Ξεχάστε το Apple Campus 2. Το “Apple Park” είναι εδώ και τον Απρίλη θα ανοίξει τις πύλες του

Ξεχάστε το Apple Campus 2. Το “Apple Park” είναι εδώ και τον Απρίλη θα ανοίξει τις πύλες του
ired.gr

Παρακολουθούμε εδώ και χρόνια την εξέλιξη του σχεδιασμού, των διαδικασιών και εν τέλει της κατασκευής του Apple Campus 2. Κάθε μήνα παρατηρούσαμε - με τη βοήθεια των drones - την πρόοδο των εργασιών λες και επρόκειτο για το δικό μας σπίτι. Oh wait... ίσως για κάποιους από εμάς το Apple Campus 2 να είναι το “νέο μας σπίτι”, τουλάχιστον ως προς το ενδιαφέρον και την “αγάπη” μας για τις νέες εγκαταστάσεις της Apple. “Αρρωστάκια”; Προφανώς... Αλλά αυτό το γνωρίζετε ήδη.

Η Apple ανακοίνωσε την Τετάρτη πως τον Απρίλιο οι νέες εγκαταστάσεις θα ανοίξουν τις πύλες τους για το προσωπικό της εταιρείας. Εγκαταστάσεις, που στο εξής θα ονομάζονται “Apple Park”. Περισσότεροι από δώδεκα χιλιάδες εργαζόμενοι θα μετακινηθούν συνολικά στο Apple Park και η μετακόμιση αναμένεται να διαρκέσει παραπάνω από έξι μήνες (!). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως κάποια μικρότερα, βοηθητικά κτίρια (και όχι μόνο) δεν είναι ακόμα 100% έτοιμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες της κατασκευής τους κατά το τέλος του καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης: Apple Campus 2 - Έπαψε να μοιάζει με εργοτάξιο (Video 1/'17)

Το Apple Park φυσικά είναι αφιερωμένο στον Steve Jobs, ο οποίος αυτή την Παρασκευή, αν ζούσε, θα έκλεινε τα 62 του χρόνια. Η Apple, προς τιμήν του Steve, ανακοίνωσε πως το αμφιθέατρο θα ονομαστεί “Steve Jobs Theater”. Πρόκειται για ένα από τα κτίρια που θα είναι έτοιμα αργότερα μέσα στο έτος και ταυτόχρονα, για το κτίριο που θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του Apple Park.

O Tim Cook, CEO της Apple, ανέφερε:

“Το όραμα του Steve για την Apple, είναι εδώ, μαζί μας. Σκόπευε το Apple Park να αποτελέσει το σπίτι της καινοτομίας για τις επόμενες γενιές. Οι χώροι εργασίας αλλά και οι χώροι αναψυχής, είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εμπνέουν τους εργαζόμενούς μας και ταυτόχρονα να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Πετύχαμε να δημιουργήσουμε τις πιο προηγμένες ενεργειακά εγκαταστάσεις, οι οποίες θα τροφοδοτούνται (ενεργειακά) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας."

Στο δελτίο τύπου της Apple υπήρξαν φυσικά αναφορές και για τα υπόλοιπα κτίρια του Apple Park, όπως το Apple Store και το Apple Cafe, τα οποία και θα είναι προσβάσιμα για το κοινό.

Το κυρίως κτίριο, γνωστό και ως “διαστημόπλοιο” φέρει στην οροφή του ηλιακούς συλλέκτες, με συνολική δυνατότητα παραγωγής ενέργειας στα 17 megawatts, κάτι που σημαίνει πως στο Apple Park από τον Απρίλιο θα λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως συστήματα παραγωγής ενέργειας με πηγή τον ήλιο. Συμπληρώστε στο παζλ και την προσθήκη εννέα χιλιάδων δέντρων και το αποτέλεσμα, εκτός από εντυπωσιακό στο μάτι, μάλλον πρόκειται να είναι και ουσιαστικά οικολογικό. Οικολογικό, με μετρήσιμα νούμερα και αποτελέσματα.

Η κατασκευή του Apple Park ξεκίνησε το 2013 και αρχικώς είχε προβλεφθεί πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Προβλήματα στην κατασκευή, προξένησαν καθυστερήσεις μερικών μηνών και σε μερικές περιπτώσεις (όπως τα κτίρια που θα είναι πλήρως έτοιμα μετά το καλοκαίρι) αρκετών μηνών. Βέβαια, για ένα τόσο μεγάλο project, κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο και χωρίς τη “βοήθεια” Ελλήνων εργολάβων (άλλο level, εκεί θα μετράγαμε τις καθυστερήσεις σε έτη).

Η μετακόμιση πλησιάζει, έστω και σταδιακά και υποθέτω πως events θα γίνουν πολλά για τους σχετικούς εορτασμούς, παρουσία αρκετών χιλιάδων φίλων της εταιρείας. Αυτά που μετρούν περισσότερο τώρα, είναι, πρώτον, ο παραδειγματισμός των μεγάλων εταιρειών ως προς την οικολογική προσέγγιση της Apple κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή του Apple Park, αλλά, και η ουσιαστική χρήση των εγκαταστάσεων με βάση το όραμα του Steve: να αποτελέσουν το νέο σπίτι της καινοτομίας.

από Kostthem