Μήπως η επόμενη επανάσταση θα έλθει τελικά από τη Microsoft;

Μήπως η επόμενη επανάσταση θα έλθει τελικά από τη Microsoft;
ired.gr

Το «τηλεφωνικό PC» - αδόκιμος τρόπος μετάφρασης του όρου «cellular PC», αλλά προσπαθούμε να σας δώσουμε την ιδέα - θα είναι ένα νέο είδος προσωπικού υπολογιστή, μόνιμα συνδεδεμένου, μεγάλης φορητότητας, με τα Windows 10 και έρχεται μέσα στο 2017.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις της Microsoft στο συνέδριο WinHEC 2016 ήταν το ότι τα Windows 10 θα μπορούν να τρέχουν σε επεξεργαστές ARM, σπάζοντας έτσι το δέσιμο της πλατφόρμας με τους επεξεργαστές της Intel. Δε μιλάμε εδώ για τα παλιότερα και άκρως περιορισμένα Windows 10 Mobile, γνωστά και ως Windows RT, αλλά για την ίδια πλήρη έκδοση των Windows 10 που τρέχουν και σ’ ένα οποιοδήποτε PC.

Και δε θα τρέχουν μόνο τα Windows 10 σε τέτοιους επεξεργαστές, αλλά και κάθε εφαρμογή τους όπως το Microsoft Office, το Adobe Photoshop κλπ. Σύμφωνα με νεότερα, η νέα έκδοση των Windows θα είναι συμβατή πρώτα με τους γνωστούς Snapdragon 835 της Qualcomm κάποια στιγμή μέσα στο 2017 και η εταιρία έδωσε κάποιες επιπλέον πληροφορίες σύμφωνα με το PC World.

Η υποστήριξη επεξεργαστών ARM για τα Windows 10 είναι πολύ σημαντική γιατί προσφέρει μια τεράστια γκάμα συσκευών που θα είναι πια συμβατές με την εν λόγω πλατφόρμα. Οι επεξεργαστές ARM είναι πολύ πιο οικονομικοί σε κατανάλωση ενέργειας από τους Intel (για να μην πούμε για τιμές) και για λύσεις τύπου «όλα-σε-ένα» (system-on-chip - SoC) όπως ο Snapdragon 835 που περιλαμβάνει τη δυνατότητα τηλεφωνικών (cellular) συνδέσεων με το ενσωματωμένο LTE μόντεμ που έχει. Επειδή η ζωή της μπαταρίας βελτιώνεται, μικρότερες ακόμη συσκευές μπορούν να υλοποιηθούν που θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση και θα αντέχουν περισσότερο μεταξύ φορτίσεων.

02

Στην πραγματικότητα η Microsoft και η Qualcomm έχουν ήδη συνεργαστεί στη δημιουργία ενός σχεδίου cellular PC που θα έχει σαν αποτέλεσμα εξαιρετικά λεπτά και ελαφριά laptop με ενσωματωμένο LTE μόντεμ και δυνατότητα τηλεφωνικών κλήσεων και δεδομένων μέσω κινητού δικτύου. Είναι βέβαιο ότι ο Snapdragon 835 θα έχει όλη την επεξεργαστική ισχύ για να τρέξει και τον πυρήνα των Windows 10, αλλά και τον προσομοιωτή (emulation engine) που θα του επιτρέπει να τρέχει πλήρεις εκδόσεις λογισμικού για PC.

Σύμφωνα με την Qualcomm ένας αριθμός κατασκευαστών PC, tablet κλπ έχουν ήδη συνασπισθεί για τη δημιουργία μηχανών Windows 10 με τον επεξεργαστή της όλα-σε-ένα Snapdragon 835. Αυτά θα είναι μηχανήματα μεσαίας κατηγορίας, επιδόσεων και τιμής και δε θα είναι πάρα πολλά αρχικά. όπως λέει ο Keith Kressin διευθυντής παραγωγής της Qualcomm, «θα γίνει η αρχή και θα δείτε περισσότερα μηχανήματα το 2018 και 2019. Θα είναι μια υπομονετική κίνηση εισόδου στην αγορά και μια πρόταση για μια νέα προσέγγιση».

Αν και κανείς δεν περιμένει αυτού του είδους τα μηχανήματα να ανταγωνιστούν τα υψηλών προδιαγραφών επαγγελματικά PC ή τα PC-παιχνιδομηχανές παρέχουν ωστόσο υπέρ-αρκετή απόδοση για τη μεγάλη πλειονότητα του μέσου χρήστη και των αναγκών του. Είναι επίσης λογικό να δούμε τα πρώτα τέτοια cellular PC να καταφθάνουν σε διαστάσεις κινητού τηλεφώνου αρχικά, κάτι που θυμίζει υπερβολικά το Microsoft Surface Phone concept.

Αν τελικά η Microsoft επεκτείνει τη λειτουργία Continuum της πλατφόρμας Windows 10 Mobile και σε αυτά τα μικρά PC που θα τρέχουν Windows 10 desktop, ώστε να μπορεί κάποιος να τους συνδέσει εξωτερική οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι, τότε έχουμε βρει το «ιερό δισκοπότηρο» της μοναδικής συσκευής για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιες και φορητές) που θα μπορεί να καλύψει ΟΛΕΣ τις ανάγκες του μέσου χρήστη και η Microsoft θα έχει κάνει «ρουά-ματ» στους αντιπάλους της.

Άλλη μια δυνατότητα θα είναι η υποστήριξη για την πλατφόρμα Windows 10 Holographic για την εικονική πραγματικότητα (VR) και τις εφαρμογές της, σε συνδυασμό με τις νέες δυνατότητες εικονικής και μικτής πραγματικότητας που υπάρχουν μέσα στο νέο Windows 10 Creators Update. Ο Snapdragon 835 υποστηρίζει την πλειοψηφία των περιφερειακών για PC όπως οι USB θύρες και τα cellular PC θα απολαμβάνουν την πλήρη συμβατότητα με κάθε περιφερειακό (όπως εκτυπωτές, κάμερες κλπ).

Οι λεπτομέρειες του πρότζεκτ είναι ακόμη υπό σχεδίαση, αλλά οι Microsoft και Qualcomm είναι ξεκάθαρα αποφασισμένες για τη δημιουργία νέων, οικονομικών, λεπτών Windows 10 μηχανών που θα δούμε στα τέλη του 2017. Με πλήρη υποστήριξη για Windows 10 desktop εφαρμογές, τα νέα cellular PC θα μπορέσουν να αποφύγουν τα προβλήματα των Windows RT που αντιμετώπισαν τα αρχικά Surface PC της Microsoft και απέτυχαν στην αγορά, ενώ θα μας εισάγουν σε ένα νέο είδος PC που θα επιτρέπει στο μέσο χρήστη να δουλεύει όπου θέλει, όπως θέλει, χωρίς συμβιβασμούς.

Μάλλον η Microsoft - μετά την αποτυχία της με τη mobile πλατφόρμα και τα smartphone - χρησιμοποίησε το γνωστό ρητό, «Αν δε μπορείς να πας εναντίον τους, πήγαινε μαζί τους».

Δείτε ακόμη: Συγκριτικό: Microsoft Surface Pro 4 εναντίον Apple iPad Pro https://www.ired.gr/blog/item/2495-micrsoft-surface-pro-vs-apple-ipad-pro.html

από Elichord