iOS 10.3 - Η αλλαγή του συστήματος αρχείων είναι κάτι πολύ σημαντικό

iOS 10.3 - Η αλλαγή του συστήματος αρχείων είναι κάτι πολύ σημαντικό
ired.gr

Η Apple θα παρουσιάσει μια εντελώς νέα δομή του συστήματος αρχείων του iOS με τη νέα έκδοση 10.3 που θα εμφανιστεί οσονούπω και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να πάρει κανείς ελαφριά.

Πολύ πριν το iPhone υπάρξει καν σαν ιδέα στο μυαλό του Steve Jobs, η Apple στηριζόταν σε ένα σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αρχείων γνωστό σαν «Hierarchical File System» (HFS+) - ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από τη γέννηση του Mac και των OS X και iOS και φτάνει από το 1998 μέχρι τις μέρες μας. Ωστόσο, με την έλευση του iOS 10.3 η Apple «μετακομίζει» σε ένα ολοκαίνουριο σύστημα αρχείων με την ονομασία Apple File System (APFS), σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που έχουμε.

Βελτιστοποιημένο ειδικά για συστήματα αποθήκευσης τύπου Flash/SSD, το APFS θα δίνει άκρα σημασία και προτεραιότητα στην κρυπτογράφηση και ασφάλεια των δεδομένων. Και ακόμη, το APFS είναι πολύ πιο ικανό στο να τα βγάλει πέρα με τις απαιτήσεις των σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων.

Αν και το APFS θα επαναπρογραμματίσει τον τρόπο με τον οποίο οι Apple συσκευές μας θα αποθηκεύουν και θα επεξεργάζονται δεδομένα, οι αλλαγές θα γίνουν στο υπόβαθρο και οι χρήστες δε θα δουν κάποιες φανερές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι συσκευές τους θα εργάζονται στην καθημερινή τους λειτουργία.

Ωστόσο, επειδή η υπάρχουσα έκδοση του iOS που έχουμε, θα περάσει - με την έλευση του iOS 10.3 - σε ένα νέο σύστημα αρχείων (από HFS+ σε APFS), προτείνεται πολύ σοβαρά να έχετε κρατήσει εφεδρικό αντίγραφο της iOS συσκευής σας στο iCloud (και στον υπολογιστή σας μέσω iTunes για σιγουριά) ΠΡΙΝ κάνετε την ενημέρωση στο νέο iOS.

Η Apple, κατά πάσα πιθανότητα, θα ενημερώσει τους χρήστες για την αλλαγή και τη μετάβαση στο νέο σύστημα πριν την επίσημη διάθεση του νέου λειτουργικού. Ωστόσο, καλό είναι να αρχίσετε από τώρα τα backup, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια ή μετά την ενημέρωση σε iOS 10.3 της συσκευής σας. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, είναι το να χάσετε όλα τα αρχεία σας - φωτογραφίες, μουσική, ταινίες κλπ - και σίγουρα δεν το θέλετε κάτι τέτοιο.

Οι περισσότεροι χρήστες - δυστυχώς - βιάζονται να κατεβάσουν κάθε νέα ενημέρωση, λόγω του ενθουσιασμού που δημιουργείται με τα νέα της χαρακτηριστικά, μη φροντίζοντας να έχουν εφεδρικό αντίγραφο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ωστόσο, αν και το iOS 10.3 είναι μια ενδιάμεση ενημέρωση, θα αλλάξει εντελώς το τοπίο όσον αφορά τη διαχείριση των αρχείων μας από τη συσκευή μας. Γι’ αυτό ... «όποιος φυλάει τα ρούχα του ...».

Παρόλο που το iOS 10.3 δε φαίνεται μια σημαντική ενημέρωση, εν σχέσει με μια ενημέρωση όπως το iOS 11 ας πούμε, η Apple αποφάσισε να κάνει θεμελιώδεις αλλαγές τώρα, παρά να περιμένει για την εντελώς νέα έκδοση του iOS το Σεπτέμβριο. Και αυτό είναι προς όφελος όλων των χρηστών, απλά χρειάζεται να είμαστε λίγο προσεκτικοί και προετοιμασμένοι.

Επιπρόσθετα στο νέο σύστημα αρχείων, το iOS 10.3 θα φέρει και κάποιες άλλες αλλαγές όπως νέες προσθήκες στο App Store, κάποια νέα στιλ πληκτρολογίων μόνο για iPad, και μια νέα λειτουργία με το όνομα ‘Find My AirPods’ ( καταλαβαίνετε σε τι αποσκοπεί έτσι;).

Δείτε ακόμη: iOS 10 - Πως να λύσετε τα συνηθέστερα προβλήματα 

από Elichord