Η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του iPad που θα αντικαταστήσει το iPad Air 2

Η Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του iPad που θα αντικαταστήσει το iPad Air 2
ired.gr

Τελικά, και σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες - διαρροές, η Apple αποφάσισε (για λόγους που ίσως χρειαστεί να συζητήσουμε εν καιρώ) να ανακοινώσει τις νέες κυκλοφορίες της μέσω της ιστοσελίδας της και των συνηθισμένων δελτίων τύπου. Κοινώς, το “πολυαναμενόμενο Keynote”, δεν έγινε ποτέ.

Η Apple λοιπόν, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου iPad των 9,7 ιντσών, το οποίο και είναι εξοπλισμένο με τον επεξεργαστή Α9 και με μία φωτεινότερη Retina οθόνη. Το μοντέλο αυτό θα αντικαταστήσει το (εξαιρετικό) iPad Air 2, το οποίο και πλέον καταργείται. Η ονομασία του νέου μοντέλου είναι απλά, “iPad”.

Αφού πρώτα σας τονίσουμε πως οι τιμές που ανακοινώθηκαν δεν περιλαμβάνουν τους φόρους, το μοντέλο των 32GB θα κοστίζει 329$ και των 128GB, 429$. Για να έχετε καλύτερη εικόνα ως προς την επικείμενη τιμολόγηση, σημειώστε πως η Apple πωλούσε έως και χθες το iPad Air 2 στα 399 δολάρια.

Κάτι που σημαίνει πως με το νέο iPad, η εταιρεία προσπαθεί να εισέλθει στη μεσαία κατηγορία. Αρκετοί αναφέρουν την entry level κατηγορία, αλλά κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Στην αγορά σήμερα ένα tablet των (π.χ.) 400€, “παίζει” στη μεσαία κατηγορία (και αυτό μετά βίας) και όχι στην “αρχική - εισαγωγική”, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν αξιόλογα tablets στα 100-200€.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την Apple, καθώς σηματοδοτεί πλέον και επίσημα τον “διαχωρισμό” των Pro μοντέλων, από τα “απλά”. Ασφαλώς και “δεν υπάρχουν” iPad Pro’s, η Apple όμως εμμένει στη χρήση αυτού του όρου, με εξαιρετική αποτυχία, θα προσέθετα. Έχουμε λοιπόν πλέον τα “απλά” και τα “δυνατά” μοντέλα. Τα “απλά” δεν θα φέρουν τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα της Apple και θα κοστολογούνται φθηνότερα.

01

Αν και το νέο iPad μοιάζει αρκετά στο iPad Air 2 το οποίο και αντικαθιστά, διαφέρει σε κάποια σημεία (εκτός της τιμής), όπως στον επεξεργαστή (Α9 αντί Α8Χ), στη φωτεινότερη Retina οθόνη, αλλά και στο form factor, καθώς είναι ελαφρώς παχύτερο και πιο βαρύ. Επίσης, σύμφωνα με τις τεχνικές πληροφορίες του προϊόντος, δεν φέρει αντι-ανακλαστική επίστρωση (anti-reflective coating).

Εκτός του Α9 chip, το νέο iPad των 9,7 ιντσών διαθέτει ανάλυση οθόνης 2048 x 1536 pixels (264 PPI), οπίσθια iSight κάμερα στα 8 megapixels, εμπρόσθια FaceTime κάμερα στα 1,2 megapixels, δύο ηχεία, τζακ ακουστικών 3,5mm και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ο Philip Schiller, ανέφερε σχετικά:

“Το iPad είναι το πιο δημοφιλές tablet στον κόσμο. Οι πελάτες αγαπούν τη μεγάλη, 9,7 ιντσών οθόνη του για τα πάντα, από το να παρακολουθούν ταινίες, να κάνουν FaceTime video κλήσεις, αλλά και για να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν τις φωτογραφίες τους. Οι νέοι πελάτες, αλλά και αυτοί που σκέφτονται να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους θα αγαπήσουν το νέο iPad, χρησιμοποιώντας το στο σχολείο, στο σπίτι και στη δουλειά, με την υπέροχη Retina οθόνη του, το ισχυρό Α9 chip και με έναν αριθμό διαθέσιμων εφαρμογών που πλέον υπερβαίνουν σε αριθμό τα 1,3 εκατομμύρια.”

Το νέο iPad στερείται λειτουργίες των “Pro” μοντέλων, όπως η True Tone οθόνη με το μεγαλύτερο χρωματικό εύρος, τον Smart Connector, την υποστήριξη των Apple Pencil και του Smart keyboard, της 4K βιντεοσκόπησης, της υποστήριξης δικτύων LTE Advanced, των Live Photos, του True Tone flash και του συστήματος τετραπλών ηχείων.

02

Οι παραγγελίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 24 Μαρτίου και τα πρώτα τεμάχια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αρχικώς θα κυκλοφορήσει σε Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Απρίλιο, θα είναι διαθέσιμο σε Δανία, Ινδία, Μεξικό, Νορβηγία, Ρωσία, Τουρκία, καθώς και σε άλλες χώρες που δεν κατονομάζονται. Ένας τρίτος γύρος λανσαρίσματος έχει προβλεφθεί για τον Μάιο.

Η γνώμη μας

Η Apple αποφάσισε να καταπολεμήσει τις μειωμένες πωλήσεις του iPad με τη δημιουργία δύο διαφορετικών “γραμμών”. Την “απλή” και την “Pro”. Το πρόβλημα είναι όμως πως ούτε η “απλή” γραμμή είναι φθηνή (αν και έχει αρκετά καλή τιμή για Apple προϊόν), ούτε η “Pro” είναι... pro.

Ίσως έτσι τελικά η εταιρεία καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές. Αυτό όμως που έχει σίγουρα καταφέρει, είναι να μπερδέψει τον κόσμο με τις συνεχείς αλλαγές ως προς το line up της.

Το νέο iPad έχει συμπαθητική τιμή για Apple προϊόν, αλλά έρχεται και “κουτσουρεμένο”. Εκτιμώ πως ίσως να αξίζει η αγορά του 1-2 μήνες μετά την επίσημη κυκλοφορία του στη χώρα μας, από την ανεξάρτητη φυσικά αγορά, όπου και τότε θα έχουν πέσει οι τιμές.

Αν έχετε iPad Air 2, φυσικά και δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε. Αν και θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες μετρήσεις, εκτιμώ πως ο Α8Χ που “φοράει” το iPad Air 2 δεν είναι ιδιαίτερα πιο αργός από τον Α9 του νέου iPad.

Έχω μόνο μία ερώτηση. Αν και (κατά τη γνώμη μου) είναι εντελώς αποτυχημένη η λειτουργία των Live Photos, ποιο ήταν το πρόβλημα της υποστήριξής τους στο νέο iPad; Τεχνικό ζήτημα δυνατοτήτων της συσκευής δεν υφίσταται, “pro” χαρακτηριστικό δεν το λες, άρα τι; Ας ελπίσουμε πως απλά δεν αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου και στα χαρακτηριστικά που δημοσιεύθηκαν εκ παραδρομής...

Το γεγονός επίσης πως η βιντεοσκόπηση φτάνει έως τα 30 fps σε full HD ανάλυση ενώ η επεξεργαστική ισχύς του μοντέλου θα επέτρεπε άνετα τη λήψη στα 60 fps, το εκλαμβάνω ως μία αθλιότητα της εταιρείας. Συγγνώμη για την έκφραση, αλλά...

Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά αν έπρεπε να βάλω μια βαθμολογία (σε σχέση πάντα με το τι επικρατεί στην αγορά), αυτή, δεν θα υπερέβαινε το πέντε στα δέκα.

από Kostthem