντεο (2η επιλογή).
  • Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε να αναπαράγονται τα βίντεο μόνο όταν είστε συνδεδεμένοι μέσω Wi-Fi, μέσω του «drop-down» μενού.

2

2. Μπλοκάρετε τις ειδοποιήσεις γενεθλίων

Οπωσδήποτε το Facebook βοηθάει ιδιαίτερα στο να μας θυμίζει τα γενέθλια των φίλων μας. Όμως, και με δεδομένο ότι ο μέσος χρήστης έχει κάποιες εκατοντάδες ‘φίλους’, κάτι τέτοιο μπορεί περισσότερο να αποβεί κουραστικά ενοχλητικό αντί βοήθειας. Το μπαράζ των ειδοποιήσεων γενεθλίων για εκατοντάδες άτομα που - ας το παραδεχθούμε - δε γνωρίζουμε καν ποιοι πραγματικά είναι, μπορεί να γίνει αφόρητα ενοχλητικό.

Όπερ, απενεργοποιούμε τη ρύθμιση, και θυμόμαστε με ένα καλό κλασικό ημερολόγιο (υπάρχουν άφθονες εφαρμογές γι’ αυτό) τα γενέθλια των αληθινών φίλων μας.

Δείτε ακόμη: Facebook - Οδηγός επιβίωσης για γονείς και παιδιά!

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις > Στο Facebook (1η επιλογή).
  • Πατήστε το «Επεξεργασία» δεξιά.
  • Βρείτε λίγο πιο κάτω τα «Γενέθλια» κάνετε το ‘Ναι’, ‘Όχι’ πατώντας το βελάκι.

3

3. Βγείτε από το Facebook (Log Off) εξ’ αποστάσεως

Μπορεί να μπούμε στο Facebook από κάποιο άλλο υπολογιστή ή φορητή συσκευή για κάποιο λόγο, και μετά να ξεχάσουμε να κάνουμε αποσύνδεση - κάτι που μπορεί να αποβεί τρομακτικό καθώς έχουμε αφήσει το λογαριασμό μας ευάλωτο στα χέρια τρίτων. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους «πονοκέφαλοι» το Facebook έχει μια λειτουργία αποσύνδεσης του λογαριασμού μας από άλλο υπολογιστή ή κινητό εξ’ αποστάσεως. Για να το επιτύχετε ...

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Ασφάλεια.
  • Επιλέξτε το «Από πού έχετε συνδεθεί» (πρώτη επιλογή) και πατήστε «Επεξεργασία» (δεξιά).
  • Θα δείτε μια λίστα όλων των περιοχών από όπου έχετε συνδεθεί και μπορείτε να κλείσετε αυτές που δε θέλετε.
  • Επίσης θα δείτε μια λίστα των συσκευών που έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας και μπορείτε να απενεργοποιήσετε αυτές που δεν θέλετε.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Από αυτό το μενού μπορείτε να δείτε αν ο λογαριασμός σας έχει «χακαριστεί» καθώς μπορείτε να δείτε αν υπάρχουν άγνωστες τοποθεσίες σύνδεσής σας που ποτέ δε βρεθήκατε εκεί, ή συσκευές που δεν γνωρίζετε και είναι συνδεδεμένες στο λογαριασμό σας και ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ.

4

4. Σίγαση ήχου στα αυτο-αναπαραγόμενα βίντεο

Το Facebook πρόσθεσε και τη λειτουργία αναπαραγωγής ήχου στα βίντεο που αναπαράγονται αυτόματα - που λέγαμε παραπάνω - σε μια προσπάθειά του να γίνει ακόμη περισσότερο Youtube-ικό.

Αν δε σας αρέσει μια τέτοια λειτουργία, όπου αντιμετωπίζετε μια ηχητική κακοφωνία που αναπαράγεται από μόνη της χωρίς να σας ρωτήσει καθώς «σκρολάρετε» τον τοίχο σας, μπορείτε να κλείσετε τον ήχο στην εφαρμογή για κινητά ΜΟΝΟ (οι desktop χρήστες θα πρέπει είτε να κλείσουν εντελώς τον ήχο του υπολογιστή τους, ή να απενεργοποιήσουν εντελώς την αναπαραγωγή βίντεο αυτόματα, όπως δείξαμε παραπάνω).

Στο Facebook για iOS - Android λοιπόν ...

  • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις λογαριασμού > Ήχοι.
  • Απενεργοποιήστε το «Ήχοι εφαρμογής» πατώντας το πλήκτρο δεξιά (από πράσινο σε άσπρο).

Δείτε ακόμη: Facebook Messenger - Εξαιρετικά Κόλπα που πρέπει να δοκιμάσετε 

5. Πρόσβαση στα μυστικά Εισερχόμενα Μηνύματα στο Facebook Messenger

Μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι υπάρχει ένα δευτερεύον - και εν πολλοίς άγνωστο - inbox μηνυμάτων στο Facebook Messenger για κινητά. Το Facebook φιλτράρει όλα τα μηνύματα που σας αποστέλλουν άγνωστοι ή άτομα που δεν είναι στους ‘φίλους’ σας. Αντί να τα τοποθετήσει στο κανονικό inbox, τα τοποθετεί σε ένα δευτερεύον κρυφό που είναι κάτι ανάλογο του φακέλου spam στα email μας.

Για να τα δείτε αυτά τα μηνύματα, ανοίξτε το Facebook Messenger και ...

  • Πατήστε στην ετικέτα «Άτομα» (άκρη κάτω δεξιά).
  • Πατήστε το «Αιτήματα μηνυμάτων»
  • Πατήστε το «Εμφάνιση όλων» για να τα δείτε.
  • Μπορείτε να απαντήσετε ή να διαγράψετε κατά την όρεξή σας.

από Elichord