Android - Πώς να κάνετε «root» το Android smartphone ή το tablet σας - ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

Android - Πώς να κάνετε «root» το Android smartphone ή το tablet σας - ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ
ired.gr

Βοηθήματα που θα χρειαστείτε μετά το root

Είναι αλήθεια ότι κανένα άλλο λειτουργικό κινητών δεν παρουσιάζει τη διαφορετικότητα των εκδόσεων του Android. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος για να κάνετε root την Android συσκευή σας. Αν οι επιλογές που ως τώρα περιγράψαμε δεν λειτουργήσουν μην τρομάζετε. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει κάποιος οδηγός στο διαδίκτυο και για τη δική σας συσκευή. Συνήθως θα βρείτε οδηγούς για οτιδήποτε αφορά το θέμα σε ιστοσελίδες όπως οι XDA developers’ forum ή Phandroid Forums. Εννοείται ότι η καλή γνώση των Αγγλικών και κάποιες τεχνικές γνώσεις περί του όλου εγχειρήματος είναι απαραίτητες.

Εφόσον βρείτε τον κατάλληλο οδηγό για τη συσκευή σας, είναι ζήτημα προσοχής και πειθαρχίας το να ακολουθήσετε επακριβώς τα βήματα που περιγράφονται για να επιτύχετε το rooting της συσκευής σας. Μπορεί να είναι περίπλοκο (γι’ αυτό και οι γνώσεις), μπορεί να πάρει ώρα, μπορεί στην αρχή να σας φοβίσει, αλλά αν το ακολουθήσετε βήμα-βήμα με προσοχή, θα δείτε ότι είναι ευκολότερο από ό,τι φαινόταν. Μπορείτε επίσης να θέσετε ερωτήσεις στο XDA Developers forum για να σας παρασχεθεί βοήθεια από άλλους χρήστες.

Download Root Checker

Θα χρειαστείτε άλλη μια εφαρμογή που θα επιβεβαιώσει ότι έχει πετύχει το root. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες στο Google Play Store που θα επιβεβαιώσουν ότι έχετε πρόσβαση υπερχρήστη (super-user permission). Το Root Checker είναι μια από τις πιο δημοφιλείς. Κατεβάστε το, τρέξτε το και θα σας πει αν όντως έχετε πετύχει το root της συσκευής σας.

Εγκαταστήστε μια εφαρμογή διαχείρισης root

01

Το root θα κάνει τη συσκευή σας πιο ευπαθή σε θέματα ασφαλείας. Το να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης root (root management app) θα σας δώσει «ηρεμία στο μυαλό». Κανονικά, κάθε εφαρμογή που απαιτεί δικαιώματα διαχειριστή θα σας το ζητήσει πρώτα. Εδώ είναι που υπεισέρχονται εφαρμογές όπως το SuperSU. Το SuperSU είναι που θα σας βοηθήσει να επιτρέψετε ή να απαγορέψετε τα δικαιώματα διαχείρισης της συσκευής σας σε μια εφαρμογή. Και αφού το κάνετε, θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτή και θα θυμάται τις ρυθμίσεις που κάνατε για να το κάνει αυτόματα την επόμενη φορά που θα το χρειαστεί. Επίσης θα παρακολουθεί το πόσες φορές μια εφαρμογή ζητάει τέτοια δικαιώματα.

Δείτε ακόμη: Android - Πώς να κάνετε «root» το Android smartphone ή το tablet σας (ΜΕΡΟΣ Ι) 

Πώς να κάνετε UNROOT την Android συσκευή σας

Όσο καλό κι ωραίο και να είναι το root, μπορεί να θέλετε τελικά να επιστρέψετε πίσω στην προτέρα κατάσταση της συσκευής σας. Εννοείται ότι έχετε κρατήσει backup της συσκευής σας από την προηγούμενη - προ root - κατάστασή της, όπως είπαμε, έτσι;

Χρήση του SuperSU

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SuperSU γι’ αυτό το σκοπό, απλά πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις του και επιλέγοντας το «full unroot» και ... finito.

Χρήση του εξερευνητή αρχείων (file explorer)

Μπορείτε να κάνετε unroot χειροκίνητα με το να πάτε να διαγράψετε τα αρχεία που επέτρεψαν το root στη συσκευή σας με τη βοήθεια της εφαρμογής ES File Explorer. Ενεργοποιήστε την επιλογή «Root explorer» στα «Tools» της εφαρμογής και δώστε της δικαιώματα root (διαχείρισης) όταν ζητηθούν.

  • Βρείτε τον κύριο φάκελο (root) και τον κύριο «σκληρό δίσκο» της συσκευής σας κάτω από το «/».
  • Πηγαίνετε στο system > bin, πατήστε τα busybox και su και διαγράψτε τα.
  • Μετά πηγαίνετε στο system > xbin και πατήστε και κρατήστε τα busybox και su και διαγράψτε τα (ένα-ένα).
  • Τέλος πηγαίνετε στο system > app και διαγράψτε την εφαρμογή supeuser.apk.
  • Επανεκκινήστε τη συσκευή σας και είστε έτοιμοι.

Unroot με τη χρήση της ενημέρωσης On The Fly (OTA)

Μερικές φορές, απλά και μόνο η εγκατάσταση μιας ενημέρωσης (OTA update) θα κάνει unroot τη συσκευή σας. Αν κάτι τέτοιο υφίσταται για τη συσκευή σας (πράγμα σπάνιο στο Android) θα τη βρείτε πηγαίνοντας Ρυθμίσεις > Πληροφορίες για τη συσκευή (Settings > About device). Απλά προσέχετε γιατί σε μερικές περιπτώσεις ο τρόπος αυτός δε θα δουλέψει λόγω του root. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε πάλι το αυθεντικό firmware της συσκευής, που θα βρείτε λογικά στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή, αλλά θα χρειαστεί να έχει και οδηγό (ή να βρείτε εσείς) για το πώς γίνεται η διαδικασία.

Εντέλει, καμία μέθοδος root ή unroot σε μια Android συσκευή δεν είναι ακίνδυνη εντελώς, γι’ αυτό «προχωρήστε με προσοχή» και καλά αποτελέσματα.

Δείτε ακόμη: Android - Πώς να κάνετε «root» το Android smartphone ή το tablet σας (ΜΕΡΟΣ ΙΙ)

από Elichord