iPhone - Τι ενέργειες πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υπερθέρμανσης;

iPhone - Τι ενέργειες πρέπει να κάνετε σε περίπτωση υπερθέρμανσης;
ired.gr

Η συσκευή σας iPhone ενδέχεται να ανεβάσει θερμοκρασία όταν βρίσκεται σε διαρκή και ενεργοβόρα κατάσταση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Στις παρακάτω γραμμές θα συναντήσετε οδηγίες για το πώς μπορείτε να επαναφέρετε τη θερμοκρασία της συσκευής σας και πώς να αντιληφθείτε έγκαιρα, εάν η συσκευή σας πρόκειται να γίνει πυροτέχνημα (δεν αστειευόμαστε επ’ αυτού).

Το iPhone είναι ένα “καυτό” επίτευγμα της τεχνολογίας, αλλά κατά την υπερθέρμανσή του ενδεχομένως να μην λειτουργεί φυσιολογικά. Η αλήθεια είναι πως δεν συναντάμε συχνά συσκευές iPhone οι οποίες να υπερθερμαίνονται, τουλάχιστον όχι εδώ στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε.

Οι παρακάτω οδηγίες - θα διατηρήσουν “δροσερή” τη συσκευή σας iPhone και θα σας βοηθήσουν ώστε να αποτρέψετε οποιαδήποτε προβλήματα, προερχόμενα από την υπερθέρμανση της συσκευής σας.

Διαβάστε επίσης: Προστατεύστε φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα από παραβίαση 

Βασικές ενέργειες για να διατηρήσετε σε φυσιολογική θερμοκρασία τη συσκευή σας:

  • Αφαιρέστε τη θήκη προστασίας. Ακούγεται προφανές ε; Είναι προφανές και θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό.
  • Μην αφήνετε τη συσκευή σας εντός του αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι θερμοκρασίες που αγγίζουν τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, είναι πολύ υψηλές. Πάρτε το μαζί σας έστω κι αν απομακρυνθείτε μόνο για λίγο από το αυτοκίνητο.
  • Αποφύγετε την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως. Η έντονη ηλιοφάνεια επηρεάζει τη συσκευή και καλό θα ήταν να βρίσκεται σε μία τσάντα ή σε τσαντάκι μέσης.
  • Αποφύγετε την πολύωρη διασκέδαση με παιχνίδια και ιδιαίτερα αυτά με προηγμένα γραφικά, καθώς οι απαιτήσεις από τον επεξεργαστή είναι μεγάλες και ενδέχεται να υπερθερμανθεί αυτός και κατ’ επέκταση και η συσκευή.
  • Εάν έχετε ενεργοποιημένη τη σύνδεση Bluetooth χωρίς να την χρησιμοποιείτε, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε. Μπορείτε να το πράξετε εύκολα από την οθόνη “Κέντρο Ελέγχου”, σύροντας το δάχτυλό σας από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα επάνω και στη συνέχεια, αγγίζοντας το αντίστοιχο εικονίδιο Bluetooth.
  • Απενεργοποιήστε τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας GPS, καθώς αυξάνουν εκθετικά την ήδη ζεστή συσκευή σας. Για να απενεργοποιήσετε τις “Υπηρεσίες Τοποθεσίας”, ακολουθήστε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες Τοποθεσίας.
  • Κατά τη διάρκεια της υπερθέρμανσης, αποφύγετε λειτουργίες κατεύθυνσης χαρτών, turn-by-turn, για να μην επιβαρύνετε επιπλέον τον επεξεργαστή.
  • Αποφύγετε τη φόρτιση μέχρι η θερμοκρασία της συσκευή σας να έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η φόρτιση ως γνωστόν, θερμαίνει τη συσκευή.
  • Μία καλή λύση είναι η ενεργοποίηση της λειτουργίας “Χρήση σε πτήση”, καθώς με μία κίνηση απενεργοποιείτε GPS, Bluetooth, Wi-Fi και φυσικά δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Η λειτουργία “Χρήση σε πτήση” είναι προσπελάσιμη από το Κέντρο ελέγχου (Μπορείτε να δείτε παραπάνω το πώς έχουμε πρόσβαση στην οθόνη του).
  • Μία τελευταία ενέργεια είναι να το αφήσετε από τα χέρια σας (προτείνουμε να το απενεργοποιήσετε). Ενδεχομένως να σας φανεί ακραίο αλλά η θερμοκρασία του σώματος, σίγουρα δεν βοηθά στο να πέσει η θερμοκρασία της συσκευής. Πιέστε το πλήκτρο απενεργοποίησης παρατεταμένα μέχρι να εμφανιστεί ο slider απενεργοποίησης. Σύρετε στη συνέχεια για απενεργοποίηση.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι σίγουρο πως θα βοηθήσουν στο να ρίξετε άμεσα τη θερμοκρασία της συσκευής σας, πριν προλάβει αυτή να δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα.
Αν δεν προλάβετε, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα επισκευαστικό κέντρο για να γίνει επίσημος έλεγχος στη συσκευή σας.

temprature 01

Σε τι θερμοκρασίες λειτουργεί;

Η συσκευή iPhone είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί σωστά σε θερμοκρασίες μεταξύ 0º και 35º C. Για τις περισσότερες χώρες το εύρος είναι ικανοποιητικό, εξαιρείται η χώρα μας κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και τους πολύ κρύους του χειμώνα. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για θερμοκρασίες που εκθέτετε τη συσκευή σας και να την προφυλάσσετε από τις ακραίες, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα.

Τι συμβαίνει όταν μία συσκευή iPhone υπερθερμαίνεται;

Εάν η συσκευή σας υπερθερμανθεί, θα εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα.

“To iPhone πρέπει να κρυώσει για να μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε”

Η εικόνα αυτή θα εμφανιστεί σε όλη την οθόνη της συσκευής σας, εκτός αν χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα πλοήγησης, τότε θα εμφανιστεί σε αναδυόμενο πλαίσιο.
Για να χρησιμοποιήσετε ξανά τη συσκευή σας το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να την απενεργοποιήσετε και να την μετακινήσετε σε δροσερό περιβάλλον και να την αφήσετε για λίγα λεπτά.

Ας δούμε τι δυσλειτουργίες ενδέχεται να παρουσιαστούν όταν η συσκευή σας έχει υπερθερμανθεί:

  • Η συσκευή σταματά να φορτίζει.
  • Η οθόνη μειώνει τη φωτεινότητά της, τείνει στο μαύρο.
  • Όλα τα mobile radios θα εισέλθουν σε κατάσταση χαμηλής ισχύος. Το σήμα μπορεί να εξασθενήσει κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής.
  • Το φλας της κάμερας είναι προσωρινά απενεργοποιημένο.
  • Ενδέχεται τα παραπάνω να σας ανησυχήσουν, εάν τα συναντήσετε για πρώτη φορά. Πέραν όμως της στέρησης χρήσης της συσκευής για κάποιο διάστημα, συνήθως δεν ακολουθούνται από χειρότερες δυσλειτουργίες. Μεταφέρετε άμεσα τη συσκευή σας σε φυσιολογική θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Είναι πιθανό η συσκευή iPhone να εκραγεί;

Ειλικρινά είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατο. Υπάρχουν περιστατικά όπου συσκευές iPhone έχουν υπερθερμανθεί σε καταστροφικά επίπεδα, ιδίως μέσα σε αυτοκίνητα τα οποία προκάλεσαν την ανάφλεξη και την έκρηξη της συσκευής. Ένα ακόμη περιστατικό ήταν η πτώση συσκευής iPhone στο νερό χωρίς εμφανή προβλήματα στην αρχή. Όμως το θαλασσινό νερό προχώρησε σε διάβρωση της συσκευής και στη συνέχεια σε έκρηξη. Θα πρέπει λοιπόν εάν η συσκευή σας έρθει σε επαφή με υγρό στοιχείο, να ελεγχθεί από ειδικό, ακόμη κι αν λειτουργικά δεν παρουσιάζει προβλήματα.

Πριν λίγες ημέρες αναρτήθηκε video στο διαδίκτυο όπου έκρηξη επήλθε σε iPhone εντός καταστήματος επισκευής. Το iPhone 6 Plus είχε δεχθεί πτώση. Επισκεπτόμενος ο κάτοχος το επισκευαστικό κέντρο και κατά τη διάρκεια ελέγχου, από τη συσκευή άρχισε να βγαίνει καπνός. Ο ιδιοκτήτης πανικοβλήθηκε και το πέταξε από τα χέρια του. Η ενεργοποίηση της ανάφλεξης προκλήθηκε κατά την πίεση της σπασμένης οθόνης της συσκευής.

Δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω:

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Αυστραλία. Όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, δεν ήταν η πρώτη φορά που του συνέβη αυτό το περιστατικό. Πριν 3 χρόνια περίπου μία άλλη συσκευή iPhone 5, κατά τον ίδιο τρόπο εξερράγη. Φυσικά σε καμία από τις περιπτώσεις δεν ευθύνεται η εταιρεία Apple, καθώς δεν οφείλονται οι εκρήξεις σε κατασκευαστικές αστοχίες.

Οι συσκευές “καπνίζουν”, λόγω δύο χημικών ουσιών που βρίσκονται στο εσωτερικό της μπαταρίας και κατά την επαφή τους με τον ατμοσφαιρικό αέρα, αναφλέγονται.

Αν αναρωτιέστε για το αν υπάρχει περίπτωση οι συσκευές iPhone να ανατιναχθούν, είναι γιατί πρόσφατα είχαν συμβεί πολλά περιστατικά υπερθέρμανσης με τις συσκευές Samsung Galaxy Note 7, οι οποίες μετά από υπερθέρμανση σε επικίνδυνα επίπεδα, εκρήγνυνται. Η Samsung αναγκάστηκε αρχικά να αντικαταστήσει τις προβληματικές συσκευές και στη συνέχεια να ανακαλέσει το προϊόν από την αγορά με ζημία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: iOS 10 - 8 ενέργειες που θα βελτιώσουν απίστευτα τη μπαταρία 

Παρότι είναι ανησυχητικό ως γεγονός, φαίνεται να έχει απομονωθεί μόνο σε μία συγκεκριμένη έκδοση της σειράς Galaxy και φυσικά κανένα μα κανένα της σειράς iPhone της Apple. Οι εταιρείες δυστυχώς εξαρτώνται από τους προμηθευτές εξαρτημάτων που επιλέγουν, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων μπαταρίας. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα το οποίο να προκλήθηκε από ελαττωματικό εξάρτημα, πλην των περιστατικών της εταιρείας Samsung.

Απευχόμαστε οποιουδήποτε τέτοιου είδους περιστατικά. Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες μας και να είστε σίγουροι πως δεν πρόκειται σε σας να συμβεί παρόμοιο περιστατικό. Εάν κάτι από τα παραπάνω χρειάζεται μεγαλύτερη διευκρίνιση, παρακαλούμε ενημερώστε μας στα σχόλια.

από DINFUN