Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελικά τα Macs χρειάζονται Antivirus;

Τελικά τα Macs χρειάζονται Antivirus;
ired.gr

Τα Macs χρειάζονται προστασία από ιούς; Το λειτουργικό macOS είναι ασφαλές για χρήση χωρίς antivirus; Γενικά πόσο εύκολα κολλάνε ιούς;

Ας τα πάρουμε από την αρχή!

Το ερώτημα του κατά πόσο ένας υπολογιστής Mac χρειάζεται antivirus δεν είναι κάτι καινούργιο, και για να πούμε την αλήθεια, κρατάει αρκετά χρόνια. Το έχω συζητήσει, το έχω διαβάσει και το έχω ρωτήσει και η ίδια!

Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις εδώ διίστανται. Ακόμα και στα forums της Apple να ψάξει κανείς θα δει πως “δεν είναι απαραίτητη η χρήση antivirus”.

Ας δούμε μερικούς λόγους υπέρ και κατά των antivirus:

Γιατί τα Macs χρειάζονται προστασία antivirus

  • Δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι γιατί το macOS να μην είναι στόχος διαδικτυακών δραστών, παρόλα αυτά οι στατιστικές παραμένουν μικρότερες κυρίως λόγω του ότι το κοινό που χρησιμοποιεί Mac είναι πολύ μικρότερο των Windows.
  • Υπάρχουν λογισμικά που φαίνονται χρήσιμα αλλά μόνο ασφαλή δεν είναι, ένα καλό antivirus θα προειδοποιήσει πριν την εγκατάσταση τέτοιων λογισμικών.

Γιατί τα Macs δεν χρειάζονται προστασία antivirus

  • Γιατί πολύ απλά οι στατιστικές ως τώρα δείχνουν ότι δεν χρειάζονται
  • Το μεγαλύτερο κοινό, είναι το ευκολότερο (συνεπώς το κοινό των Macs έρχεται τελευταίο)
  • Τα Windows είναι πιο “εύκολα” για να “χακαριστούν”
  • Στα Mac ακόμη κι αν εισχωρήσει ιός είναι πολύ δύσκολο να φτάσει τόσο μέσα στο σύστημα για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά
  • Οι τελευταίες εκδόσεις OS X και macOS (όλα μετά το OS X 10.8 Mountain Lion) έχουν το GateKeeper που αποτρέπει τους χρήστες να κάνουν εγκατάσταση λογισμικού που δεν είναι εγκεκριμένο από την Apple.

Τελικά τα Macs χρειάζονται antivirus;

Η άποψή μου είναι πως αν απλά κάνετε οικιακή χρήση του Mac και χωρίς επαγγελματικούς σκοπούς, δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα αν δεν χρησιμοποιείτε antivirus. Ναι, θα συνεχίσει να είναι ρίσκο, αλλά ήδη η χρήση του διαδικτύου είναι ένα ρίσκο από μόνη της!
Φυσικά, παντού υπάρχουν εξαιρέσεις! Αν χρησιμοποιείτε Mac στο δίκτυο της εργασίας σας ή σε κοινό δίκτυο με Macs και Windows υπολογιστές, το καλύτερο θα ήταν να έχετε ένα antivirus!

Τέλος, αν θεωρείτε πως ο υπολογιστής Mac σας έχει πολύτιμα αρχεία και δεδομένα, καλό θα ήταν να τα έχετε προστατευμένα στο μέγιστο που μπορείτε.

Διαβάστε επίσης: Ελέγξτε τον υπολογιστή σας Mac, για ιούς ... Μισό λεπτό τι είπατε;

Από Emma

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status