Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η επιβολή επανεκκίνησης (Force restart ή hard reset) μπορεί να βλάψει την ορθή λειτουργία του iOS

Γιατί η επιβολή επανεκκίνησης (Force restart ή hard reset) μπορεί να βλάψει την ορθή λειτουργία του iOS
ired.gr

Την επιβολή επανεκκίνησης (θα τη συναντήσετε και ως force restart - που είναι πλέον και η επίσημη ονομασία της Apple - αλλά και ως hard reset) τη χρησιμοποιούμε σχετικά συχνά. Δεν θα πρέπει να τη μπερδεύουμε με την επαναφορά ή με το factory reset, όπως το ονομάζει η Apple, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Η επιβολή επανεκκίνησης (ας χρησιμοποιούμε στο εξής τον επίσημο πλέον όρο) έχει μία πολύ συγκεκριμένη χρήση. Να επανεκκινήσει η συσκευή μας όταν αυτό είναι αδύνατο μέσω της παραδοσιακής επανεκκίνησης.

01

Επιβολή επανεκκίνησης στο iPhone 7

Τι γίνεται όμως κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας; Πλέον, τίποτα παραπάνω από μία “παραδοσιακή” επανεκκίνηση. Σύμφωνα με τον ειδικό της Apple, David Payette, πλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανεκκινούμε τη συσκευή μας “βιαίως”, όταν έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε κλείνοντας κανονικά τη συσκευή μας, μέσω της παρατεταμένης πίεσης του πλήκτρου sleep.

Κάποτε, κατά την επιβολή επανεκκίνησης, “έτρεχαν” κάποια rebuilds των βιβλιοθηκών του iOS, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς, πλέον δεν συμβαίνει. Μπορούμε βέβαια αυτό να το καταλάβουμε και από τον πολύ μικρότερο χρόνο που απαιτείται για την επανεκκίνηση της συσκευής μας μετά από ένα hard reset (σε σύγκριση με το παρελθόν). Αυτή τη στιγμή, είναι ελάχιστα (κατά μερικούς μηδενικά) τα περιστατικά όπου μία επιβολή επανεκκίνησης μπορεί να επιδιορθώσει, και αυτό να μη μπορεί να συμβεί μέσω του κανονικού κλεισίματος της συσκευής μας.

02

Κατά τη λειτουργία του iOS, υπάρχουν μικρές διαδικασίες σε εξέλιξη, τα επονομαζόμενα processes, τα οποία και “υποστηρίζουν” τη συνολική λειτουργία του iOS. Αν κλείσουμε “κανονικά “ τη συσκευή μας, αυτά τα processes, αποθηκεύουν το σημείο στο οποίο έχουν μείνει. Αν όμως, επιλέξουμε την επιβολή επανεκκίνησης, αυτές οι μικρές διεργασίες σταματούν άμεσα, δεν αποθηκεύουν το status τους και η συσκευή επανεκκινείται.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, υπάρχει περίπτωση (προσωπικά δεν μου έχει τύχει ποτέ, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν τσεκάρω και τα logs), διάφορες λειτουργίες του iOS να εμφανίσουν προβλήματα. Όπως σωστά θα μαντέψατε, οι λειτουργίες αυτές σχετίζονται με τα processes που δεν είχαν αποθηκεύσει το status τους. Είναι πολύ πιθανό μετά την επανεκκίνηση να είναι “corrupted”, να μην “συμπεριφέρονται” δηλαδή ως ολοκληρωμένα (μικρά βέβαια) αρχεία.

Τι σημαίνει λοιπόν όλο αυτό; Πως πλέον, ένα απλό κλείσιμο της συσκευής μας είναι το πρώτο βήμα των “πρώτων βοηθειών” και αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν λυθεί, μπορούμε να δοκιμάσουμε και την επιβολή επανεκκίνησης, αν και, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως πλέον αυτή η λύση ελάχιστα (ή και μηδενικά) προβλήματα θα επιδιορθώσει, έναντι της λύσης του απλού κλεισίματος / ανοίγματος της συσκευής μας. Φυσικά, force restart επιλέγουμε και όταν δεν ανταποκρίνεται η συσκευή μας, καθώς, αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος ύπαρξης της συγκεκριμένης λειτουργίας. Στην ουσία αντικαθιστά την αφαίρεση της μπαταρίας, επειδή στο iPhone αυτό δεν είναι εφικτό.

Δεν θέλουμε να καταστροφολογούμε. Δεν θα πάθει και τίποτα η συσκευή μας κατά τη διαδικασία της επιβολής επανεκκίνησης. Θέλουμε όμως να σταθούμε στο γεγονός πως πλέον, δεν αποτελεί και πανάκεια. Πρώτα δοκιμάζουμε το απλό κλείσιμο (και εκ νέου άνοιγμα) της συσκευής μας και μετά το hard reset (όχι επαναφορά από τις ρυθμίσεις, αυτή είναι άλλη διαδικασία, με άλλα αποτελέσματα).

από Kostthem

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status