Αυτός ο εύκαμπτος αισθητήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αναδιπλούμενες οθόνες

Αυτός ο εύκαμπτος αισθητήρας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αναδιπλούμενες οθόνες
ired.gr

Οι αναδιπλούμενες και εύκαμπτες οθόνες είναι υπό πειραματισμό και δημιουργία εδώ και ένα περίπου χρόνο. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται και ωριμάζει, μερικοί μηχανικοί στο πανεπιστήμιο British Columbia έχουν σχεδιάσει έναν οικονομικό αισθητήρα ο οποίος θα είναι σε θέση να “καταλαβαίνει” διαφορετικά αγγίγματα, ακόμη κι όταν διπλωθεί ή λυγίσει.

Όλα σε ένα Compact πακέτο

“Υπάρχουν αισθητήρες που μπορούν να αντιληφθούν πίεση και άγγιγμα, ένας εκ των οποίων το 3D Touch των iPhone. Επίσης υπάρχουν αισθητήρες που είναι αναδιπλούμενοι, διάφανοι και ελαστικοί.”, σχολιάζει ο Mirza Saquib Sarwar, φοιτητής του UBC στο διδακτορικό του.

“Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε μια συσκευή που θα εμπεριέχει όλες τις παραπάνω λειτουργίες μαζί.”

Το πρωτότυπο έχει διαστάσεις 5cm x 5cm, αλλά η ομάδα αναφέρει πως μπορεί εύκολα να αλλάξει αυτό χωρίς να αυξηθεί ιδιαίτερα το κόστος. Το υλικό αποτελείται από ένα ειδικό gel μαζί με σιλικόνη.

“Είναι εντελώς εφικτό το να γίνει ένας αισθητήρας σε μέγεθος δωμάτιου με αυτό το υλικό, ξοδεύοντας μόνο μερικά δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Και να τοποθετηθούν αισθητήρες στους τοίχους, τα πατώματα, η και σε ολόκληρη την επιφάνεια που θα θέλαμε μια διάφανη και ευλύγιστη οθόνη αφής!”, λέει ο Sarwar.

“Μαλακά” Robots

Ο John Madden, επόπτης του Sarwar, δηλώνει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί στα ρομπότς!

“Προς το παρόν, οι μηχανές δουλεύουν σε ξεχωριστά περιβάλλοντα με τους ανθρώπους γιατί δεν έχουν κάποιον αισθητήρα να ξεχωρίσει την ανθρώπινη φύση και μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Εάν η παρουσία τους ήταν πιο “μαλακή” θα μπορούσαν να ανταλλάζουν εργαλεία με τους ανθρώπους και να σηκώνουν αντικείμενα χωρίς επιβλαβείς συνέπειες”, δηλώνει ο Madden.

Οι πληροφορίες της συγκεκριμένης τεχνολογίας έχουν δημοσιευθεί στο Journal Science Advances και μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω:

Διαβάστε επίσης: Φέρτε την Εικονική Πραγματικότητα (VR) στο Mac σας!

Από Emma