Προστατεύστε φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα από παραβίαση

Προστατεύστε φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα από παραβίαση
ired.gr

Γνωρίζετε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τις ιδιωτικές φωτογραφίες και το προσωπικό σας περιεχόμενο από hackers; Εμείς σας προτείνουμε να λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ακολουθώντας τις οδηγίες μας.

Νέος γύρος δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο κάνει λόγο για επανάληψη διαρροών προσωπικών δεδομένων κάποιων celebrities, από hackers. Παρότι οι συγκεκριμένες ενέργειες επιβαρύνουν καθαρά τους “εγκληματίες” εν τούτοις έρχονται να υπενθυμίσουν πόσο ευάλωτοι είναι οι χρήστες από πλευράς ασφάλειας, στον ψηφιακό κόσμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευτείτε, όπως θα κάνατε άλλωστε και στον πραγματικό κόσμο. Δεν πρέπει απλά να κλείσετε την είσοδο, θα πρέπει να να την κλειδώσετε με κλειδαριές ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: iOS 10 - 8 ενέργειες που θα βελτιώσουν απίστευτα τη μπαταρία 

Είτε πρόκειται για την υπηρεσία iCloud της Apple, είτε για λογαριασμούς Google, Microsoft, Dropbox ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση αδύναμων, επαναλαμβανόμενων, συνθηματικών πρόσβασης και να αρχίσετε να δημιουργείτε ισχυρά μοναδικά συνθηματικά, με πολλά επίπεδα ασφάλειας. Αντιλαμβανόμαστε πως για τους περισσότερους χρήστες ίσως να είναι μια ταλαιπωρία, όμως μόνο έτσι θα μπορέσετε να προστατεύσετε την ψηφιακή περιουσία σας. Ας δούμε τι μέτρα ασφαλείας μπορείτε να λάβετε ώστε όπως προστατεύετε το σπίτι σας με ένα σύστημα ασφαλείας από τους επιτήδειους κλέφτες, το ίδιο να κάνετε και για τα δεδομένα σας.

Μην χρησιμοποιείτε αδύναμα συνθηματικά πρόσβασης

Νομίζουμε πως είναι περιττό να συστήσουμε την αποφυγή συνθηματικών όπως “123456” την ημερομηνία γέννησής σας, γενέθλια του οικογενειακού σας περιβάλλοντος, nicknames, ονόματα κατοικίδιων ζώων, παιδιών ή οτιδήποτε συναφές. Με λίγα λόγια οποιοδήποτε συνθηματικό ορίσετε και το θυμάστε εύκολα, το ίδιο εύκολα θα το ανακαλύψει και οποιοσδήποτε τρίτος.

ptotect 01

Χρησιμοποιήστε ισχυρά τυχαία συνθηματικά πρόσβασης

Τα καλύτερα συνθηματικά πρόσβασης είναι τυχαία γράμματα, αριθμοί και σύμβολα. Όσο μεγαλύτερη είναι η σειρά τόσο ισχυρότερο και το συνθηματικό πρόσβασης. Οι περισσότεροι χρήστες είναι αλήθεια δεν παρακρατούν τα μυστικά του κράτους και σπάνια θα πέσουν θύματα ενός hacker, ο οποίος θα προσπαθήσει να εισέλθει στους λογαριασμούς τους. Από τη στιγμή που χρησιμοποιείτε ένα συνθηματικό γιατί να μην είναι κάλλιστα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές;

Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο συνθηματικό σε όλες τις ιστοσελίδες

Ας υποθέσουμε πως έχετε δημιουργήσει ένα λογαριασμό iCloud με ένα ισχυρό συνθηματικό και το ίδιο το χρησιμοποιείτε για να κάνετε εγγραφή σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Για κάποιο λόγο το ηλεκτρονικό κατάστημα πέφτει θύμα hacker o οποίος καταφέρνει να αποκτήσει πρόσβαση στα συνθηματικά. Το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσουν να τα δοκιμάζουν σε γνωστές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας iCloud. Εάν το συνθηματικό που χρησιμοποιείτε είναι διαφορετικό, τότε δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο.

Χρησιμοποιήστε έναν Password manager

Καταλαβαίνουμε πως είναι αδύνατο να θυμάστε ένα ισχυρό συνθηματικό πρόσβασης, πόσο μάλλον δεκάδες που έχετε ανάγκη για διάφορους ιστότοπους και λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν Password manager όπως η εφαρμογή 1Passowrd ή το Lastpass. Θα δημιουργήσουν για εσάς πολυσύνθετα συνθηματικά τα οποία οι ίδιες οι εφαρμογές θα τα συμπληρώσουν αυτόματα στους ιστότοπους που επισκέπτεστε. Οι εφαρμογές υποστηρίζουν επαλήθευση κατόχου με τη λειτουργία Touch ID και αντιγραφή / επικόλληση, χαρακτηριστικά που τις κάνει ιδιαίτερα ελκυστικές.

Μη χρησιμοποιείτε προβλέψιμες ερωτήσεις ασφαλείας

Οι ερωτήσεις ασφαλείας θεωρούμε πως είναι επιβλαβείς για τους χρήστες και πιστεύουμε πως οι διάφορες υπηρεσίες θα πρέπει σταδιακά να τις καταργήσουν. Εάν ανήκετε στους αναγνωρίσιμους ανθρώπους τότε ιστότοποι όπως το Wikipedia μπορούν να παράσχουν απαντήσεις για σας, σε οποιονδήποτε κακόβουλο τις αναζητήσει. Ακόμη κι αν δεν είστε δημόσιο πρόσωπο ενδέχεται η Google να διατηρεί και να παρέχει σε τρίτους απαντήσεις που σας αφορούν. Κάνοντας χρήση των ερωτήσεων ασφαλείας, πολύ εύκολα μπορούν να επαναφέρουν το συνθηματικό του λογαριασμού σας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα σας.

Όπου μπορείτε λοιπόν αποφύγετε τις ερωτήσεις ασφαλείας.

ptotect 02

Χρησιμοποιήστε τις ερωτήσεις ασφαλείας ως επιπρόσθετη ασφάλεια

Εάν μία υπηρεσία που χρησιμοποιείτε επιμένει να αναζητά απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την επαναφορά συνθηματικών, τότε θα πρέπει οι απαντήσεις που θα δώσετε να είναι εντελώς διαφορετικές από τις πραγματικές απαντήσεις. Σημειώστε τες κάπου κι όταν χρειαστεί κάνετε αντιγραφή / επικόλληση.

Μη χρησιμοποιείτε πλέον μόνο ένα συνθηματικό πρόσβασης

Το συνθηματικό πρόσβασης από μόνο του δεν παρέχει όλη την απαιτούμενη ασφάλεια. Αν κάποιος με κάποιον τρόπο ανακαλύψει το συνθηματικό ή τις ερωτήσεις ασφαλείας σας, εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Προσθέστε έναν δεύτερο παράγοντα επαλήθευσης ώστε να αυξήσετε το επίπεδο ασφάλειας επί δύο.

Χρησιμοποιήστε έλεγχο δύο παραγόντων

Οι περισσότερες σημαντικές υπηρεσίες on line αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας iCloud, προσφέρουν έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Από την Apple αποστέλλεται ένας κωδικός στη συσκευή σας iPhone, iPad ή στον υπολογιστή σας Mac, τον οποίο και θα πρέπει να εισάγετε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Άλλες υπηρεσίες χρησιμοποιούν εφαρμογές όπως το Google Authenticator, 1Password ή το Authy, από τις οποίες αποστέλλεται συνθηματικό με SMS. Ενδεχομένως να μην το θεωρήσετε ιδιαίτερα βολικό αλλά είναι πολύ ασφαλές. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων θα σας ενημερώσει επίσης, εάν κάποιος προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

Μην αγγίζετε συνδέσμους από email, υποτίθεται γνωστών ιστοτόπων

Με τον όρο Phishing εννοούμε μεγάλες ποσότητες μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τα οποία περιγράφουν δήθεν πρόβλημα με τον λογαριασμό σας, μία προσφορά ειδικά για εσάς ή οποιοδήποτε άλλο δέλεαρ, προκειμένου να σας προσελκύσουν. Το spear phishing είναι παρόμοια ενέργεια μόνο πιο προσωπική. Συνήθως ο σύνδεσμος παραπέμπει σε μία ψεύτικη ιστοσελίδα στην οποία ο hacker ελπίζει πως θα εισάγετε το συνθηματικό σας ώστε με αυτόν τον τρόπο να το υποκλέψει. Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να αγγίξετε συνδέσμους σε μηνύματα που ζητούν να εισάγετε προσωπικά δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: iOS 10 - Απελευθερώστε χώρο στο iCloud διαγράφοντας περιττά αντίγραφα ασφαλείας 

ptotect 03

Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση προορισμού

Εάν λάβετε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τις γνωστές εταιρείες όπως Apple, Google, Microsoft, Dropbox ή από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία και αναφέρει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό σας, ανοίξτε ένα πρόγραμμα περιήγησης και εισάγετε μόνοι σας τη σελίδα προορισμού για παράδειγμα, iCloud.com, gmail.com, dropbox.com και στη συνέχεια εισάγετε τα στοιχεία σας για να εισέλθετε στον λογαριασμό σας.

Εάν υπάρχει πραγματικά πρόβλημα, θα εμφανιστεί ειδοποίηση στη σελίδα του λογαριασμού σας και τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα βήματα που σας υποδεικνύει το προαναφερθέν μήνυμα.

Η προσωπική παραβίαση δεδομένων είναι όμοια με οποιαδήποτε παραβίαση προσωπικών αγαθών, όπως η παραβίαση του σπιτιού, του αυτοκινήτου μας και το απευχόμαστε. Η on line αποθήκευση ελλοχεύει κινδύνους γι’ αυτό και σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή πρόσθετες πληροφορίες είμαστε σε θέση να σας δώσουμε στα σχόλια.

από DINFUN