Apple: Δεν υπήρξαν παραβιάσεις στο iCloud ή στα Apple ID’s των χρηστών

Apple: Δεν υπήρξαν παραβιάσεις στο iCloud ή στα Apple ID’s των χρηστών
ired.gr

Όπως ήδη θα έχετε ακούσει / διαβάσει, τις τελευταίες ημέρες άλλο ένα επεισόδιο που σχετίζεται με την ασφάλεια των συστημάτων της Apple είναι σε εξέλιξη. Την προηγούμενη φορά τελικά είχε αποδειχθεί πως οι wannabe stars (sorry, απεχθάνομαι τον όρο “celebrities”) είχαν παραδώσει κανονικά και με το νόμο τα στοιχεία τους, πέφτοντας θύματα “ψαρέματος”, συνήθως μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Πριν γίνουν σταρ, θα πρότεινα πρώτα να μάθουν τους βασικούς κανόνες ανάγνωσης, αλλά ok, καλύτερα να περάσουμε στο τρέχον επεισόδιο.

Η Apple λοιπόν, ανακοίνωσε πως οι ομάδες που την απείλησαν ζητώντας λύτρα, αναφέροντας πως έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς iCloud, απλά, έλεγαν ψέματα. Σε απάντηση της εταιρείας στο Fortune, τονίστηκε πως δεν έχουν παραβιαστεί τα συστήματα της Apple και πως αν κάποιος έχει πρόσβαση σε κάποιο λογαριασμό, αυτό θα συμβαίνει επειδή ο κάτοχος του λογαριασμού έχει παραδώσει τα στοιχεία του μέσω “υπηρεσιών τρίτων”.

Οι διευκρινίσεις αυτές έρχονται ως απάντηση προς την ομάδα των hackers με την ονομασία "Turkish Crime Family”, οι οποίοι είχαν ισχυριστεί πως είχαν πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια λογαριασμούς iCloud. Η ομάδα αυτή είχε ζητήσει λύτρα τα οποία η Apple δεν κατέβαλε και αφού έληξε η προθεσμία που είχε τεθεί, ...τίποτα δεν έγινε. Αν και, είναι πιθανό να εμφανιστούν μερικές φωτός από wannabe stars που ακόμα δεν έμαθαν να διαβάζουν σωστά τα mails τους. Αυτό δεν μας χαλάει φυσικά...

Διαβάστε επίσης: Προστατεύστε φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα από παραβίαση

Για την ιστορία, η ομάδα Turkish Crime Family είχε ζητήσει ως λύτρα 150.000 δολάρια σε bitcoins, κάτι που από μόνο του είναι ύποπτο, καθώς αν πραγματικά κάποιοι χάκερς είχαν πρόσβαση στα συστήματα της Apple, μάλλον τα ποσά που θα ζητούσαν θα ήταν πολλαπλάσια. Αρχικά η ομάδα είχε αναφέρει πως είχε πρόσβαση σε 300 εκατομμύρια λογαριασμούς, ενώ στη συνέχεια ο αριθμός αυτός αυξήθηκε, φτάνοντας τα 627 εκατομμύρια. Οι χάκερς ανέφεραν πως είχαν προβεί στην επαλήθευση των 220 εκατομμυρίων λογαριασμών και πως αυτοί δεν είχαν ενεργοποιημένη την πιστοποίηση δύο σημείων (two-factor authentication).

H Apple τονίζει πως δεν θα πρέπει να έχουμε τον ίδιο κωδικό σε όλους τους λογαριασμούς μας. Υπήρξαν στο παρελθόν περιστατικά, όπου hackers αποκτούσαν πρόσβαση μέσω “ψαρέματος” σε λογαριασμούς Yahoo και στην πορεία, δοκίμαζαν τα ίδια συνθηματικά στους λογαριασμούς iCloud των ίδιων χρηστών.

Ο εκπρόσωπος της Apple τόνισε στο Fortune πως η εταιρεία τσεκάρει συνέχεια τα συστήματά της για να εντοπίσει περιστατικά μη εξουσιοδοτημένων προσβάσεων, αλλά και πως συνεργάζεται με τις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να εξαρθρωθούν οι σπείρες των κυβερνο-εγκληματιών.

Παρακολουθούμε το ζήτημα και θα σας κρατάμε ενήμερους.

από Kostthem