Εκτύπωση αυτής της σελίδας

The iPhone Universe (μία εισαγωγή στον κόσμο του iPhone, για αρχάριους)

The iPhone Universe (μία εισαγωγή στον κόσμο του iPhone, για αρχάριους)
ired.gr

Βρέθηκε στα χέρια σας ξαφνικά ένα iPhone ή σκέπτεστε επιτέλους να κάνετε αυτό το βήμα και προβληματίζεστε; Τη σωστή επιλογή ή τη σωστή απόφασή σας θα οδηγήσει η ενημέρωση που θα λάβετε γύρω από το ζήτημα αυτό. Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλους μας και επί όλων των ζητημάτων.

Εμείς, στο κείμενο αυτό, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, αλλά και να μεταφράσουμε όλες αυτές τις περίεργες ορολογίες που φτάνουν στα αυτιά σας και είναι πιθανό να σας τρομάζουν. Τελικό ζητούμενο είναι η απόκτηση από εσάς όλων των απαραίτητων πληροφοριών και γνώσεων που χρειάζεστε προκειμένου να πάρετε τη σωστή απόφαση, ή, αν διαθέτετε ήδη μία iOS συσκευή, να μπορέσετε να κατανοήσετε τις βασικές λειτουργίες της.

Προφανώς και το κείμενο αυτό προορίζεται κυρίως για τους αρχάριους, προφανέστατα επίσης, περιλαμβάνει και υποκειμενικά σημεία που πολλοί είναι πιθανό να διαφωνούν με αυτά. Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω πως το κείμενο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη του τη λύση του jailbreak, καθώς πρόκειται για μία διαδικασία που δεν προτείνεται σε αρχάριους χρήστες.

Περιεχόμενα:

  • Τι είναι το iPhone;
  • Τι είναι το iOS;
  • iOS - κατανόηση του λειτουργικού συστήματος
  • Wi-Fi και Δεδομένα
  • Μειονεκτήματα του iPhone
  • Πλεονεκτήματα του iPhone
  • Το Apple οικοσύστημα
  • Ποιοι δεν πρέπει να πάρουν iPhone
  • Σε ποιους προτείνω το iPhone
  • Επίλογος

Τι είναι το iPhone;

Το iPhone είναι ένα “έξυπνο" κινητό τηλέφωνο (smartphone). Πρόκειται για μία συσκευή που μας επιτρέπει εκτός από τις συνηθισμένες φωνητικές κλήσεις, να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο (βλ. ενότητα Wi-Fi και Δεδομένα), να κατεβάζουμε παιχνίδια, εφαρμογές, να τραβάμε φωτογραφίες, videos, να λαμβάνουμε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία κλπ.

Επίσης, με τη χρήση ενός smartphone, μπορούμε πλέον να μιλήσουμε (audio κλήση), να δούμε (video κλήση) ή να γράψουμε μηνύματα δωρεάν, στους γνωστούς μας σε όλον τον κόσμο. Ένα παράδειγμα είναι η εφαρμογή facebook messenger. Μέσω αυτής (αλλά και πολλών άλλων), μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούμε, ή που οι άλλοι χρησιμοποιούν.

Ένα smartphone λοιπόν σήμερα, μας παρέχει στην ουσία πρόσβαση στον νέο, θαυμαστό ψηφιακό κόσμο, όπου η επικοινωνία και η διασκέδαση δεν γνωρίζουν σύνορα, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια της λέξης.

Τι είναι το iOS;

01

Το iOS είναι το λειτουργικό σύστημα που “τρέχουν” τα iPhone. Σκεφτείτε τα Windows. Εϊναι το λειτουργικό σύστημα που “τρέχουν” οι συνηθισμένοι υπολογιστές. Ας πούμε λίγο ...μπακαλίστικα πως είναι ο ενδιάμεσος, μεταξύ της συσκευής και του χρήστη.

Το iOS, δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε smartphones που δεν είναι iPhone. Έχουν υπάρξει κάποιες προσπάθειες, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μας αφορά τώρα. Εννοείται βέβαια, πως διατίθεται δωρεάν.

Άρα, στο iPhone μπορούμε να εγκαταστήσουμε εφαρμογές που είναι φτιαγμένες για το iOS. Δεν μπορούμε να τρέξουμε μία Windows ή μία Android εφαρμογή, αλλά, θα πρέπει να αναζητήσουμε στο App Store την αντίστοιχή της.

iOS - κατανόηση του λειτουργικού συστήματος

02

Πρόκειται ίσως για το πιο απλό λειτουργικό σύστημα στον κόσμο. Με απλά, “καθαρά” εικονίδια που απλώνονται στην επιφάνεια εργασίας μας, επιλέγουμε να ανοίξουμε τις αντίστοιχες εφαρμογές. Ακόμα και οι ρυθμίσεις στο iOS, είναι μία εφαρμογή. Αν θέλουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε φακέλους και να ομαδοποιήσουμε τις εφαρμογές μας.

03

03b

Στο κάτω μέρος συναντάμε τον Σταθμό Εργασίας (dock) όπου και τοποθετούμε (σύροντας τα εικονίδια) τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά και κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτές, σε όποια σελίδα της επιφάνειας εργασίας (οθόνη αφετηρίας) μας βρισκόμαστε.

04

Σύροντας από κάτω προς τα πάνω εμφανίζεται το Κέντρο Ελέγχου (Control Center). Από εκεί μπορούμε να αποκτήσουμε γρήγορη πρόσβαση σε κάποιες επιλογές, όπως το κλείσιμο ή το άνοιγμα του Wi-Fi, του bluetooth, της λειτουργίας “μην ενοχλείτε”, αλλά και να ανοίξουμε μικρο-εφαρμογές όπως τον φακό, ή την κάμερα.

05

Σύροντας από τη μέση προς τα κάτω, εμφανίζεται το spotlight, και αναλόγως του set up μας και κάποιες προτεινόμενες εφαρμογές, με βάση τη συχνότητα της χρήσης τους από εμάς. Στο πεδίο εισαγωγής κειμένου πληκτρολογούμε τον όρο της αναζήτησής μας (επαφή, κείμενο mail, εφαρμογή κλπ) και το iOS μας διαβιβάζει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα σχετικά αποτελέσματα.

06

07

Σύροντας από επάνω προς κάτω, εμφανίζεται η Οθόνη Γνωστοποιήσεων (Notification Center). Σε αυτό το σημείο βλέπουμε τις ειδοποιήσεις μας (μηνύματα, mails, ενημερώσεις από facebook κλπ). Από το ίδιο σημείο, αν σύρουμε προς τα δεξιά, μεταφερόμαστε στην οθόνη “Σήμερα”. Εδώ, εκτός από την ημερομηνία, τις συναντήσεις μας και τις λοιπές χρηστικές πληροφορίες, είναι και το σημείο που ενεργοποιούμε τα widgets (μικρο-εφαρμογές) των εφαρμογών που έχουμε ήδη εγκαταστήσει, τα οποία και στην πορεία θα εμφανίζονται μόνιμα στην οθόνη “Σήμερα”.

Αν και δεν μπορούμε στο παρόν κείμενο να γίνουμε πιο αναλυτικοί, στο blog μας θα βρείτε δεκάδες οδηγούς σχετικά με το iOS, οι οποίοι καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος γνωστικών πεδίων, από τους αρχάριους δηλαδή χρήστες, έως και τους προχωρημένους. Αν πάντως κατανοήσετε τις πέντε παραγράφους που προηγήθηκαν, θα έχετε και στην ουσία συλλάβει τη “λογική” του iOS. Τα υπόλοιπα μετά είναι απλές λεπτομέρειες.

Wi-Fi και Δεδομένα

08

Άν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο ένα έξυπνο τηλέφωνο, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο (internet). Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω Wi-Fi, είτε μέσω του προγράμματος που έχουμε με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Αν και δεν είναι απαραίτητο να έχουμε και δεδομένα μέσω των κεραιών τηλεφωνίας, κάτι τέτοιο μας λύνει τα χέρια σε περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε χρήση του διαδικτύου, αλλά, δεν είμαστε στο σπίτι μας ή στο σπίτι κάποιου φίλου για να σερφάρουμε μέσω Wi-Fi, ή, στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχει κάποιο δωρεάν διαθέσιμο ασύρματο δίκτυο.

Αν τελικά θελήσετε να προσθέσετε ένα πακέτο δεδομένων στο πρόγραμμά σας, υπολογίστε πως για μετρημένη, προσεκτική χρήση, αλλά χωρίς να σας λείψει τίποτα, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 1GB ανά μήνα. Σε περίπτωση που η προσφορά / πρόταση από τον πάροχο, σας γίνει σε MB (μεγκαμπάιτ), το (σχεδόν) ισοδύναμο είναι τα 1000 μεγκαμπάιτς.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως όλες οι εφαρμογές για να εγκατασταθούν στο iPhone, χρειάζονται σύνδεση με το διαδίκτυο, αλλά, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και από το Wi-Fi του σπιτιού σας. Επιπροσθέτως, αρκετές εφαρμογές χρειάζονται σύνδεση με το internet για να λειτουργήσουν σωστά. Παραδείγματα: facebook, YouTube, εφαρμογές αποτελεσμάτων αγώνων κλπ.

Συστήνεται έντονα η χρήση του internet παντού, καθώς μόνο έτσι εκμεταλλευόμαστε όλες τις λειτουργίες του iPhone μας.

Μειονεκτήματα του iPhone

  • Μεγάλη αρχική τιμή κτήσης.
  • Περιορισμοί από την Apple και κλειδώματα σε διάφορες λειτουργίες.
  • Μικρή διαθέσιμη ποικιλία για επιλογή συσκευής.
  • Δεν μπορούμε να προσθέσουμε αποθηκευτικό χώρο.

Η πρώτη αγορά ενός iPhone κοστίζει, ακόμα και αν επιλέξουμε ένα παλαιότερο μοντέλο. Στην πορεία αυτό το κόστος μειώνεται, καθώς η αξία μεταπώλησής του είναι ιδιαίτερα καλή και σίγουρα πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μάρκα κινητού τηλεφώνου.

Ως προς τον αποθηκευτικό χώρο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως στην πορεία, δεν μπορείτε να προσθέσετε, αλλά, θα περιοριστείτε σε αυτόν που διέθετε αρχικώς η συσκευή σας. Τα iPhone δεν δέχονται κάρτες SD και λύσεις όπως το iCloud ή κάποια ειδικά USB flash, δεν προσθέτουν στην ουσία αποθηκευτικό χώρο (για κάποιους τα USB flash προσθέτουν, προσωπικά διαφωνώ). Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως η μονάδα αποθήκευσης ενός iPhone είναι ποιοτικότερη και κατά πολύ ταχύτερη από τις κάρτες SD που συνήθως οι χρήστες προσθέτουν στα Android smartphones τους.

Η Apple, έχει “κομμένες” κάποιες λειτουργίες. Ενημερωθείτε για αυτές και κρίνετε εσείς, αν είναι αρκετές για να σας κρατήσουν μακριά από το iPhone:

  • Δεν μπορείτε να στείλετε και να λάβετε αρχεία μέσω bluetooth, με συσκευές άλλης μάρκας.
  • Η συσκευή δεν διαθέτει ραδιόφωνο που να λειτουργεί αυτόνομα.
  • Η συσκευή δεν μπορεί “έτσι απλά” να συνδεθεί με ένα USB flash και να λάβει / αντιγράψει εκεί, αρχεία. Υπάρχουν λύσεις, αλλά προς το παρόν κοστίζουν αρκετά.
  • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι μουσικής ως ήχο κλήσης (ringtone). Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για να περάσετε το ringtone της αρεσκείας σας.
  • Η εμφάνιση του λειτουργικού συστήματος ελάχιστα μπορεί να αλλάξει από τον χρήστη.
  • Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές από οπουδήποτε, αλλά, μόνο μέσω του App Store της Apple (για όλα αυτά υπάρχουν workarounds, αλλά επαναλαμβάνω πως απευθυνόμαστε κυρίως σε αρχάριους χρήστες).

Αν έχετε συσκευή iPhone και θέλετε να μάθετε πώς να φτιάχνετε δωρεάν ringtones, μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό που έχουμε ετοιμάσει για εσάς 

Πλεονεκτήματα του iPhone

  • Συνεχείς αναβαθμίσεις λογισμικού για τουλάχιστον τρία έτη.
  • Πιο σταθερό λειτουργικό σύστημα.
  • Πιο καλογραμμένες εφαρμογές.
  • Καλύτερη ποιότητα κατασκευής.
  • Apple οικοσύστημα (θα αναφερθούμε εκτενέστερα στη συνέχεια).
  • Έχουμε πάντα μία συσκευή με κορυφαία (στην πράξη) χαρακτηριστικά.
  • Δεν κολλάει ιούς.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα iPhone, ακόμα και διετίας - τριετίας, ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα. Η ταχύτητα και οι δυνατότητες της συσκευής μας, θα ανταποκριθούν σε κάθε πρόκληση. Πάντα θα ξέρουμε πως έχουμε μία ταχύτατη συσκευή, μία από τις καλύτερες κάμερες και κυρίως, πως θα μπορούμε να τρέξουμε άνετα τις πιο πρόσφατες και σύγχρονες εφαρμογές.

Σε πολλές περιπτώσεις - αν και αυτό το φαινόμενο βαίνει μειούμενο - οι εκδόσεις των εφαρμογών για iOS είναι πιο καλογραμμένες από τις αντίστοιχες για το Android.

Και τώρα κάτι σημαντικό. Η Google, διαθέτει δωρεάν το λειτουργικό της σύστημα στους κατασκευαστές έξυπνων τηλεφώνων. Πώς βγάζει χρήματα; Με το να ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ. Δηλαδή, μέσω της χρήσης των εφαρμογών της και της πλήρους καταγραφής όλων των δεδομένων μας, των αναζητήσεών μας κλπ. Αν και σε ένα Android smartphone μπορούμε πλέον να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο, στο βαθμό που ένας αρχάριος χρήστης μπορεί να το κάνει, δεν είναι αρκετό.

Στον αντίποδα, ΤΟ iPHONE ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ. Ναι, η Apple με διάφορους τρόπους λαμβάνει προσωπικά μας δεδομένα και στατιστικά από τις ψηφιακές συνήθειές μας, αλλά με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας μας. Πάντα “πιο καθαρά”, γιατί απλά, η εταιρεία κερδίζει κυρίως, με την πώληση της συσκευής της, κάτι που η Google μπορεί να επιτύχει μόνο μέσω κάποιων (καλών) συσκευών της, αλλά όχι γενικότερα μέσω του Android. Σε ελεύθερη μετάφραση λοιπόν, την Apple μπορούμε να την εμπιστευτούμε πιο εύκολα, ως προς την ασφάλεια των δεδομένων μας.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα κατά τη γνώμη μου είναι η απλότητα του iPhone και του iOS. Και ο πιο αρχάριος χρήστης, μέσα σε ελάχιστα λεπτά θα είναι σε θέση να εκτελέσει όλες τις βασικές λειτουργίες που επιθυμεί, απλά και εύκολα.

Το Apple οικοσύστημα

09

Με την αγορά ακόμα και μεταχειρισμένης συσκευής της Apple, αποκτάμε πρόσβαση στο οικοσύστημά της. Το οικοσύστημα είναι μία σειρά λειτουργιών που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό την πλήρη “κάλυψη” των αναγκών του χρήστη, εντός ενός περιβάλλοντος “ενιαίας λογικής”. Το πλεονέκτημα του οικοσυστήματος της Apple είναι η ασφάλεια και η απλότητά του.

Η Apple ID μας, δηλαδή η ταυτότητά μας για τις υπηρεσίες της Apple, αποτελείται από ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό πρόσβασης, με τα οποία μπορούμε και να επιβεβαιώσουμε πως δεν έχει κάποιος άλλος αποκτήσει πρόσβαση σε κάποια συσκευή μας. Με τη δημιουργία μίας Apple ID, αποκτάμε πρόσβαση σε όποιες υπηρεσίες της Apple, ή, πιο σωστά, του οικοσυστήματος της Apple, μας ενδιαφέρουν.

Ενώ λοιπόν, Apple ID (το οποίο και δημιουργούμε πανεύκολα μέσα από τη συσκευή κατά την αρχικοποίησή της) πρέπει (ή καλό θα ήταν) να διαθέτουμε όλοι, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει πως χρησιμοποιούμε κάποια από τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος. Είναι στο χέρι μας, ποιες θα επιλέξουμε. Ας δούμε μερικές από αυτές:

  • iCloud (πρόκειται για μία υπηρεσία συγχρονισμού των δεδομένων μας μεταξύ των συσκευών μας - PC, Mac, iOS, tvOS)
  • Apple Music (υπηρεσία ακρόασης μουσικής, επί πληρωμή - PC, Mac, tvOS, Android)
  • App Store (από εκεί κατεβάζουμε εφαρμογές - δωρεάν ή επί πληρωμή - Mac, iOS, tvOS)
  • iBooks Store (από εκεί κατεβάζουμε βιβλία - δωρεάν ή επί πληρωμή)
  • Σουίτα γραφείου iWork (Mac, iOS, Web)
  • Χάρτες (iOS, Mac)
  • Wallet (iOS)
  • Apple Pay (δεν διατίθεται προς το παρόν στην Ελλάδα)
  • Siri (δεν διατίθεται προς το παρόν με υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας)
  • homeKit (αυτοματοποίηση σπιτιού)

Το ζήτημα του οικοσυστήματος θα το αναπτύξουμε αναλυτικότερα σε άλλο άρθρο μας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο αρχάριος χρήστης, είναι πως έχει την επιλογή να χρησιμοποιήσει όσες λειτουργίες αυτός επιθυμεί και πως παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιεί και υπηρεσίες άλλων οικοσυστημάτων (π.χ. Google Photos).

Όμως, η συνολική εμπειρία χρήστη απογειώνεται, όταν έχουμε επιλέξει τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος της Apple, λόγω της πλήρους ενσωμάτωσής τους στα iPhone, στα iPad, στους υπολογιστές Mac, στο Apple Watch αλλά και στο Apple TV 4.

Ποιοι δεν πρέπει να πάρουν iPhone

  • Όσοι σκοπεύουν να χρησιμοποιούν μόνο facebook, YouTube και παίζουν απλά και μερικά παιχνίδια (αυτά μπορεί να τα κάνει αξιοπρεπώς και το φθηνότερο smartphone, για να καταλάβετε πόσο απλό είναι, ναι, ακόμα και ένα Windows smartphone!).
  • Όσοι θέλουν να παραμετροποιούν τη συσκευή τους. Αν θέλετε να “πειράζετε” την εμφάνιση της συσκευής σας (προφανώς και δεν αναφερόμαστε σε αλλαγή της ταπετσαρίας), καλύτερα να προτιμήσετε ένα Android smartphone.
  • Όσοι δεν θα “αντέξουν” τα μειονεκτήματα που αναφέραμε πριν, δηλαδή, όσοι χρειάζεται να ακούν ραδιόφωνο παντού, ακόμα δηλαδή και εκτός κάλυψης δίκτυου δεδομένων, ή, όσοι θεωρούν πως το να στέλνουν και να λαμβάνουν ringtones (αλλά και άλλων τύπων αρχεία) απλά και εύκολα, είναι κάτι το σημαντικό για αυτούς.

Σε ποιους προτείνω το iPhone

  • Σε όσους θέλουν να έχουν “το κεφάλι τους ήσυχο” σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των δεδομένων τους
  • Σε όσους λαμβάνουν σοβαρά το ζήτημα της αισθητικής, είτε ως προς τη συσκευή την ίδια, είτε ως προς το λειτουργικό της σύστημα
  • Σε όσους θέλουν να ξέρουν πως η συσκευή τους θα λαμβάνει τακτικά τις απαραίτητες ενημερώσεις
  • Σε όσους θέλουν να έχουν πάντα την καλύτερη, ή μία από τις καλύτερες συσκευές, χωρίς να το ψάχνουν κάθε φορά

Κλείνοντας

Προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε μέσω αυτού του κειμένου όσο πιο αντιπροσωπευτικά γίνεται την “εικόνα” και την εμπειρία της χρήσης ενός iPhone. Ο σκοπός μας εξ αρχής ήταν να μπορέσει ένας αρχάριος (ως προς την Apple) χρήστης να ρίξει μια συνολική ματιά στο οικοσύστημα, αλλά και στα μειονεκτήματα κατά τη χρήση ενός iPhone και ψύχραιμα, με καθαρή ματιά, να αποφασίσει αν τελικά “όλο αυτό είναι κάτι που θα τον ενδιέφερε”. Από την άλλη, ίσως ήταν και μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε μία απλή σύνοψη στα συν και στα πλην των τεχνολογικών επιλογών μας.

Αυτό που σίγουρα δεν μπορούμε να περιγράψουμε σε ένα νέο υποψήφιο μέλος της οικογένειας της Apple, είναι το πόσο πιο όμορφο είναι το αποτέλεσμα όταν αυτό εξάγεται από τους ίδιους ανθρώπους. Είναι σημαντικό αυτός που κατασκευάζει ένα κινητό τηλέφωνο, να γράφει και το software που το συνοδεύει.

Διαβάστε επίσης: Επιλέξτε το χρώμα των AirPods που εσείς προτιμάτε

από Kostthem

© ired electronics | Privacy Policy DMCA.com Protection Status