Η Apple ανακοίνωσε πως το περιεχόμενο των εγγράφων της Wikileaks αφορά προβλήματα που έχουν πλέον διορθωθεί

Η Apple ανακοίνωσε πως το περιεχόμενο των εγγράφων της Wikileaks αφορά προβλήματα που έχουν πλέον διορθωθεί
ired.gr

Πρόσφατα, μια νέα διαρροή εγγράφων από τη Wikileaks, έφερε στην επικαιρότητα, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της ασφάλειας των συσκευών μας, κυρίως όμως σε σχέση με τις πολιτικές που ασκούνται από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις “υπηρεσίες ασφαλείας” τους. Τώρα, κατά πόσο δικαιολογείται ο τίτλος αυτός όταν τελικά οι υπηρεσίες αυτές αποδεδειγμένα προσπαθούν (άλλοτε επιτυχώς, άλλοτε όχι) να “σπάσουν” τις προστασίες των κατασκευαστών, είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση και δεν ξέρω αν ο παρόν χώρος είναι ο κατάλληλος για να την ανοίξουμε καθώς εμπεριέχει και πολιτικές προεκτάσεις.

Η Apple “σήκωσε το γάντι” λοιπόν και απάντησε στις νέες αυτές αποκαλύψεις, οι οποίες αφορούσαν κυβερνητικά προγράμματα τα οποία εστίαζαν στην απόκτηση πρόσβασης σε συσκευές που έτρεχαν τα λειτουργικά συστήματα της εταιρείας OS X και iOS. Με δήλωση του εκπροσώπου της στο TechCrunch, η Apple ισχυρίζεται πως αυτά τα έγγραφα είναι παλιά και πως τα “κενά” που παρουσιάστηκαν έχουν “κλείσει”, από καιρό.

Με βάση τις επίσημες απαντήσεις που δόθηκαν, το κενό ασφαλείας που αφορούσε τις συσκευές iPhone, σχετιζόταν με το μοντέλο iPhone 3G και διορθώθηκε το 2009, ενώ, τα αντίστοιχα κενά ασφαλείας των υπολογιστών Mac, διορθώθηκαν στους υπολογιστές που κατασκευάστηκαν μετά το 2013.

Προσωπικά θεωρώ πως αυτή η απάντηση αυτή είναι απλά μία επιβεβαίωση των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί και που αναφέρονται στα έγγραφα που διέρρευσαν. Ενώ ορθώς η εταιρεία εστιάζει στη διόρθωση του προβλήματος, αφήνει να εννοηθεί πως το iPhone 3G και μέρος των υπολογιστών Mac που κατασκευάστηκαν προ του 2013 είχαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας, καθώς οι διορθωτικές κινήσεις της εταιρείας κινήθηκαν αποκλειστικά στο επίπεδο του νέου hardware.

01

“Ελέγξαμε το περιεχόμενο των διαρροών από τη Wikileaks. Με βάση τις αρχικές αναλύσεις μας, το αναφερόμενο πρόβλημα στις συσκευές iPhone αφορούσε μόνο το μοντέλο iPhone 3G, το οποίο και διορθώθηκε με την κυκλοφορία του iPhone 3GS, το 2009. Επιπροσθέτως, όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν για τους υπολογιστές Mac έχουν διορθωθεί σε όλα τα μοντέλα μας που κατασκευάστηκαν μετά το 2013.

Δεν υπήρξε κάποια διαπραγμάτευση με τη Wikileaks. Τους ενημερώσαμε για την προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να μας παραδώσουν επίσημα τα στοιχεία που διαθέτουν. Έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει κάποια επιπρόσθετη πληροφορία. Είμαστε οι “ακούραστοι αμυντικοί παίκτες” για την ασφάλεια των χρηστών μας και δεν θα διστάσουμε να τα βάλουμε με όσους την απειλούν.”

Διαβάστε επίσης: Παρουσίαση: Αυτά είναι τα AirPods της Apple!

Τα νέα αυτά έγγραφα αποτελούν μέρος της - σε εξέλιξη - διαρροής που τιτλοφορείται “Vault 7”, η οποία και εστιάζει στις υπηρεσίες της CIA. Με την κωδική ονομασία "Dark Matter”, τα έγγραφα αυτά έχουν περιγράψει τεχνικές απόκτησης μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε υπολογιστές Mac, μέσω ενός USB stick.

Στο δια ταύτα

Το πιθανότερο είναι πως η απάντηση της Apple κάλυψε την πλειοψηφία των χρηστών της. Όχι εμένα. Εφόσον δεν υπάρχει καμία αναφορά για διορθώσεις επί του λογισμικού, ίσως κάποιος δημοσιογράφος θα έπρεπε να θέσει το ερώτημα στην εταιρεία ως προς την ασφάλεια των κατόχων υπολογιστών Mac, οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί έως και το 2013. Ένσταση για το iPhone 3G δεν έχω (πλέον), καθώς πρόκειται για μία συσκευή που έτσι κι αλλιώς δεν υποστηρίζεται πλέον και οι κάτοχοί του έχουν γνώση πως το χρησιμοποιούν με δική τους ευθύνη.

Ίσως βέβαια και να πρόκειται απλά για μία εσφαλμένη διατύπωση. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ πως είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την εταιρεία με καθαρές δηλώσεις, χωρίς αστερίσκους και υπονοούμενα. Ο καλός “αμυντικός” (εφόσον χρησιμοποίησε η Apple αυτόν τον όρο στην απάντησή της) δεν ξέρει μόνο να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, αλλά και να οργανώνει την άμυνα της ομάδας του, συζητώντας ανοικτά για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις επιθέσεις των αντιπάλων.

Η εσωστρέφεια, σε βάθος χρόνου, είναι η τροχοπέδη της πραγματικής ανάπτυξης. Όπως αυτό ισχύει για τις κρατικές οικονομίες, ισχύει και για τις εταιρείες.

από Kostthem