Φέρτε την Εικονική Πραγματικότητα (VR) στο Mac σας!

Φέρτε την Εικονική Πραγματικότητα (VR) στο Mac σας!
ired.gr

Πριν όχι πολύ καιρό, Ο διευθυντής της Oculus, έλεγε αλαζονικά ότι «Το Oculus Rift θα έλθει στο Mac όταν η Apple αποφασίσει να βάλει σοβαρές κάρτες γραφικών στα μηχανήματά της». Λοιπόν, απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιοι αποφάσισαν να του δείξουν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Μια μικρή εταιρία, η CIndori, γνωστή για εφαρμογές βοηθημάτων (utilities) στο Mac - όπως τα Command Center, Disk Sensei και Trim Enabler - αποφάσισε να ανασκουμπωθεί και να αποδείξει ότι τα Mac ΜΠΟΡΟΥΝ να έχουν Virtual Reality - όπως τα PC - και ότι οι κάρτες γραφικών τους κάνουν γι’ αυτό.

02

Η εικόνα που «παίζει» μέσα από ένα Oculus Rift που - όπως βλέπετε είναι ΚΑΙ 3D και μετατρέπεται σε ένα πλήρες VR περιβάλλον!

Έφτιαξαν γι’ αυτό το λόγο ένα ακόμη βοήθημα που επιτρέπει τη σύνδεση των γνωστών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας - Oculus Rift και HTC Vive - σε ένα Mac. Οι προϋποθέσεις βέβαια είναι ότι οι απαιτήσεις γι’ αυτό το Mac είναι:

  • Σύγχρονο μηχάνημα με λειτουργικό τουλάχιστον το Mac OS X 10.11 και άνω και
  • Ξεχωριστή κάρτα γραφικών όπως αυτές που έχουν τα σύγχρονα MacBook Pro, τα iMac και βέβαια, τα Mac Pro.

Η εφαρμογή, μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα ανωτέρω Virtual Reality headsets (για την ώρα μόνο το Oculus υποστηρίζεται, η υποστήριξη για το Vive θα είναι διαθέσιμη σύντομα μέσα στο 2017 καθώς και για νεότερα μοντέλα) και να αντικαταστήσουμε την οθόνη και την επιφάνεια εργασίας του Mac μας με τρεις ξεχωριστές επιφάνειες εργασίας τις οποίες βλέπουμε συνεχόμενα απλά περιστρέφοντας το κεφάλι μας δεξιά αριστερά σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Επίσης, πέρα από τις δύο επιπλέον οθόνες που προστίθενται δεξιά και αριστερά, μπορούμε να ρυθμίσουμε και την εικονική απόστασή μας από αυτές.

03

Δείτε επίσης: Εικονική πραγματικότητα και iPhone - Καλώς ήλθατε στην εξέλιξη της διασκέδασης 

Όπως καταλαβαίνετε, δε χρειαζόμαστε πια την οθόνη του Mac μας καθώς αποκτούμε ένα γιγάντιο πολυ-μόνιτορ που λειτουργεί απρόσκοπτα στο macOS και στις εφαρμογές και στα παιχνίδια του. Έτσι μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητά μας και να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας έχοντας ένα τεράστιο χώρο εργασίας που είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και αυξάνεται με ελαφρές κινήσεις του κεφαλιού μας.

04

Κι όσο για τη διασκέδασή μας, μπορούμε να δούμε ταινίες (π.χ.) χρησιμοποιώντας ένα από τα διαθέσιμα εικονικά περιβάλλοντα που θυμίζουν αίθουσα κινηματογράφου, καμπυλωτής γιγαντο-οθόνης στο διάστημα ή ό,τι άλλο προστεθεί αργότερα από την εταιρία.

05

Το λογισμικό είναι βελτιστοποιημένο ΕΙΔΙΚΑ για το Mac με «το τέλεια σχεδιασμένο και τεχνολογικά άρτιο VR framework που ανέπτυξε η εταιρία γι’ αυτό το σκοπό και μόνο, προκειμένου να παρέχει μια εξαιρετικά σταθερή λειτουργία και στρωτή εμπειρία σε οποιοδήποτε σύγχρονο Mac με ξεχωριστή κάρτα γραφικών».

Είναι συμβατό με τα OPEN GL, METAL που χρησιμοποιούν τα γραφικά στο macOS και με το Steam VR της γνωστής πλατφόρμας online παιχνιδιών.

06

07

Αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται μόνο το Oculus Rift DK2 καθώς αναμένονται οι οδηγοί για τα νεότερα μοντέλα της Oculus καθώς και για το Vive της HTC να κυκλοφορήσουν για το Mac μέσα σε μερικούς μήνες εντός του 2017 από τις εταιρίες τους.

Αφού εγκατασταθεί η εφαρμογή που κοστίζει 24,79€ και την αγοράζουμε και κατεβάζουμε από τον ιστότοπο της εταιρίας  πατώντας το μπλε πλήκτρο «Get the app», μπορούμε να τη ρυθμίσουμε μέσα από τις οθόνες των ρυθμίσεών της. Ξεκινάμε με την πρώτη οθόνη, τη «Rendering».

Κατ’ αρχήν επιλέγουμε το σύστημα γραφικών του Mac μας ποια γλώσσα χρησιμοποιεί, OPEN GL ή METAL. Η δεύτερη είναι η νεότερη και πολύ ταχύτερη, αλλά υποστηρίζεται μόνο από τα νέα Mac οπότε δείτε το δικό σας ποιας χρονολογίας είναι και ποια υποστηρίζει. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε αν θα βλέπουμε από την οθόνη του Mac μας ή από το Oculus Rift DK2 (για την ώρα) και αν θέλουμε την ενεργοποίηση της εικονικής Retina οθόνης, κάτι που όμως θα επιβαρύνει το Mac μας αν δεν είναι αρκετά δυνατό.

08

Δείτε επίσης: 360° βίντεο - Ο απόλυτος οδηγός 

Από το μενού «Scene» των ρυθμίσεων επιλέγουμε το είδος της εικονικής σκηνής από το αναδυόμενο μενού που είναι πρώτο και από κάτω μπορούμε να ρυθμίσουμε το μέγεθός της, αλλά και την απόστασή μας από αυτήν, όπως και την καμπυλότητά της!

09

Τέλος, η τρίτη επιλογή-οθόνη, η «Screens», μας επιτρέπει να επιλέξουμε αν θα βλέπουμε απλά το περιβάλλον του Mac μας σε VR, ή κάποιο εικονικό περιβάλλον όπως σινεμά, διάστημα κλπ. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε την ανάλυση και τη θέση της.

10

Αν έχετε ένα σχετικά σύγχρονο Mac (μετά το 2012) με ξεχωριστή κάρτα γραφικών και ένα Oculus Rift DK2 ή επιθυμείτε την αγορά του, αλλά ως τώρα σκεφτόσασταν πώς θα το συνδέσετε στο Mac σας, μόλις μάθατε την απάντηση στην απορία σας.

Δείτε επίσης: iPhone - Αυτό το headset εικονικής πραγματικότητας είναι που περιμένατε 

από Elichord