iOS Σημειώσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή

iOS Σημειώσεις - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή
ired.gr

Η προεγκατεστημένη εφαρμογή “Σημειώσεις” είναι ικανή να συλλέξει τη σκέψη σας, τις φωτογραφίες, χρήσιμους συνδέσμους, λίστες και πολλά άλλα, συγκεντρωμένα σε μία τοποθεσία. Επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να τις συγχρονίσετε και σε όλες τις Apple συσκευές σας.

Με την εφαρμογή Σημειώσεις για τις συσκευές iPhone και iPad, είστε σε θέση να πληκτρολογήσετε κείμενο, να προσθέσετε δικά σας χειρόγραφα σκίτσα και γενικά να διαχειριστείτε και να δημιουργήσετε έγγραφα με εικόνα και ήχο. Μπορείτε να μορφοποιήσετε τα κείμενά σας με κουκκίδες ή αριθμημένες λίστες, ή ακόμη και λίστες επιλογής εργασιών, ώστε να παρακολουθείτε την πρόοδό τους.

Πέραν της εισαγωγής φωτογραφιών, στην εφαρμογή έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε video, ηχητικά αρχεία, τοποθεσίες, ακόμη και έγγραφα τα οποία επιθυμείτε να έχετε συγκεντρωμένα σε μία σημείωση. Ξεκινήστε πρόχειρα μία σημείωση στη συσκευή σας iPhone κι ολοκληρώστε τη με την άνεσή σας, όταν βρεθείτε μπροστά στον υπολογιστή σας Mac. Σκεφθείτε πως έχετε ένα μαγικό πρόχειρο, αναρτημένο στο διαδίκτυο.

εικονα 01

Διαβάστε επίσης: iPhone 8 - Όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες μας, συγκεντρωμένες (https://www.ired.gr/blog/item/5198-iphone8-all-rumors-gathered.html)

Προκειμένου να έχετε μία εγγενή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης μέσω διαδικτύου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία iCloud. Στη περίπτωση που έχετε συνηθίσει να χρησιμοποιείτε λογαριασμό Google / Exchange, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι σημειώσεις σας θα είναι στη διάθεσή σας.

Ενεργοποίηση συγχρονισμού Σημειώσεων

iCloud: Ακολουθήστε τη διαδρομή: Ρυθμίσεις > iCloud > Σημειώσεις > Ενεργή

Gmail / Exchange: Στην τοποθεσία Ρυθμίσεις > Mail αναζητήστε τον λογαριασμό σας κι ενεργοποιήστε την εναλλαγή “Σημειώσεις”.

Οι σημειώσεις σας είναι εφικτό να αποθηκεύονται τοπικά στις συσκευές σας iPhone / iPad ή σε οποιαδήποτε online υπηρεσία επιθυμείτε (συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας iCloud). Για να αναζητήσετε μία σημείωση η οποία βρίσκεται σε άλλη τοποθεσία θα χρειαστεί να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Σημειώσεις από την οθόνη Αφετηρίας της συσκευής σας.
  • Αγγίξτε πάνω αριστερά της οθόνης το βέλος που δείχνει (πίσω) για να προβάλλετε τη λίστα των σημειώσεών σας.
  • Αγγίξτε τη λέξη “Σημειώσεις” κάτω από τον λογαριασμό που επιθυμείτε να μεταβείτε.

Δημιουργήστε, Επεξεργαστείτε και Διαγράψτε Σημειώσεις

Η εφαρμογή “Σημειώσεις” σας επιτρέπει να καταγράψετε τη σκέψη σας, να συντάξετε κείμενο και να το αποθηκεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε νέες σημειώσεις, να τις επεξεργαστείτε ή να διαγράψετε τις παλαιότερες, ακολουθώντας απλές οδηγίες:

Δημιουργήστε μία Σημείωση: Ανοίξτε την εφαρμογή Σημειώσεις από την οθόνη Αφετηρίας της συσκευής σας iPhone ή iPad.

  • Αγγίξτε το εικονίδιο δημιουργίας νέας σημείωσης, κάτω δεξιά της οθόνης.
  • Στη συνέχεια αγγίξτε οπουδήποτε στη σημείωση για να εμφανιστεί το πληκτρολόγιο και εισάγετε το κείμενο που επιθυμείτε.
  • Σε μία υπάρχουσα σημείωση, αγγίξτε ξανά το πλήκτρο νέας σημείωσης για να δημιουργήσετε άμεσα, μία νέα.

εικονα 02

Επεξεργαστείτε μία σημείωση: Ανοίξτε την εφαρμογή “Σημειώσεις” και στη συνέχεια τη σημείωση που επιθυμείτε να επεξεργαστείτε. Αγγίξτε το κείμενο της σημείωσης για να εμφανιστεί το πληκτρολόγιο και κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε.

Διαγράψτε μία μη επιθυμητή σημείωση: Ανοίξτε την εφαρμογή “Σημειώσεις”, στη συνέχεια τη σημείωση που επιθυμείτε να διαγράψετε και το εικονίδιο του κάδου (κάτω αριστερά για διαγραφή. Εναλλακτικά από τη λίστα των σημειώσεων, σύρετε προς τα αριστερά τη μη επιθυμητή σημείωση για να εμφανίσετε το πλήκτρο διαγραφής. Αγγίξτε το για να διαγράψετε τη σημείωση.

Κλειδώστε σημειώσεις με κωδικό πρόσβασης ή Touch ID

Οι σημειώσεις είναι ένα πρακτικός τρόπος συλλογής και αποθήκευσης πληροφοριών. Πολλές φορές οι σημειώσεις σας ενδέχεται να εμπεριέχουν πολύ προσωπικά δεδομένα όπως αριθμούς τηλεφώνων που σημειώσατε πρόχειρα, οικονομικής φύσεως σημειώσεις ή άλλες που εμπίπτουν στο ιατρικό απόρρητο. Επίσης μπορείτε να απομονώσετε φωτογραφίες ή video από περίεργα βλέμματα τα οποία έχουν πρόσβαση στη συσκευή σας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η προεγκατεστημένη εφαρμογή “Σημειώσεις” σας επιτρέπει να ορίσετε ένα συνθηματικό ή τον αισθητήρα Touch ID, στις συσκευές iPhone ή iPad, προκειμένου να εξασφαλίσει το απόρρητο σε οποιαδήποτε μεμονωμένη σημείωση. Στην πράξη είναι απλό, για να δούμε πώς μπορεί να γίνει:

Ορίστε συνθηματικό σε μία σημείωση: Την πρώτη φορά που θα θελήσετε να προστατέψετε μία σημείωσή σας, θα σας ζητηθεί να ορίσετε ένα συνθηματικό, μεταφέροντάς σας στις “Ρυθμίσεις” της εφαρμογής σημειώσεων και στην αντίστοιχη τοποθεσία. Μπορείτε φυσικά να το ορίσετε εξ αρχής και στη συνέχεια να κλειδώνετε τις σημειώσεις σας.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή “Σημειώσεις” από την αρχική οθόνη της συσκευής σας.
  • Αγγίξτε μία υπάρχουσα σημείωση ή δημιουργήστε μία καινούρια.
  • Στη συνέχεια αγγίξτε το εικονίδιο Κοινής χρήσης > Κλείδωμα σημείωσης.

εικονα 03

  • Εισάγετε ένα συνθηματικό, το οποίο θα χρησιμοποιείτε για το κλείδωμα όλων των σημειώσεων, συμπεριλαμβανομένων και του υπολογιστή σας Mac.
  • Εισάγετε ξανά το ίδιο συνθηματικό για επιβεβαίωση.
  • Ενεργοποιήστε τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID, εάν επιθυμείτε γρήγορο ξεκλείδωμα μίας σημείωσης.

εικονα 04

Διαμορφώστε τις σημειώσεις σας σε συσκευές iPhone ή iPad

Όπως προείπαμε, με την προεγκατεστημένη εφαρμογή “Σημειώσεις” έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε έντονη, πλάγια γραφή, την υπογράμμιση, καθώς και τη δημιουργία τίτλων και επικεφαλίδων, κατά τη σύνταξη του κειμένου σας. Στις επιλογές σας είναι και η δημιουργία αριθμημένων λιστών ή κουκκίδων. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

Δημιουργήστε Τίτλους κι επικεφαλίδες: Ανοίξτε την εφαρμογή Σημειώσεων και δημιουργήστε μία νέα σημείωση όπως σας υποδείξαμε παραπάνω.

  • Αγγίξτε το σύμβολο “+” για να εμφανιστεί η γραμμή εργαλείων.
  • Εισάγετε το κείμενο που επιθυμείτε ως τίτλο.
  • Επιλέξτε το εικονίδιο “Αa” κι από το αναδυόμενο μενού μορφοποίησης, επιλέξτε ‘Τίτλος”.
  • Από την ίδια τοποθεσία έχετε τη δυνατότητα να επιλέξτε επικεφαλίδα ή τη λίστα που επιθυμείτε (κουκκίδες, παύλες, αριθμημένες).

εικονα 05

Δημιουργήστε λίστες στην εφαρμογή Σημειώσεων: Εισάγετε το κείμενο το οποίο επιθυμείτε να το μορφοποιήσετε ως λίστα. Αγγίξτε παρατεταμένα το κείμενο για να εμφανιστούν τα ρυθμιστικά επιλογής. Στη συνέχεια αγγίξτε το εικονίδιο “Αa” και την επιθυμητή λίστα.

  • Αγγίξτε Λίστα με κουκκίδες για τη δημιουργία Bulleted List
  • Αγγίξτε Λίστα με παύλες για να δημιουργήσετε Dashed List
  • Αγγίξτε Αριθμημένη λίστα για να δημιουργήσετε Numbered List

Μορφοποιήστε το κείμενό σας (Έντονη, Πλάγια, υπογραμμισμένη γραφή): Επιλέξτε το κείμενο που επιθυμείτε να μορφοποιήσετε με διπλό άγγιγμα ή παρατεταμένα και στη συνέχεια από το αναδυόμενο μαύρο πλαίσιο επιλέξτε Έντονη, πλάγια ή υπογραμμισμένη γραφή. Επίσης μπορείτε να μορφοποιήσετε τους τίτλους του κειμένου σας με έντονη ή πλάγια γραφή αλλά όχι υπογραμμισμένη.

Δημιουργήστε λίστα επιλογής (check list) στην εφαρμογή Σημειώσεις: Εισάγετε το κείμενο που επιθυμείτε να μορφοποιήστε σε λίστα επιλογής, δημιουργώντας μία νέα σημείωση ή ανοίξτε μία υπάρχουσα.

  • Αγγίξτε το σύμβολο “+” προκειμένου να αποκαλύψετε το μενού εργαλείων.
  • Αγγίξτε το εικονίδιο λίστα επιλογής για να δημιουργήσετε την επιθυμητή λίστα επιλογής.
  • Για να προσθέσετε νέα επιλογή αρκεί να αγγίξετε το εικονικό πλήκτρο “enter”.

Για να καταργήσετε μία λίστα επιλογής σε μία σημείωση επιλέξτε τη και από τη γραμμή εργαλείων επιλέξτε το εικονίδιο της λίστας επιλογής.

Συλλέξτε Συνδέσμους, τοποθεσίες, φωτογραφίες και πολλά ακόμη

Στην εφαρμογή Σημειώσεις έχετε τη δυνατότητα να συλλέξετε συνδέσμους, video, φωτογραφίες, τοποθεσίες, σκίτσα και να τα έχετε όλα μαζί συγκεντρωμένα στον ίδιο χώρο. Η εισαγωγή στις σημειώσεις μπορεί να γίνει και μέσα από το περιβάλλον άλλων εφαρμογών. Την εφαρμογή θα την βρείτε ιδιαίτερα χρήσιμη εάν έχετε διαρκώς ιδέες ή συλλέγετε πληροφορίες συνεχώς. Οι σημειώσεις δεν είναι μόνο η πληκτρολόγηση κειμένου.

Σε συσκευές iPhone ή iPad μπορείτε να σχεδιάσετε πρόχειρα με το δάχτυλο σας ή με γραφίδα Apple, όταν πρόκειται για τις εκδόσεις Pro. Είναι εξαιρετικά εύκολο να προσθέσετε χρώμα, διαγράμματα, εικόνες και γενικότερα να δημιουργήσετε καλλιτεχνικές σημειώσεις. Θα συναντήσετε στα εργαλεία σας ακόμη και χάρακα για την εισαγωγή γραμμών.

Εισάγετε φωτογραφίες ή video σε σημείωση: Ανοίξτε την εφαρμογή Σημειώσεις από την οθόνη Αφετηρίας της συσκευής σας iPhone ή iPad.

  • Αγγίξτε το εικονίδιο νέας σημείωσης κάτω αριστερά και στη συνέχεια τον κενό χώρο για να αποκαλύψετε το πληκτρολόγιο.
  • Αγγίξτε το σύμβολο “+” για να αποκαλύψετε το μενού εργαλείων και στη συνέχεια το εικονίδιο με την κάμερα.
  • Από το μενού Επιλέξτε τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών ή τη λήψη φωτογραφίας ή video.
  • Εντοπίστε τη φωτογραφία ή το video που επιθυμείτε να εισάγετε στη σημείωσή σας και στη συνέχεια κάτω δεξιά “Επιλογή”.

εικονα 06

Η φωτογραφία θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί στο σημείο που βρίσκεται ο δρομέας. Για να την μετακινήσετε θα πρέπει να τη διαγράψετε και να την εισάγετε ξανά.

Διαβάστε επίσης: iPhone 7 - Μεταφέρετε εύκολα τα δεδομένα στη νέα σας συσκευή 

Διαγράψτε μία εισηγμένη φωτογραφία ή video: Για να διαγράψετε εύκολα μία φωτογραφία ή video που έχετε εισάγει σε μία σημείωση πιέστε παρατεταμένα στη φωτογραφία και στη συνέχεια από το πλαίσιο που θα εμφανιστεί στο κάτω μέρος, επιλέξτε διαγραφή.

Εισάγετε φωτογραφίες ή video από άλλες εφαρμογές: Αν μη τι άλλο, η Apple με την δυνατότητα ενσωμάτωσης των εφαρμογών στο λειτουργικό της, είναι απίστευτα εύκολο να προσθέσετε φωτογραφίες από τις υπηρεσίες iCloud, Google Drive ή Dropbox. Αναζητήστε τα πολυμέσα που επιθυμείτε να εισάγετε, στη συνέχεια Εξαγωγή και άνοιγμα στις Σημειώσεις.

Τα περισσότερα χαρακτηριστικά της προ-εγκατεστημένης εφαρμογής Σημειώσεις τα αναδείξαμε και με το παραπάνω. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη μικρότερης σημασίας. Εάν πιστεύετε πως θα πρέπει να τα συμπεριλάβουμε, αισθανθείτε ελεύθεροι να μας το γνωστοποιήσετε στα σχόλια.

από DINFUN