iOS 10 - 8 ενέργειες που θα βελτιώσουν απίστευτα τη μπαταρία

iOS 10 - 8 ενέργειες που θα βελτιώσουν απίστευτα τη μπαταρία
ired.gr

Σήμερα η τεχνολογία των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου, προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση για τη συσκευή iPhone. Εάν τις συγκρίνουμε δε με παλαιότερους τύπους, θα παρατηρήσουμε πως οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι πιο ελαφριές, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ η φόρτισή τους έχει γίνει πιο αποδοτική. Παρόλα αυτά όποιον κάτοχο iPhone και να ρωτήσετε να σας πει τι επιθυμεί να βελτιωθεί στη επερχόμενη συσκευή iPhone, σας εγγυόμαστε πως η βελτίωση της μπαταρίας θα είναι στην κορυφή της λίστας.

Είναι πραγματικότητα πως η συσκευή iPhone στερεί σε ποσότητα και στην καλή διαχείριση της υπάρχουσας ενέργειας. Εν μέρει δικαιολογείται καθώς οι χρήστες iPhone αφενός σπάνια αφήνουν τις συσκευές τους σε λειτουργία επαγρύπνησης (Stand by mode) κι αφετέρου οι μπαταρίες με τον καιρό φθείρονται.

Γι’ αυτό συστήνουμε την αγορά μιας συσκευής Power Bank ή να έχετε κοντά σας το καλώδιο φόρτισης. Φυσικά υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να αποταμιεύσετε την πολυπόθητη ενέργεια, για μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας της συσκευής σας iPhone. Ας τις δούμε μία μία.

Διαβάστε επίσης: Αποθηκεύστε με ασφάλεια τις φωτογραφίες από το iCloud για να τις διαγράψετε στη συνέχεια από τη συσκευή σας

1. Ανακαλύψτε τους ενόχους

Ορισμένες από τις εφαρμογές είναι ιδιαίτερα “πολυέξοδες” σε ενέργεια. Πώς μπορείτε να τις ανακαλύψετε και να τις “συνετίσετε”;

Σε μία συσκευή iPhone ακολουθήστε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Μπαταρία και στη συνέχεια αναμένετε να συμπληρωθεί η λίστα “Χρήση Μπαταρίας”. Εδώ θα πρέπει να εντοπίσετε ποιες εφαρμογές καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας της συσκευής σας. Μπορείτε να εναλλάξετε τη διάρκεια υπολογισμού μεταξύ των 24 ωρών ή των τελευταίων 7 ημερών.

save battery 02

Στη συσκευή που χρησιμοποιήσαμε στο παράδειγμά μας, ο ένοχος ήταν η εφαρμογή Facebook Messenger και την ακολουθεί η εφαρμογή περιήγησης Safari με 15%. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές έχουν σπαταλήσει από κοινού το 42% της ενέργειας της συσκευής κατά το τελευταίο 24ωρο.

Οι πληροφορίες αυτές βέβαια ενδέχεται να είναι ωφέλιμες σε κάποιους, ενώ σε άλλους χρήστες όχι κι εξηγούμαστε. Τις δύο προαναφερθείσες εφαρμογές τις χρησιμοποιούμε συχνά για παράδειγμα. Αν όμως εντοπίσετε στη θέση τους εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιο σπάνια θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο διαγραφής τους ή αντικατάστασής τους από άλλες λιγότερο ενεργοβόρες.

2. Τροχοπέδη η εφαρμογή Facebook

Εάν χρειάζεστε οπωσδήποτε έναν λόγο για να αποχαιρετήσετε διαπαντός την εφαρμογή του κοινωνικού δικτύου Facebook του λειτουργικού iOS, τότε η κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από ό,τι θα έπρεπε, είναι μια καλή αφορμή. Φαίνεται στη δική μας συσκευή πως η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κατανάλωση σε ποσοστό 27% για την τελευταία εβδομάδα. Ελέγξτε τις δικές σας πληροφορίες με τη μέθοδο που αναλύσαμε παραπάνω και εντοπίστε εάν ομοίως είναι και σε εσάς η “ένοχη” εφαρμογή που προκαλεί αποστράγγιση της ενέργειας, και στη δική σας συσκευή.

Εάν βγάλετε το ίδιο συμπέρασμα, προτείνουμε να απομακρύνετε την εφαρμογή Facebook από τη συσκευή σας και να επισκέπτεστε τον λογαριασμό σας από μία εφαρμογή περιήγησης όπως το Safari. Ενδεχομένως να χάσετε μερικές δυνατότητες αλλά με αντάλλαγμα την αδιάκοπη πρόσβασή σας στο κοινωνικό δίκτυο και συνάμα εξοικονόμηση της ενέργειας της συσκευής σας.

3. Διακόψτε την αυτόματη ώθηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας

Είναι πράγματι απαραίτητο η συσκευή σας να παρακολουθεί συνέχεια την αλληλογραφία σας κάθε λεπτό καθημερινά;

Αυτός είναι ο ορισμός της λειτουργίας της εφαρμογής Mail, “Ώθηση”, φυσικά όχι ανέξοδα. Η κατανάλωση ενέργειας για την αναζήτηση νέας αλληλογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπλέον η προσοχή του χρήστη αποσπάται χωρίς λόγο σε κάθε εισερχόμενη ειδοποίηση.

save battery 03

Δοκιμάστε να εναλλάξετε αυτές τις λειτουργίες από ενεργή σε κατάσταση ανενεργή. Μπορείτε εύκολα να το πράξετε, ακολουθώντας τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Mail > Λογαριασμοί > Νέα δεδομένα > Ώθηση > Ανενεργή. Στη συνέχεια σε κάθε λογαριασμό επιλέξτε λειτουργία “Χειροκίνητα”.

Να θυμάστε: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μηνύματα κειμένου εάν χρειάζεται να ενημερώσετε ή να ενημερωθείτε εκτάκτως.

4. Μειώστε τη φωτεινότητα

Ένα από τα τμήματα της συσκευής iPhone που καταναλώνει τη μεγαλύτερη ενέργεια, είναι η οθόνη της. Το θετικό είναι πως έχετε τη δυνατότητα ελάττωσης της έντασης της οθόνης, η οποία είναι ευδιάκριτη ακόμη και στο 50% της φωτεινότητας. Αρχικά τα μάτια σας δεν θα είναι ευχαριστημένα, και θα επιθυμούν μεγαλύτερη ένταση, αλλά πιστέψτε μας σύντομα θα συνηθίσουν και δεν θα βλέπουν καμία διαφορά στην πράξη. Φυσικά η ενέργεια που θα εξασφαλίσετε με την κίνηση αυτή, είναι ανεκτίμητη.

5. Επιλεκτική απενεργοποίηση των Υπηρεσιών Τοποθεσίας

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μη δικαιολογημένα επιζητούν ενεργοποίηση των Υπηρεσιών Τοποθεσίας. Δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να τις επιτρέπετε να συλλέγουν την τοποθεσία σας, ιδιαίτερα αν γνωρίζετε πως για να το πράξουν χρειάζονται επιπλέον ενέργεια. Μπορείτε να αναζητήσετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις Υπηρεσίες Τοποθεσίας.

Ακολουθήστε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες Τοποθεσίας. Στη συνέχεια μετακινηθείτε στη λίστα και εφαρμογές που αναφέρουν “Πάντα” θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θα τις αφήσετε σε αυτή τη ρύθμιση ή να τις εναλλάξετε σε “Ποτέ”.

6. Επιλεκτική απενεργοποίηση ειδοποιήσεων

Όμοια αντιμετώπιση: Όλες οι εφαρμογές επιθυμούν να σας ειδοποιούν για κάθε μικρή ή μεγάλη πληροφορία τους όλες τις ώρες, μέρα ή νύχτα. Εσείς θα τις αφήσετε κι αν ναι όλες;

Οι ειδοποιήσεις αυτές όχι μόνο σας αποσπούν την προσοχή και καταντούν ενοχλητικές, αλλά καταναλώνουν και ενέργεια. Για να απενεργοποιήσετε ειδοποιήσεις εφαρμογών αγγίξτε το εικονίδιο Ρυθμίσεις > Γνωστοποιήσεις > κι απενεργοποιήστε εφαρμογές ώστε να μην λαμβάνετε συνεχώς ειδοποιήσεις. Θα πρέπει να πατήσετε πάνω σε κάθε εφαρμογή της λίστας και να απενεργοποιήσετε την εναλλαγή “Επιτρέπονται ειδοποιήσεις”.

save battery 04

Ανάλογα με το πόσες εφαρμογές έχετε σκοπό να απενεργοποιήσετε, θα χρειαστείτε και ανάλογο χρόνο. Εάν σας φαίνεται βουνό επιλέξτε να απενεργοποιείτε σταδιακά 10 ανά ημέρα. Κάποια στιγμή θα ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

7. Θήκη προστασίας με ενσωματωμένη μπαταρία

H αγορά μιας θήκης προστασίας με ενσωματωμένη μπαταρία είναι μία εξωτερική λύση για να ενισχύσετε την ενέργεια της συσκευής σας. Πρόκειται για τον πιο εύκολο και γρήγορο δρόμο για να καταφέρετε σχεδόν να διπλασιάσετε τον χρόνο λειτουργίας της, (ανάλογα με την χωρητικότητά της) και παράλληλα να προσφέρετε και την απαραίτητη προστασία στη συσκευή iPhone.

Υπάρχουν πολλοί γνωστοί κατασκευαστές όπως η εταιρεία Mophie, η οποία προσφέρει επιλογές τόσο για τις τελευταίες εκδόσεις iPhone όσο και για τις προηγούμενες. Η έκδοση Juice Pack Reserve για παράδειγμα, συνδυάζεται άψογα με μία συσκευή iPhone 6s / 6 και προσφέρει 1.840 mAh, χωρητικότητα ικανή να διπλασιάσει τη διάρκεια χρήσης της συσκευής σας. Το κόστος είναι στα $54.95.

save battery 05

Κάθε όφελος έχει κι ένα κόστος. Οι θήκες προστασίας με ενσωματωμένη μπαταρία προσθέτουν τόσο σε πάχος όσο και σε βάρος στη συσκευή σας, καθώς πρόκειται για μία θήκη με μπαταρία στο εσωτερικό της.

Διαβάστε επίσης: Χρήση σε πτήση - Δεν είναι μόνο για αεροπορικά ταξίδια 

8. Τοποθετήστε μία νέα μπαταρία

Η συσκευή καθώς και η μπαταρία της με το χρόνο φθείρεται. Εάν εντοπίσετε δυσλειτουργίες κατά τη χρήση της συσκευής σας ή αναίτιες αποστραγγίσεις της μπαταρίας σας, ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της αλλαγής της σε κάποιο επισκευαστικό κέντρο.

Εάν η συσκευή σας καλύπτεται ακόμη από εγγύηση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κατάστημα αγοράς και να ακολουθήσετε τη διαδικασία ελέγχου εντός εγγύησης. Εάν “πιάνουν” όπως λέμε τα χέρια σας στο εμπόριο μπορείτε να αναζητήσετε καλής ποιότητας μπαταρίες κι εργαλεία, ώστε να προχωρήσετε στη αντικατάστασή της (δεν το συστήνουμε).

Πραγματικά εάν ακολουθήσετε κατά γράμμα τις παραπάνω οδηγίες μας σχετικές με ενέργειες που θα βελτιώσουν τη διάρκεια της μπαταρίας σας, τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά. Αν πάλι επιθυμείτε να προσθέσετε χρήσιμες ενέργειες που έχετε ανακαλύψει, μπορείτε να μας τις αναφέρετε στα σχόλια.

από DINFUN