Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Adobe Lightroom Mobile - Φέρτε τη δύναμη της DSLR στο smartphone σας

Adobe Lightroom Mobile - Φέρτε τη δύναμη της DSLR στο smartphone σας
ired.gr

Οι κάμερες των smartphone συλλαμβάνουν πολύ μικρότερο εύρος φωτός και χρωμάτων από τις μεγάλες DSLR - αλλά χάρη σε μια νέα αυτοματοποιημένη HDR λειτουργία, το Adobe Lightroom Mobile δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να συλλαμβάνουν φωτογραφίες HDR συγκρινόμενες με τις 32-bit RAW λήψεις μιας DSLR.

Η Adobe θέλει να φέρει την ποιότητα φωτογράφησης στα smartphone λίγο πιο κοντά σε αυτή των DSLR καμερών με τη χρήση λογισμικού και μόνο. Στις 6 Μαρτίου, η εταιρία έκανε ενημερώσεις και στην iOS και στην Android εφαρμογή του Lightroom με μια νέα δυνατότητα που επιτρέπει τη λήψη High Density Range (HDR -Υψηλού Δυναμικού Εύρους) φωτογραφιών σε φορμά DNG RAW.

Το δυναμικό εύρος μιας φωτογραφίας, αναφέρεται στην έκταση της χρωματικής παλέτας που μπορεί να αποτυπώσει μια και μόνη λήψη. Η Adobe ισχυρίζεται ότι η νέα HDR δυνατότητα λήψης κάνει δυνατή τη λήψη φωτογραφιών που μέχρι πρότινος ήταν δυνατή μόνο από DSLR και mirrorless κάμερες. Αν και τα smartphone γενικώς τα πάνε καλά σε σκηνές με καλό και ομαλό φωτισμό, οι λήψεις με υψηλές αντιθέσεις φωτεινών-σκοτεινών περιοχών τείνουν να είναι συνήθως, είτε υπερφωτισμένες («καμένες»), είτε υποφωτισμένες (πολύ σκοτεινές).

Το νέο χαρακτηριστικό απλοποιεί επίσης την επεξεργασία HDR λήψεων: Αφού σαρωθεί η σκηνή από την εφαρμογή, αυτή αποφασίζει αυτόματα το εύρος (τιμές) έκθεσης που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (από -2 μέχρι +2 με ενδιάμεσες στάσεις του 1 βήματος π.χ.) και μετά συλλαμβάνει ασυμπίεστες DNG RAW φωτογραφίες (το φορμάτ ασυμπίεστων αρχείων της Adobe). Αυτές οι τρεις πόζες ευθυγραμμίζονται αυτόματα στη συνέχεια, καθαρίζονται (de-ghost) και ρυθμίζονται τονικά, δίνοντας ένα τελικό αρχείο DNG με ανάλυση 32bit χρώματος ανά κανάλι (σκεφθείτε για σύγκριση ότι οι κοινές φωτογραφίες έχουν 8bit χρώμα ανά κανάλι), κάτι που μέχρι τώρα ήταν παντελώς αδύνατο από κάμερα smartphone.

02

Παρόλο που υπάρχουν εφαρμογές τρίτων που επιτρέπουν τη λήψη HDR - και στα iPhone υπάρχει εγγενώς η δυνατότητα λήψης HDR στην εφαρμογή της κάμερας εδώ και χρόνια - οι λήψεις που κάνουν είναι σε φορμά JPEG που έχει απωλεστική συμπίεση και μόνο 8bit χρώματος και φυσικά πολύ κατώτερα αποτελέσματα. Εννοείται ότι η λήψη των φωτογραφιών κατευθείαν με το Lightroom Mobile σημαίνει και την άμεση επεξεργασία των ασυμπίεστων αρχείων μέσα στην ίδια την εφαρμογή.

Κάθε smartphone όμως δεν έχει την ισχύ να επεξεργαστεί 3 τεράστιες φωτογραφίες ταυτόχρονα (μιλάμε για αρχεία άνω των 100ΜΒ το καθένα και ίσως μεγαλύτερα, όσο πιο πολλά megapixel έχει η κάμερα του smartphone). Γι’ αυτό στην iOS έκδοσή του το Lightroom Mobile απαιτεί iPhone 6s, 7, SE και το 9,7 ιντσών iPad Pro (που έχει την κάμερα του iPhone 6s, ενώ το 13 ιντσών ΔΕΝ την έχει). Για χρήστες Android χρειάζεται smartphone με την επεξεργαστική ισχύ του Samsung S7/S7 Edge και Google Pixel και Pixel XL, αλλά σύντομα θα προστεθούν κι άλλα μοντέλα στη λίστα, καθώς η Adobe εργάζεται πάνω σ’ αυτό.

Μαζί με τη νέα HDR λειτουργία, η εφαρμογή κερδίζει και κάποια ακόμη νέα χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι κοινά σε iOS και Android ακόμη. Για τους χρήστες iOS η προσθήκη σημαιών και στεριών σε φωτό γίνεται ευκολότερη με νέες χειρονομίες swipe. Η κάμερα και οι λειτουργίες της έχουν ταχύτερη πρόσβαση μέσω 3D Touch και Κέντρου Ενημερώσεων. Η εφαρμογή επίσης δίνει τη δυνατότητα εξαγωγής των αυθεντικών DNG αρχείων.

03

Στο Android, τα εργαλεία γραμμικής και κυκλικής επιλογής που υπήρχαν μόνο στη desktop έκδοση προστέθηκαν επίσης. Και τα δύο φίλτρα επιτρέπουν την εφαρμογή εφέ που σβήνουν βαθμιαία με γραμμικό ή κυκλικό τρόπο. Επίσης υπάρχουν βελτιώσεις στην ταχύτητα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη διαφορά μιας σκηνής παρμένης με το Lightroom Mobile σε iPhone 7 Plus με και χωρίς το HDR και επίσης την HDR λήψη της κάμερας του iPhone 7 Plus.

04

Lightroom Mobile HDR

05

Lightroom Mobile χωρίς το HDR

06

Η κάμερα του iPhone 7 σε HDR λήψη.

Όπως βλέπετε ακόμη και η «απλή» λήψη χωρίς HDR του Lightroom Mobile είναι αρκετά ανώτερη και πιο καθαρή από την «HDR» λήψη της κάμερας του iPhone 7 Plus.

Δείτε ακόμη: Τι είναι το HDR στη φωτογραφία και πώς το χρησιμοποιούμε; 

από Elichord

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status