iPad κατάλληλο για παιδιά: όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις

iPad κατάλληλο για παιδιά: όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις
ired.gr

Το childproofing, δηλαδή η διαμόρφωση των χώρων έτσι ώστε αυτοί να είναι ασφαλείς για τα παιδιά, είναι μια συνεχής διαδικασία και δεν αφορά μόνο τα δωμάτια του σπιτιού αλλά και την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα σημαντικό κεφάλαιο αφορά το οικογενειακό iPad και τη ρύθμιση του γονικού ελέγχου, με σκοπό, τόσο ασφάλεια των παιδιών αλλά και του τραπεζικού λογαριασμού μας.

Ευτυχώς, η Apple παρέχει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για ένα φιλικό προς τα παιδιά iPad.

Διαβάστε επίσης: «Το YouTube σε ασφαλή χέρια με γονικό έλεγχο»

Ενεργοποιήστε τους Περιορισμούς

Το πρώτο βήμα είναι να ενεργοποιήσετε τους περιορισμούς, αποφασίζοντας ποιες εφαρμογές επιτρέπονται στο iPad. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις > Γενικά> Περιορισμοί. Αν δεν έχετε ορίσει ήδη συνθηματικό, χρησιμοποιήστε κάποιο διαφορετικό από εκείνο για το ξεκλείδωμα της συσκευής, ώστε το παιδί σας να μην μπορεί να το μαντέψει εύκολα. Από τη λίστα που ακολουθεί, απενεργοποιήστε όποια εφαρμογή δεν θέλετε να εμφανίζεται στο iPad.

Απενεργοποιήστε τις in app αγορές

Εκτός από τα δωρεάν παιχνίδια, υπάρχουν κι εκείνα που ενώ δεν χρεώνουν εξ αρχής, αλλά προσφέρουν διάφορα extra χαρακτηριστικά με αγορές εντός της εφαρμογής. Πρόκειται, μάλιστα, για την πλειοψηφία των παιχνιδιών, τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Πολλές φορές, οι in app αγορές προσφέρουν πραγματικό περιεχόμενο, αλλά συχνά είναι συντομεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Τα freemiums είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δελεάζουν τον χρήστη να προβεί σε αγορές εντός της εφαρμογής και τα παιδιά είναι συνήθως ο εύκολος στόχος.


Αν απενεργοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα, δεν θα έχετε εκπλήξεις στο λογαριασμό σας στο iTunes. Υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση στους Περιορισμούς που ονομάζεται «Αγορές από εφαρμογές».

Απενεργοποίηση εγκαταστάσεων εφαρμογών

Θα έχετε καταλάβει ότι ακόμη κι ένα παιδί δυο χρόνων καταλαβαίνει σχεδόν αμέσως το πώς λειτουργεί ένα iPad. Έτσι, θα μπορούσε, πολύ εύκολα, να εισέλθει στο App Store και να κατεβάσει ή να αγοράσει εφαρμογές. Από προεπιλογή, θα ζητηθεί ένας κωδικός πρόσβασης, ακόμη κι αν πρόκειται για δωρεάν παιχνίδι αλλά αν έχετε πληκτρολογήσει πρόσφατα το συνθηματικό, υπάρχει μια περίοδος χάριτος, όπου μπορείτε να κατεβάσετε εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται επαλήθευση.

Αν το iPad σας χρησιμοποιείται κατά κόρον από μικρά παιδιά, μπορείτε να απενεργοποιήσετε εντελώς το App Store και τη δυνατότητα διαγραφής εφαρμογών. Για οτιδήποτε νέο θέλετε να κατεβάσετε, θα πρέπει να ενεργοποιείτε το App Store για λίγο, ώστε να έχετε πρόσβαση. Και οι δύο ρυθμίσεις βρίσκονται στους Περιορισμούς.

ipad 01

Περιορισμοί βάσει ηλικίας

Η Apple εργάζεται σωστά όσον αφορά το θέμα των περιορισμών και της ηλικίας. Ενώ είναι πολύ απλό να απενεργοποιήσετε εντελώς το App Store για τα παιδιά κάτω των 4 ετών, θα χρειαστείτε άλλη προσέγγιση για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορείτε να περιορίσετε τις εφαρμογές που εμφανίζονται στο App Store με βάση ένα συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα.

Οι κατηγορίες των περιορισμών με βάση την ηλικία είναι 4+, 9+, 12+ και 17+. Η κατηγορία 4+ συμπεριλαμβάνει εφαρμογές και παιχνίδια χωρίς βία, αναφορές σε αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, τυχερά παιχνίδια, χυδαία γλώσσα, γυμνό. Στην κατηγορία 9+ προστίθενται εφαρμογές με βία (π.χ. σε καρτούν). Στην κατηγορία 12+, εμφανίζονται και apps με ρεαλιστική βία αλλά όχι συχνά. Θα πρέπει να οριστεί η κατηγορία 17+ για να μπορείτε να κατεβάσετε ένα παιχνίδι του στιλ Call of Duty. Θα βρείτε τη ρύθμιση ακολουθώντας τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Γενικά > Περιορισμοί > Επιτρεπόμενο Περιεχόμενο> Εφαρμογές.

Εκτός από τον ορισμό περιορισμών για τις εφαρμογές, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και για τις ταινίες, τις τηλεοπτικές εκπομπές, τα βιβλία και τις ιστοσελίδες. Κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες έχουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές για την επιβολή περιορισμών. Ειδικά για τις ιστοσελίδες, μπορείτε να ορίσετε την πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένα sites. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση, υπάρχουν ήδη κάποιες προτεινόμενες παιδικές ιστοσελίδες. Διαφορετικά, μπορείτε να περιορίσετε το περιεχόμενο που αφορά ενήλικες, έτσι ώστε να φιλτράρονται οι περισσότερες ιστοσελίδες με ακατάλληλες εικόνες, λέξεις κλπ.

Διαβάστε επίσης: «Instagram – Οδηγίες χρήσης και προστασίας για γονείς»

Απενεργοποίηση FaceTime και κάμερας

Το Facetime επιτρέπει τις βιντεοκλήσεις με άλλα άτομα που διαθέτουν iOS ή macOS συσκευή. Αν δεν νιώθετε άνετα με την ιδέα αυτή, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη ρύθμιση και να την ενεργοποιείτε για συγκεκριμένες ώρες, κάθε φορά που π.χ. το παιδί σας θέλει να συνομιλήσει με τον παππού και την γιαγιά.

Μπορείτε, ακόμη, να απενεργοποιήσετε και τη χρήση της κάμερας, αν πιστεύετε ότι τα παιδιά σας θα το παρακάνουν με τις φωτογραφίες.

ipad 02

Απενεργοποίηση Wi-Fi

Δεν υπάρχει ρύθμιση περιορισμού της πρόσβασης στο Διαδίκτυο αλλά είναι εύκολο να απενεργοποιήσετε την πρόσβαση στο Wi-Fi, από την κεντρική σελίδα των ρυθμίσεων. Ωστόσο, δεν είναι απολύτως απαραίτητο να απενεργοποιήσετε τη πρόσβαση στο internet για το iPad. Αν έχετε απενεργοποιήσει ή περιορίσει εφαρμογές όπως το Safari και το YouTube, αν έχετε ρυθμίσει την απαγόρευση εγκατάστασης νέων εφαρμογών, έχετε στην ουσία καταφέρει να ελαχιστοποιήσετε την πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος του διαδικτύου.

Πώς να κατεβάσατε εφαρμογές σε ένα φιλικό προς τα παιδιά iPad

Αν δεν θέλετε να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε κάθε φορά τη λήψη εφαρμογών και το App Store, μπορείτε να κατεβάσετε ένα νέο παιχνίδι από το iTunes στο PC ή στο Mac και μετά να το συγχρονίσετε με το iPad σας.

Γνωρίζατε πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε για να προσφέρετε μια ασφαλή και διασκεδαστική εμπειρία στα παιδιά σας με το iPad; Αν γνωρίζετε κάποια άλλη ρύθμιση που αφορά τον γονικό έλεγχο στο iPad, περιμένουμε τα σχόλιά σας.

Διαβάστε επίσης: «Ασύρματη φόρτιση Qi: έρχεται στο iPhone;»

Από mirelen